Toimitus pyysi lukijoita lähettämään onnittelupiirustuksia, -runoja ja -tervehdyksiä juhlavuottaan viettävälle Aku Ankalle.

Oheisesta kuvagalleriasta voi ihastella muutamia kerrassaan mahtavia onnittelupiirustuksia, joita on saapunut sähköpostilla toimitukseen. Mikäli innostuit itse nyt taiteilemaan oman onnittelusi Akulle, ehdit vielä hyvin sellaisen lähettää! Katso onnitteluohjeet täältä. Lisäämme muuten viikon mittaan kuvakavalkadiin onnitteluita. Tämän artikkelin pariin kannattaa siis palata uudelleen.

Osa lukijoista on päästänyt runovuonsa valloilleen ja muistanut ikinuorta kääkättäjää runolla. Alla muutama sanallinen tervehdys juhlakalulle:

Onnea Aku

Toivottavasti sulla on siellä myös hyvänmakuinen laku.
Akun synttärimehu hyvin maistuu
ja kakku uunissa paistuu.
Varo koska siellä ankka nimeltä Onna
onkin konna.
Te ootte nyt hauskaa sokkoo
toivottavasti siinä ei tuu rokkoo.

(Runon on kirjoittanut Kerttu A.)

Yhtä juhlaa Aku!

Nyt Akun kanssa juhlia
saa väki Ankkalinnassa.
Jo koko suku odottaa,
ja sitten kuuluukin TA-DAA!

Kun mekin saimme vihiä
nyt synttäreistä, SIHIÄ
siis kilistämme tietenkin –
vaan lahjaksi mä antaisin
nyt vähän MIELENHALLINTAA,
kun raivareita usein saa
tuo kuohuvainen jääräpää.
Taas kuulkaa, kuinka kääkättää!

Vaan miksi äkkipikainen?
No, koska peli likainen
on vastoin niitä arvoja,
hän jotka oppi Mummolta.
Siis joskus ylireagoi -
hän minkä luonteelleen nyt voi?
Vaan ihan viime höyheneen
on uskollinen omilleen.

On heikkoutensa kaikilla
ja turha niitä vatvoa.
Siis minne nokka osoittaa
taas seikkailuun nyt käydä saa!

(Runoilijana Mirja H.)

Aku tiivistettynä

Sininen lakki, suuri suu

Ja jotenkin hän aina epäonnistuu.

Keltaiset räpylät ja luonteeltaan jäärä,

Sarjakuvia painettu jo melkoinen määrä.

Sehän on Aku merimiespuvussa!

Hänen äkkipikaisuutensa taitaa periytyä suvussa.

Akusta sanotaan: ”Hänellä on huono tuuri!”
Mutta onhan hänellä rakas suku suuri.
Akusta moni välittää,

Esimerkiksi tutut nää:

Hänestä välittää ankanpojat, viisaat pikku koltiaiset.
He sudenpentuihin kuuluvat ja siksi ovat kuuliaiset.
Ja vaikka he Akun joskus raivon partaalle saa,
Pojat silti setäänsä rakastaa.

Akusta välittää maailman rikkain ankka, tarkoitan Roope-setää.

Hän vaistoaa Akussa seikkailunhalun ja siksi mukaansa retkille vetää.

Akusta välittää Iines, joka joskus suuttuu tai Akun ostoksille raijaa,
Mutta usein myös hellii ja paijaa.

Akusta välittää myös oma äiti, Hortensia, kädessään luuta.
No jaa! En kerro muuta!

Akusta välittää serkut ja muita sukulaisia pitkä lista
Sekä sisimmässään myös Teppo Tulppu naapurista.

Ainiin! Mummo on sukulainen olennainen,
Maalla asuva tarmokas nainen.

Hänkin kovasti Akusta välittää

Ja siksi usein auttamaan jää.

Mutta eniten välitämme me, Aku Ankan lukijakaarti,
Suuret fanit ne, jotka alusta asti Ankkalinnaa saarti.

Meitä kiinnostaa, mitä Aku tekee nyt.

Onko hän taas jonkin uuden homman löytänyt?
Akulla työpaikkoja on ollut melkoinen setti,
Joskus rahasäiliö ja kerran jopa vahakabinetti!
Ja tiedämme, kun Akulla on työpaikka uus,
Tiedossa taas on jonkinlainen onnettomuus.

Aku on siis melkoinen hanslankari

Ja ikuinen antisankari.

Todella innoissamme olemme ankasta tuosta

Ja lujaa täytyy keskiviikkona postilaatikolle juosta.

Onko se muka Akun huonoa onnea,
Että näin taitavasti
On suosion sydämmissämme säilyttänyt
Aina 50-luvulta asti?

(Tekijänä Pyry.)

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Aku Ankassa 39/2016 julkaistiin kaksi Laukaan peruskoulun viidesluokkalaisten kääntämää sarjakuvaa, jotka toki oli tavalliseen tapaan Aku Ankan toimituksessa toimitettu. Sinäkin voit kokeilla sarjakuvan suomentamista oheisella yksisivuisella.

Ennen kuin ryhdyt hommiin, lukaise pikainen tiivistelmä Akkarin toimituksen käännösohjeista.

Jos oikeasti mielit kääntäjäksi tulee sinun hallita hyvä ja virheetön suomen kieli. Paina siis mieleesi niin välimerkkisäännöt kuin yhdyssanatkin (tämä pätee muuhunkin kääntämiseen kuin vain Akkarin). Ankkalinnaan eivät kuulu alatyyliset ilmaukset eikä turha väkivallalla uhkailu. Samoin julma solvaaminen katsotaan kaikkea muuta kuin hauskaksi.

Aku Ankkaa ei käännetä sanasta sanaan, vaan toisinaan alkuperäiseen käsikirjoitukseen keksitään nokkelampia sanamuotoja ja vinkeämpiä vitsejä, jotta arkisemmastakin jutusta saadaan hauska. Tässä kohdin Ankkalinnassa poiketaan reippaasti kaunokirjallisesta kääntämisestä, jossa tarkoituksena on noudattaa kirjailijan ääntä. Ankkalinnassa pyrimme siis sujuvasti soljuvaan suomeen, kuitenkin turhia puhekielimäisyyksiä vältellen (Hessukin sanoo vain ”mä” ja ”sä”, mutta puhuu muuten varsin kirjakielisesti).

Kun käännös on valmis, kannattaa se lukea vielä ääneen. Tällöin huomaa usein vielä ne kohdat, joissa teksti ei oikein suju vuoropuhelun lailla – Aku Ankka kun pääosin on juuri vuoropuhelua.

Sitten vain kääntämään!

Voit tulostaa alta sarjakuvasta version, jonka puhekuplat ovat tyhjät. Sitten voit vaikka tekstaamalla kokeilla, miltä kääntämäsi teksti näyttää itse sarjiksessa.

Ankkalegendat-sarjan kolmas osa Kultaisen kypärän metsästäjät ja muita klassikoita tärähtää kirjakauppoihin nyt syyskuussa. Sarjan edellisten osien tavoin se sulkee kansiensa sisään Carl Barksin seikkailuita, joihin Don Rosa on tehnyt oman jatkonsa.

Ankkalegendojen kahdessa aiemmassa osassa on jo saanut hämmästellä Rosan sarjoissa tämän insinöörimäisellä tarkkuudella poimimia yksityiskohtia mestari Barksin sarjoista, eikä Kultaisen kypärän metsästäjissäkään jäädä kyseisestä ilosta paitsi. Sarjan kolmas kirja on muutenkin takuulla fanien mieleen – ainakin rosalaisten fanien – sillä sen aloittaa yksi Kentuckyn ankkakuninkaan omista lapsuuden suosikeista. Mukana on myös monen fanin oma Rosa-suosikki Kirje kotoa. Barksistit puolestaan ilahtunevat sarjasta Aku Ankan atomipommi, joka on julkaistu Suomessa aiemmin vain kahdesti eikä sitä ole koskaan nähty esimerkiksi Aku Ankka -lehdessä.

 

Sarjakuvien lisäksi kirjassa on Rosan esipuhe sekä hänen sarjojaan varten kirjoittamia kommentteja.

Ankkalegendat 3 - Kultaisen kypärän metsästäjät löytyy myös Aku Ankan kaupasta.

Kultaisen kypärän metsästäjät ja muita klassikoita sisältää seuraavat tarinaparit:

Aku Ankka ja kultainen kypärä – Kolumbuksen kadonneet kartat
Roope-setä kääpiöintiaanien maassa – Windigojen mailla
Harvinaisia rahoja – Ahneen palkka
Aku Ankan atomipommi – Avaruuden valloittajat
Vanhan linnan salaisuus – Kirje kotoa

Aku Ankka Lataamoa kehitetään hiljalleen koko ajan. Uusin uutuus on ruutulukija, joka ilahduttanee älypuhelimella sarjakuviaan nauttivia.

Poissa ovat ne päivät, jolloin älyluurilla joutui suurentamaan ja pienentämään sarjakuvasivua, kun nautiskeli ankkojen ja hiirien seikkailuista. Aku Ankka Lataamon Android- ja iOS-sovelluksissa toimii nyt nimittäin vallan kätevä ruutulukija, jonka kanssa sarjiksia voi lukea ruutu kerrallaan.

Ruutulukijan saa päälle kaksoistäppäämällä sarjakuvan ruutua ja ruudusta toiseen siirtyminen onnistuu pyyhkäisemällä tai täppäämällä. Tavalliseen sivunäkymään voi puolestaan palata kaksoistäppäämällä ruutua uudelleen.

Eikä tässä suinkaan vielä kaikki! Aku Ankan taskukirjojen valikoima on lisääntynyt huomattavasti. Arkisto kattaakin jo lähes kaikki Taskarit aivan alusta alkaen. Kirjasto saadaan täydennettyä kokonaiseksi kuluvan syksyn aikana. Pian pääsee siis lukemaan kaikki taskukirjat numerojärjestyksessä, mikäli moisesta urakasta on haaveillut.