Carl Barksin tarinassa Roope-setä jouluostoksilla (AA 50/1977) maestron matikkapää on pettänyt, sillä Roope puhuu kuudesta hanhesta, vaikka vetää perässään seitsemää.
Tarinassa Tuomiopäivä (AA 08/2013) Tuomari Lumpeelan muhkeat viikset lienevät irtotavaraa, sillä ne saa sukkelasti irti nenän alta ja takaisin.
Kari Korhosen Pohjanmaalle sijoittuvassa tarinassa Lakeuden laki (AA 09/2013) Ankat ajavat bussia vasemmalla puolella tietä, vaikka kaikkialla Suomessa – jopa Pohjanmaalla – on oikeanpuoleinen liikenne.
Don Rosan tarinassa Nokkadamuksen kirous (AA 10/1990) Roope-setä on niin hurmaantunut tulevaisuuden ennustamisesta, että silmissä vilkkuneet valuutankuvat ovat unohtuneet.
Tarinassa Kadonnut heimo (AA 31/1990) Roope-setä onnistuu tyrmäämään Kulta-Into Piin niin täysin, ettei tämä pysty puhua pukahtamaan.
Tarinassa Ruutuaikaa (Aku Ankka Ekstra 188) yksi ankanpojista näprää taskulaskinta kolmen käden voimin.
Tarinassa Jalalla koreasti (AA 10/2013) Iineksen rannekoru katoaa kuin tuhka tuuleen - löytyäkseen pian uudelleen.
Tarinassa Koirankujeita koiranilmalla (AA 2/2011) Aku kiinnittää ilmoitusta metalliseen lyhtypylvääseen rautanaulalla.
Tarinassa Pupuparvi (AA 13/2013) Aku maalaa ensin munan yläosan kokonaan punaiseksi, mutta seuraavassa ruudussa siinä on myös sinistä siksakkia, vaikka pensselissä on yhä punaista maalia.
Taskarin teemanumeron 3 tarinassa Maailman ensimmäinen jalkapallo-ottelu (vuodelta 1974) Karhukopla jää Kroisos Pennosen avaruusraketissa sanattomaksi Roopen ovelan vastavedon takia.
Aku Ankan Taskukirjan numerossa 366 "Kaikki pelissä" tarinassa Mestaripelaalajat on sattunut pieni looginen kömmähdys. Ensimmäisen puoliajan jälkeen pelin tilanne on 1-0 Akun hyväksi. Sitten Touhon joukkue tekee kaksi maalia, mutta tulostaulu näyttää lukemaa 1-1 - tasapeliuskossa ovat myös Aku ja Touho.
Don Rosan Roope Ankan elämä ja teot -kirjan ensimmäisessä painoksessa, luvussa XI Maailman rikkain ankka Roopella on kakkulat sekä nokallaan että kädessään. Uusintapainoksesta toiset rillit on jo poistettu.
Tarinan Vaihtamalla ei parane (AA 18/2013) sivulla 11 pormestari Pösön puku on täysin repaleinen, mutta jo seuraavalla sivulla puku on ehjä.
Tarinassa Levottomien sielujen majakka (AA 25/2013) Akulla on vaaleanpunainen pelikone, joka myöhemmin muuttuu vihreäksi.
Tarinassa (AA 22/2007) on hännäkäs eläin, jota ankanpojat väittävät marsuksi, mutta marsuilla ei todellisuudessa ole häntää. Marsu ja hamsteri sekoitetaan toisiinsa hyvin usein. Marsu ei saa asua terraariossa, vaan sillä pitää olla häkki, koska terraario voi aiheuttaa marsulle lämpöhalvauksen. Lisäksi marsun häkissä ei saa olla juoksupyörää, etenkään sellaista missä on välejä. Ne rikkovat marsun jalat.
Tarinassa Rinnakkaisryöstö (AATK 394) Simo Sisu lukee Mikki Hiiren ajatukset.
Tarinassa Loman loppu (AA 33/2013) ankanpojat heittävät lakkinsa naulaan. Samaan aikaan kaikilla kolmella on edelleen lakki päässä.
Tarinassa Kukkaiskonna (AA 36/2013) yksi karhukoplalaisista kaapataan ja toinen ihmettelee, minne 176-716 livisti. Kaapatun konnan paidassa on kuitenkin numero 176-761.
Tarinassa Oman onnensa sepät (AA 43/2013) ankanpojat uhoavat hajottavansa säästöpossun vasaralla, mutta seuraavassa ruudussa possu on kuitenkin ehjänä. Pojat tyhjensivät säästöpossun rahoista pohjassa olevan luukun kautta.
Tarinassa Siniveriset naapurukset (AA Ekstra 01/2009) on etusivulla Mikki Hiiri -logo, vaikka tarinan sankari on ilmiselvästi Aku Ankka.
Aku Ankan 46/2013 kanteen pääsi lipsahtamaan väärä päiväys: kannen mukaan lehti on vuodelta 2012.
Tarinassa Väärentäjät (AA 47/2013) nilkkaimet katoavat yhtäkkiä Roopen räpylöistä.
Tarinassa Kalkkunapäivällinen (AA 48/2013) arpalipukkeen teksti on siirtynyt arvasta Hupun lippalakkiin.
Tarinassa Hyytävät huvit (AA 43/2001) pormestarin vaimolla on ensin kärsä, mutta seuraavalla sivulla se muuttuu yhtäkkiä aivan toisenlaiseksi.
Tarinassa Konnia ja kemistejä (AA 49/2013) väitetään virheellisesti, että absoluuttinen nollapiste olisi -237,15 celsiusastetta. Todellisuudessa absoluuttinen nollapiste on -273,15 celsiusastetta.
Tarinassa Ihmeluistimet (AA 11/2002) pojat lähtevät matkaan ilman luistimia, vaikka he eivät ole ottaneet niitä pois, ja pian luistimet ovat taas jalassa.
Tarinassa Pienet joulumaistiaiset (RS 12/2013) ovi aukeaa ensimmäisessä ruudussa oikealle mutta viimeisessä vasemmalle.
Tarinassa Iskelmäkuningas (AA 5/2014) Aku käskee poikien putsata ullakon. Pojat näyttävät kuitenkin siivoavan talon pihalla olevaa vajaa, sillä ovesta näkyy suoraan pihalle ja Aku ryntää sisään suoraan ulkoa.
Tarinassa Paperinohut juoni (AA 35/2000) Roope lentää paperina Kulta-Into Piin yli, mutta kutsuu tätä Kroisokseksi.
Tarinassa Onnistunut koe (AA 19/2014) Mikin vaatteet vaihtavat väriä, kun hän kävelee yläkerrasta alakertaan.
Tarinassa Suutelopulmia (AA 6/2010) Aku kirjoittaa Iinekselle, että hakee tämän kotoa puoli kuusi, mutta hakuhetkellä kello näyttää Iineksen kotona kymmentä vailla yhdeksää.
Tarinassa Kadonnut postimerkki (AA 33/1972) Roope jää sanattomaksi.
Tarinassa Sushia ja sutena! (AA 09/2014) toisen vastaanottovirkailijan hiuslenkki on ensin punainen, seuraavassa kuvassa keltainen. Toisen virkailijan hiukset taas vaihtavat kokonaan väriä sivun viimeisessä ruudussa.
Tarinassa Libero Aku (Teemataskari 38) aiemmin sinitakkinen Taukki on yhtäkkiä punaisessa asussa. Pian takin väri palautuu entiselleen.

Vaikka Aku Ankkaa tehdään aikaa ja vaivaa säästämättä, pikku mokia sattuu silloin tällöin niin piirtäjille, värittäjille kuin tekstityöläisillekin. Joskus nuo lapsukset pääsevät livahtamaan peräti lukijoiden käsiin asti. Tässä kokoelma pikku kauneusvirheitä!

Oletko sinä bongannut Aku Ankan, Roope-sedän, Sarjisekstran tai Taskareiden ruuduista mokia?
Vinkkaa löydöksestäsi toimitukselle osoitteeseen aku.ankka@sanoma.com, niin lisäämme sen galleriaan.

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.