Sukuseikkailu (AA Ekstra 14/2011)
Jumbo 14 (2008)
The Family Tree Spree (ei suomenkielistä nimeä, AA 8/1964)
Ankkojen maailmanhistoria 6 (2014)
Perintökaivos (AA 4A/1956)

Viimeisimmän Akkarin (41/2015) liitteenä on vihdoin viimein hartaasti toivottu uusintapainos Don Rosan laatimasta Ankkain sukupuusta, ja niinpä myös Omassa nurkassa pureuduttiin lättäräpylöiden (usein hieman kiistanalaisiin) sukulaisuussuhteisiin. Lisää kysymyksiä voi tietenkin edelleen lähettää osoitteeseen aku.ankka@sanoma.com tai Aku Ankka, PL 100, 00040 Sanoma. Kysymyksiä voi esittää myös Pärstäpankissa, Ankstagramissa ja Visertimessä.

Don Rosa on vannoutunut Carl Barks -fani, joten hänen laatimansa sukupuu perustuu luonnollisesti Barksin tarinoihin sekä Ankkojen sukulaisuussuhteita koskeviin muistiinpanoihin, jotka Barks itse laati itselleen tarinoiden rakentelun tueksi noin vuonna 1950.

SUKUPUUN JUURILLA

Rosan sukupuu sai alkunsa, kun hän alkoi työstää Roope Ankan elämä ja teot -tarinasarjaansa. Elämäkerrallisessa teoksessa esiintyy luonnollisesti läheisiä ja hieman etäisempiäkin sukulaisia, ja jotta asiat pysyisivät järjestyksessä, Rosa teki itselleen Barksin luonnoksiin perustuvan Ankkojen sukupuun. 

Barksin sukupuuluonnoksessa Hannu-serkku on Akun Dora-tädin ja Martti Hanhen poika, joka jäi orvoksi, kun hänen vanhempansa söivät itsensä hengiltä ilmaisella buffet-lounaalla. Ankkojen sukulaisuussuhteista keskustellessaan Barks ja Rosa totesivat yhdessä, että moinen kohtalo oli onnenmyyrälle liian karu, ja päätyivät hautaamaan ylensyöntitarinan. Hannun isäksi kehiteltiin sukupuuta varten Hjalmar Hanhi, joka ei ole esiintynyt sarjakuvissa.

Rosan sukupuusta kuultuaan tanskalainen Egmont-kustantamo, joka hallinnoi ankkasarjojen julkaisua Pohjois-Euroopassa, pyysi taiteilijaa piirtämään sukupuunsa julisteen muotoon täkäläisten lukijoiden iloksi.

Barksin luoma ankkauniversumi on monin tavoin vertaansa vailla, mutta johdonmukaisuuden suhteen se jättää toisinaan toivomisen varaa. Onneksi vanha maestro saikin työnsä jatkajaksi pikkutarkan rakennusinsinöörin. Rosa on omaa sukupuutaan varten yhdistellyt lankoja, vetänyt mutkia suoriksi ja toki myös keksinyt omasta päästään uusia sukulaisia ja sukulaisuussuhteita. Monet Barksin laatiman sukupuun ankoista ovat hahmoja, joita ei varsinaisissa sarjoissa mainita kertaakaan, joten sukututkimuksessa on tarvittu pitkää muistia ja notkeaa mielikuvitusta – ja niitähän Rosalta ei tunnetusti puutu!

UUSIA SUKULAISIA

Tärkeimpiä Rosan tekemiä muutoksia Barksin sukupuuhun lienevät ankanpoikien äidin nimen vakiinnuttaminen Dellaksi Thelman sijaan, aiemmin vain Ankkalinnan perustajana tunnetun Julle Ankanpään omiminen Ankkojen esi-isäksi ja Roopen sisarusten ja vanhempien esitteleminen suurelle yleisölle. Aivan kaikkeen Rosa ei kuitenkaan ole tohtinut kajota – ainakin usein arvuuteltu ankanpoikien isän henkilöllisyys jäänee ikuisesti arvoitukseksi. 

Aivan kaikki Rosan ratkaisut eivät myöskään ole miellyttäneet kustantajia, ja siksi hänen sukupuustaan on olemassa pari eri versiota. Egmontilla ajateltiin, ettei Taavi Ankalla Barksin kaanonin ulkopuolisena ollut sijaa sukupuussa, ja siksi taiteilijaa pyydettiin jättämään hänet pois. (1960-luvulla piirroselokuviin kehitetty Taavi toki vilahti yhdessä Barksin vitsisarjassa vuonna 1964, mutta oletettavasti vain silloisen toimituksen toivomuksesta.) Touho-serkku sen sijaan oli lukijoille niin tuttu, että hänet piti saada väen väkisin mukaan, vaikka onkin hahmona vielä vähemmän barksilainen kuin Taavi. Rosan sittemmin julkaistu oma versio on toki taavillinen ja touhoton.

Sukututkimus on aina melkoinen savotta, mutta Aku Ankan numeron 41/2015 mukana tullut juliste on hyvä johdanto Ankkojen monihaaraisen suvun koukeroihin. Jos aiheesta innostuu toden teolla, on Aku Ankka Lataamossa tutkimusaineistoa enemmän kuin runsaasti, sieltä kun löytyy lehtiä sähköisessä muodossa yli kuudenkymmenen vuoden ajalta!

Rosan sukupuun hahmojen ensiesiintymisiä Lataamossa:

Tupu, Hupu ja Lupu
Della Ankka
Aku Ankka
Hannu Hanhi
Touho Ankka
Sisuvius Ankka
Hansu Hanhi
Matilda MacAnkka
Roope Ankka
Hortensia MacAnkka
Aaron Ankka
Hjalmar Hanhi (Ei esiinny sarjakuvissa.)
Dora Ankka
Aino Kaakkuri (Ei esiinny sarjakuvissa.)
Unto Ankka
Hanna Ankanpää (Lehdessä tosin lukee Mummo Ankka, eikä Hanna, kuten pitäisi!)
Martti Hanhi (Ei esiinny sarjakuvissa.)
Kiljuhanhi-serkku
Lauha Lapasorsa
Fergus MacAnkka
Jake MacAnkka
Angus "Hiidenkirnu" MacAnkka
Hepsu Ankka
Kaino-Vieno Ankanpää
Konrad Ankanpää
Gerda Uikku (Ei esiinny sarjakuvissa.)
Joonas MacAnkka
Kalle MacAnkka (Ei esiinny sarjakuvissa.)
Molli Sinisorsa (Ei esiinny sarjakuvissa.)
Olga Uivelo (Ei esiinny sarjakuvissa.)
Kornelius Ankanpää
Sir Mahakas MacAnkka
Sir Kananjalka MacAnkka
Sir Ohrapää MacAnkka
Julius "Vaahtopää" MacAnkka
Malcom MacAnkka
Sir Rikhard Ankanmieli MacAnkka
Sir Rahakas MacAnkka
Puosu Ankka
Julle Ankanpää
Iines Ankka
Leenu, Liinu ja Tiinu Ankka
Pelle Peloton

Tutustu ankkojen suvun
harvinaisiin jäseniin ja
maineikkaaseen historiaan
Aku Ankka Lataamossa!

Barksin tarinoita, joissa
esiintyy kaukaisia sukulaisia:

Vanhan linnan salaisuus

(AA 1-5/1972)

Matka menneisyyteen

(AA 6-8/1962)

Hummani hei!

(AA 17/1996)

Varsinainen vonkamies

(AA 22/1987)

 

Rosan tarinoita, joissa
pureudutaan ankan sukuun:

Kolmoistikliaisen merkki

(AA 2/1998)

Olla kuin ei olisikaan

(AA 48/2003)

Klaaninsa viimeinen

(AA 11/1993)

Ankkapalatsin erakko

(AA 22/1994)

Kirje kotoa

(AA 9-11/2004)

 

Muiden tekijöiden tarinoita,
joissa vilahtaa ankkain
sukupuu:

Perintökaivos

(AA 4A/1956)

Sukuseikkailu

(AA Ekstra 14/2011)

The Family Tree Spree

(ei suomenkielistä nimeä)

(AA 8/1964)

 

 

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.