Liitukauden lopulla Maahan törmäsi asteroidi, joka aiheutti sellaisia luonnonmullistuksia, että maapallolla eläneet dinosaurukset kuolivat sukupuuttoon. Miten olisi mahtanut käydä, jos tuo asteroidi olisikin singahtanut pallomme ohi? Tällä ajatuksella leikittelee Disneyn ja Pixarin uusi elokuva Kunnon dinosaurus (The Good Dinosaur, 2015), joka meillä Suomessa sai ensi-iltansa 6. tammikuuta. Animaatio kertoo maanviljelystä elantonsa saavan apatosaurusperheen Arlo-pojasta ja tämän varttumisesta kunnon dinosaurukseksi.

Arlo kuoriutuu Iskä- ja Äiti-dinosauruksen iloksi yhtä aikaa neuvokkaan ja nokkelan Lippe-siskon sekä riuskan ja ronskin Jake-veljen kanssa. Arlo on huomattavasti sisaruksiaan pienikokoisempi ja silminnähden arka. Jämäkän lempeä Iskä ja älykäs sekä työteliäs Äiti ottavat poikasensa pienestä pitäen mukaan tilan töihin ja tekevät samalla selväksi, että jokaisen täytyy tulla toimeen omillaan ja ansaita itse kannuksensa. Arlo onkin innokas auttamaan, mutta valitettavasti hän tuntuu pelkäävän kaikkia ja kaikkea, mikä tekee elosta villin luonnon keskellä vaikeaa. Isä tekee parhaansa opettaakseen poikaansa selviytymään elämässä, mutta loppujen lopuksi Arlon on opittava kaikki itse – raskaiden koettelemusten kautta.

Onnettomien sattumusten seurauksena Arlo joutuu kauaksi kotoa ja saa pyrkiessään takaisin perheensä luo yllättävän matkakumppanin: ärhäkän ihmispojan, jonka pieniltä naskalihampailta hän on aiemmin yrittänyt (kehnolla menestyksellä) suojella perheen satoa. Dinosaurusten maailmassa ihmiset nimittäin ovat villejä metsän eläimiä! Poika, jonka nimeksi paljastuu Puppe, yrittää voittaa Arlon luottamuksen kantamalla tälle herkkuja, ääntelee pelkästään murahduksin ja käyttäytyy muutenkin melkein lemmikkikoiran tavoin. Pupen ja Arlon ystävyys lujittuu kuitenkin vähitellen, kun he lähtevät yhdessä seikkailemaan läpi erämaiden ja oppivat jopa kommunikoimaan jollakin tapaa. Matkallaan parivaljakko kohtaa niin uusia ystäviä kuin vaaralliseksi osoittautuvia tuttavuuksiakin, ja koskettavien tilanteiden vastapainoksi vaelluksen aikana nähdään myös hauskoja kohtauksia.

Erittäin tärkeä rooli elokuvassa on joka kuvassa läsnä olevalla luonnolla: kotitilan viljelysmailla, villinä virtaavalla joella, humisevilla metsillä ja maisemaa karuina hallitsevilla vuorilla. Elokuvan ohjaaja Peter Sohn tiimeineen laski koskia American River -joella saadakseen mahdollisimman aidon tunteen virtaavan veden hurjasta voimasta ja voidakseen välittää sen myös animaation katsojille. Lisäksi tuotantoryhmä teki opintomatkoja Oregonin ja Wyomingin osavaltioihin. He oivalsivat, että noiden seutujen jylhissä vuoristomaisemissa ja laajoilla ylätasangoilla jopa suurikokoiset dinosaurukset näyttäisivät kyllin pieniltä eksymään. Luonnon kuvaus on kieltämättä upeaa ja todentuntuista, miltei fotorealistista, ja kontrasti piirroshahmomaisemmin – vaikkakin taidokkaasti – toteutettujen dinosaurusten ja taustan välillä onkin melkein häiritsevän suuri. Lisäksi leffassa ei mitenkään peitellä sitä tosiasiaa, että osa dinosauruksista (sekä Puppe eli ihminen) ovat lihansyöjiä, vaan ravinnon hankkiminen näyttää juuri niin raa’alta kuin se tietysti pohjimmiltaan onkin. Tämän sekä muutamien muiden ahdistavien kohtausten vuoksi elokuvaa ei voi suositella aivan pienimmille dinosaurusfaneille.

Elokuvan musiikin ovat säveltäneet veljekset Mychael ja Jeff Danna. Osin musiikki on dinosaurusmaisen mahtipontista, mutta erilaisia tunnetiloja kuvaamaan on löytynyt myös herkkiä melodioita ja mielenkiintoisia soittimia lelupianosta aina turkkilaisiin ja ruotsalaisiin kielisoittimiin asti. Suomeksi dubatun version ääninä kuullaan muiden muassa Lassi Hirvosta ja Tommi Korpelaa.

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.