MacAnkan klaani

MacAnkan klaani (engl. Clan McDuck) on skotlantilainen klaani, jonka viimeinen miespuolinen jäsen on Roope Ankka (engl. Scrooge McDuck).

Aku Ankka on klaanin jälkeläinen äitinsä Hortensia MacAnkan, Roopen sisaren, kautta. MacAnkkojen sukulinna Ankkapurha sijaitsee Skotlannin Ylämailla Rannochin nummella, liki Ankantaan kylää. Vaikka Roope mainitaan MacAnkaksi jo hänen esiintyessään ensi kertaa Carl Barksin tarinassa Joulu Karhuvuorella (1947), nousi hänen skotlantilainen sukutaustansa laajemmin esille vasta puoli vuotta myöhemmin julkaistussa tarinassa Vanhan linnan salaisuus (1948), jossa Roope matkasi Akun, Tupun, Hupun ja Lupun kanssa Skotlantiin etsimään sukulinnaansa kätkettyä aarretta. Barks palasi Roopen sukuhistoriaan vielä muutamassa myöhemmässä sarjassaan, huomattavimpana näistä kenties Vaskervillen koira (1960).

Barksin jälkeen MacAnkan klaania on tarinoissaan kehittänyt edelleen eritoten Don Rosa. Hänen kirjoittamassaan Roopen elämäkerrassa on runsaasti viitteitä MacAnkkojen menneisyydestä. Kirjasta tosin karsittiin suurimmalti osin pois Rosan siihen alun perin suunnittelema seitsensivuinen johdanto klaanin historiasta.

Vaskervillet ovat MacAnkkojen vihollisia. He ovat aina halunneet haltuunsa Ankkapurhan.
MacAnkkain klaani asettui aikanaan paikalle, johon he rakensivat Ankkapurhan linnan. Seutu oli julmaa ja Fergus MacAnkan mukaan vain MacAnkoilla riitti sisua sen kesyttämiseen.

Klaani pakeni asuinseudultaan 1600-luvulla, sillä Paholaishurtta ilmestyi pelottelemaan heitä. MacAnkkojen keihäät tai muut aseet eivät vahingoittaneet sitä, joten kauhistuneet MacAnkat jättivät kotinsa ja pakenivat. Myöhemmin (1900-luvulla) Roope Ankka sai tietää, että koira oli vain asu, jonka alle oli puettu haarniska.

MacAnkat pääsivät muuttamaan takaisin Ankkapurhan linnaan 1800-luvulla, jolloin Vaskervillet olivat vähällä saada sen haltuunsa.

Klaanin viimeiset elossa olevat jäsenet ovat Roope, Matilda ja Hortensia MacAnkka, jonka kohtalosta ei ole täyttä varmuutta, sillä hän ei ole esiintynyt tarinoissa Ankkalinnasta lähdettyään. Myös Aku Ankka on läheistä sukua klaanille, sillä hän on Hortensia MacAnkan ja Aaron Ankan lapsi.

Roope Ankan englanninkielinen nimi on Scrooge McDuck. Suomessa McDuck (eli MacAnkka) on jätetty pois ja tilalle on tullut vain Ankka.

Roope Ankan isoisä on suomennettu Kalle Ankanpääksi, vaikka Don Rosan alkuperäisessä sukupuussa hänen nimekseen mainitaan Dingus McDuck eli todellisuudessa hänkin on ehta MacAnkka.

Ilmoitus

Muista myös