Ankkauniversumin arkkitehdit 12
Midthunin kansiluonnos Aku Ankassa 50/2014 alkavaan jatkosarjaan Orpojen joulu.
Sivuluonnos sarjasta Turvahuone (AA 50/2014).
Tiima-Täppäri-sarjassa Sudenpennut matkasivat mm. antiikin Roomaan (Aikamatkaajat, AA 7/2012).

Tänä vuonna 50 täyttänyt Arild Midthun on norjalaisten oma Kari Korhonen eli kotimainen huippupiirtäjä. Midthun on viimeisten viiden vuoden aikana ujuttautunut Akkari-piirtäjien kärkikaartiin kuin varkain, ja ainakin Suomen Ankka-toimituksessa hänen elegantista tyylistään pidetään kovasti. Tutustutaanpa Midthuniin siis hiukan tarkemmin!

Norjalainen Arild Midthun syntyi 1964 Bergenissä. Hän päätyi sarjakuvapiirtäjäksi jo nipin napin teini-ikäisenä tehtyään yhdessä ystävänsä Tormod Løklingin kanssa puolen vuoden ajan strippisarjaa Bergens Tidene -lehteen. Lapsineron ura ei suinkaan päättynyt tähän: 16 vuoden kypsään ikään ehdittyään Midthun kävi eräällä Oslon-reissulla näyttämässä piirroksiaan Semic-kustantamon yrmeille toimittajille, ja pian lahjakkaan nuoren taiteilijan sarjoja alkoi ilmestyä niin Serie-fokus-lehdessä kuin monissa muissakin julkaisuissa. Parinkymmenen vuoden aikana Midthun ehti piirtää muun muassa huumorilehtiin MAD ja Pyton (joka tunnettiin Suomessa nimellä Myrkky), taiteilla kaksi Troll-albumia ranskalais-belgialaiseen tyyliin ynnä kuvittaa Terje Nordbergin ja Eirik Ildahlin käsikirjoittamaa sarjaa Pappa og Pestus.
Ankka-hommiin Midthun päätyi kymmenisen vuotta sitten, kun Norjassa alettiin miettiä, voisiko vuonojen maastakin löytyä ankallispotentiaalia. Tuolloin Midthunin lapsuudenystävä Løkling työskenteli Norjan Akkarin toimituksessa, ja yhdessä hänen kanssaan Midthun
ryhtyi työstämään tarinaa Pohjan sodasta. Akustuksen aarre tosin julkaistiin vasta 2009, mutta siitä viis: Ankan makuun päästyään Midthun jäi sille tielleen.
Vuonna 2004, sopivasti Aku Ankan 70-vuotisjuhlan kunniaksi, Arild Midthunista tuli Norjan virallinen Ankka-piirtäjä, ja Donald Duck -lehdessä nähtiin ensimmäiset hänen piirtämänsä kannet. Hänen sarjojaan alettiin julkaista myös Suomen Aku Ankassa heti seuraavana vuonna, ja siitä pitäen niitä on saatu liki kuukausittain meikäläistenkin iloksi. Viime vuosilta lukijat muistanevat ainakin tiedesarjat, keksintösarjan, jonka yksi osa nähdään myös tässä lehdessä, jo perinteeksi muodostuneet joulujatkikset sekä viikinkejä ja muinaisia Pohjolan jumalia pursuavat riemukkaat historiallisviritteiset seikkailut.

ProDUCKtiivinen tiimi

Midthunin ensimmäinen Suomessa julkaistu 10-sivuinen Ei perheen pienimmille (AA 24/2006) on sattumoisin suomalaisen Kai Vainiomäen käsikirjoittama, mutta yleensä Midthunin työparina toimivat käsikirjoittajat Tormod Løkling, Knut Nærum ja Terje Nordberg.
Heistä tärkein lienee Løkling, alkoihan parivaljakko rustata sarjakuvia yhdessä jo 1970-luvulla. Myös kaksikon sarjistausta on varsin hedelmällinen: Løkling tuntee Carl Barksin klassikot kuin omat taskunsa, kun taas Don Rosa -faniksi tunnustautuneen Midthunin piirrostyylissä on selvästi havaittavia vaikutteita vaikkapa sellaisista ranskalais-belgialaisista sarjakuvista kuin Asterix ja Niilo Pielinen.
Muun muassa Serie-fokus-lehteä ja Norjan Mustanaamiota luotsannut käsikirjoittaja, norjalaisen sarjakuvan grand old man Nordberg on niin ikään Midthunin tuttuja jo sarjisuran alkuajoilta, joten myös Ankka-sarjojen tekeminen sujuu sutjakkaasti. Heidän yhteistyönsä hedelmiä ovat muun muassa hillittömän hauska Ankkapoppia (AA 21/2010) ja kansikuvansa takia aiemmin tänä vuonna pienoisen kohun aiheuttanut Pitkä matka Hopeavaaraan (AA 10/2014).
Vuonna 2008 vANKKAaan joukkoon liittyi vielä viihdealan multitalentti ja kirjailija Nærum, jonka kanssa Midthun on tehnyt esimerkiksi lukuisia joulujatkiksia.
Kuten Midthun on itse todennut, nämä Norjan lahjat Ankka-maailmalle pyrkivät yhdessä tekemään sarjoillaan kunniaa Barksin ja Rosan perinnölle, mottonaan "Ankka-tarinoista parhain odottaa vielä syntymistään." Sitä, miten he ovat onnistuneet, voi ryhtyä tutkimaan tuoreimmasta Akkarista tai Aku Ankka Lataamosta vaikka heti.
Hauskoja lukuhetkiä!

Aku Ankka Lataamosta löydät tällä hetkellä kaiken kaikkiaan 68 Midthunin piirtämää sarjaa. Parhaimmat naurut saa ainakin toimituksen mielestä tarinoista Vapaaksi verkosta (AA 8/2014), Piiloloma (AA 29/2010) ja Kaikkien aikojen kakkulähetti (AA 49/2009). Kannattaa myös lukea tarina Hankala hansamatka (AA 24-26/2011), jossa Ankat vierailevat Suomen Turussakin. Kaikki Tiima-Täppäri-tarinat Lataamosta löytää puolestaan kirjoittamalla hakukenttään - mitäpä muuta kuin "Tiima-Täppäri".

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.