Ankallisakatemiassa lukemisharrastusta pidetään erittäin suuressa arvossa. Lukeminen kehittää ajattelua, sanastoa ja ongelmanratkaisukykyä, minkä lisäksi hyvän tarinan parissa saa usein viettää ratkiriemukkaita hetkiä. Hauskaa ja hyödyllistä siis! Ankallisakatemia haastaakin kaikki lukemaan. Etsikää ja lukekaa Aku Ankka -lehdistä tai Lataamosta tarinoita, jotka ovat alla esitettyjen ohjeiden mukaisia.

Ankallisakatemian lukuhaasteen ykkösosan teemana on tiedon hakeminen ja lukeminen. Kipaiskaa siis etsimään tehtäviin sopivia sarjoja ja kirjoja! Aku Ankka Lataamosta löytyy helposti luettavaa, ja osaan sarjoista pääsee käsiksi aivan ilmaiseksi. Keskustelkaa löydöistänne Akkarin nettisivujen keskustelualueella.

Ja nyt mars lukemaan!

1. Lue tarina, jossa Ankkalinnan asukas lukee kirjoja.
2. Lue tarina, jossa esiintyy kirjailija.
3. Lue tarina, jossa käydään kirjastossa.
4. Lue tarina, joka liittyy johonkin näytelmään.
5. Lue tarina, joka perustuu johonkin satuun (esim. Punahilkkaan tai Tuhkimoon).
6. Lue tarina, joka muistuttaa tieteis-, fantasia- tai salapoliisikirjaa.
7. Lue tarina, joka perustuu kansalliskirjailijamme Aleksis Kiven teokseen.
8. Lue tarina, jossa mainitaan Kalevala.
9. Lue tarina, jossa Ankkalinnan asukas kirjoittaa runon.
10. Lue tarina, jossa kirja auttaa sarjakuvan henkilön pulasta.

Lukuhaasteen ykkösosan voi myös tulostaa alta.

Tämän lukuvuoden 2016–2017 Ankallisakatemian ensimmäinen Ankallisyllätys kehottaa luokkia pohtimaan hyvää kaveruutta ja sitä, miten kiusaamiselle pannaan piste. Inspiraatiota keskustelulle voi hakea Lataamon tarinoista Ihmekolmoset ja Koviksen kova koulu.

Voit ladata tehtävän alla olevasta linkistä.

Tästä alkaa koko lukuvuoden 2015–2016 kestävä lukuhaaste.

Ankallisakatemian uusi kouluvuosi starttaa lukupaketilla, jonka tarinoissa keskitytään sosiaalisiin taitoihin. Tehtäväpaketissa pääsee mm. harjoittelemaan anteeksipyytämisen jaloa taitoa, kirjoittamaan suostuttelevan puheenvuoron sekä keksimään Pellen jalanjäljissä kiusaamista vähentävän koneen.

Tehtäviä ei välttämättä tarvitse tehdä yhdessä koululuokan kanssa, vaan ne voi tehdä ihan vain omaksi ilokseenkin tai kotona perheen kanssa. Voit ladata koko tehtäväpaketin alla olevasta linkistä.

On tullut aika vetää yhteen Ankallisakatemian aikana opittu ja laatia lopputyö! Lopputyön palauttavat luokat osallistuvat arvontaan, jossa voittona on iloinen Ankka-päivä: Akkarin päätoimittaja Aki Hyyppä ja piirtäjä Kari Korhonen saapuvat vierailulle voittajakoululle.

Lopputyö palautetaan Sanoma Pron oppimisympäristöön 29.4.2016 mennessä. Valitse sieltä Huviksi ja hyödyksi -osio. Sen jälkeen siirry Luonnontieteen ihmeet -kansioon ja sieltä Lukuhaaste 5/6. Sieltä löydät kohdan "Opettaja, palauta luokkasi lopputyö tästä".

Lopputyön tekeminen on helppoa. Tarkoituksena on laatia luokan kanssa esitys siitä, mitä olette oppineet tekemällä Ankallisakatemian tehtäviä.

Työn muodon luokka voi valita itse. Voitte esimerkiksi:

  • palauttaa luokan lukulomakkeet joko kaikista tai osasta lukuhaasteita
  • kirjoittaa kokoavan tekstin tai kertomuksen hauskimmista hetkistä tehtävien parissa
  • ottaa kuvan parhaimmista tai kaikista ankallisyllätyksistä, joita luokassa on tehty
  • kuvata vinkeän videon, jossa kerrotte, mitä olette oppineet.

Jos haluatte, voitte myös jakaa lopputyöhön liittyviä kuvia Instagramissa. Käyttäkää silloin tunnusta #Ankallisakatemia.

Tyyli on vapaa. Tärkeintä on osallistua, sillä muuten arpaonni ei voi juuri teidän luokkaanne suosia! Ohjelomakkeen voi ladata myös alla olevasta linkistä.

Monilukuhaasteen viidennessä osassa perehdytään luonnontieteisiin, ja luonnontieteiden parissa viihdytään myös Ankallisyllätyksessä.

Viidennessä yllätyksessä pääset leikkimään hullua tiedemiestä ja kehittelemään aivan uudenlaisen eläinlajin. Voit ladata tehtävän alta.