Roope-sedän lukijoita hemmotellaan neljä kertaa vuodessa erikoispaksulla platinanumerolla, joista jokainen on omistettu yhdelle Roope-sedän piirtäjälle. Tuorein Platina-Roope on täynnä Giovan Battista Carpin piirtämää ankkasarjakuvaa. Kenen italialaisen ankkataiteilijan sarjoja sinä haluaisit nähdä vuoden 2017 ensimmäisessä lehdessä? Osallistu tämän jutun lopussa olevaan kyselyyn, niin voit vaikuttaa asiaan!

 

Joko olet tutustunut Platina-Roopeen? Viime vuoden alusta alkaen Roope-setä-lehden numeroista neljä on ollut tavallista paksumpia 132-sivuisia platinanumeroita, jotka nostavat valokeilaan yhden ankkapiirtäjän ja hänen tuotantonsa. Roope-sedän sarjakuvat ovat Taskaristakin tuttujen italialaisten piirtäjien ja käsikirjoittajien käsialaa, ja platinanumeroiden tarkoitus on esitellä lukijoille näitä sarjojen takana olevia tekijöitä – ja ennen kaikkea heidän tekemiään sarjoja. Suurin osa lehdestä on silkkaa sarjakuvaa, mutta mukana on myös piirtäjien esittelyjä, haastatteluja ja muuta lisämateriaalia, kuten valokuvia, kansia ja muita piirroksia.

Ensimmäinen Platina-Roopen esittelemä mestaripiirtäjä oli itseoikeutetusti Romano Scarpa. Sen jälkeen vuoroon ovat päässeet Giorgio Cavazzano, Silvia Ziche, Luciano Bottaro, Corrado Mastantuono ja viimeisimpänä Giovan Battista Carpi huhtikuussa ilmestyneessä Roope-sedän numerossa 4/16. Tänä vuonna ilmestyy vielä kaksi platinanumeroa, joista toisen pääosassa on Casty ja toisen jälleen Scarpa.
 

 

Ensi vuoden platinapiirtäjien nimet ovat vielä lyömättä lukkoon – ja nyt on sinun tilaisuutesi vaikuttaa asiaan! Äänestä siis tämän jutun lopussa olevassa kyselyssä omaa suosikkiasi. Vuoden 2017 ensimmäisen Platina-Roopen pääosassa nähdään eniten ääniä saanut piirtäjä. Äänestykseen osallistuneiden kesken arvotaan lisäksi ankkamainen kirjapalkinto.

Äänestysaika päättyi 8.5.2016. Äänestyksen tulos julkistetaan akuankka.fi:ssä toukokuun aikana, ja arvonnan voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti. 

Ei pelkkää platinaa

Vaikka Roope-sedän platinanumeroista puuttuvat monet lukijoille tutut vakiosarjat ja -palstat, kuten dekkaripähkinä ja palkintotehtävä, ei hätää! Vuoden kymmenestä numerosta kuusi on edelleen vanhoja kunnon perus-Roope-setiä. Seuraavasta, kesäkuun alussa ilmestyvästä numerosta (RS 5/16) voimme paljastaa etukäteen, että mukana on Roope-sedässä harvemmin nähty miljardööri Kulta-Into Pii. Lisäksi lehdessä nähdään Hessu reportterina -tarinasarjan seuraava osa.

 

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.