Kuukauden klassikko

Ovatko Ankat ankkoja vai ihmisiä? Miksi Iso, paha susi on eri asia kuin metsässä housutta juoksenteleva susi? Ymmärtävätkö ankat olevansa eläimiä? Aku Ankassa 13/2016 julkaistu Carl Barksin klassikkotarina Ajatuslaatikot herättää monenlaisia ajatuksia.

Toimituksessa todetaan usein, että "oli se Barks vain nero", ja monet maestron tarinat ovatkin tehneet lähtemättömän vaikutuksen sukupolveen toisensa jälkeen. Toki osa Barksin tarinoista on niin sanotusti kevyempää viihdettä, mutta sitten on myös niitä tarinoita, jotka tarjoavat ajukopalle rutkasti virikkeitä. Ajatuslaatikot on sellainen tarina. Alun perin kesällä 1952 yhdysvaltalaisessa Walt Disney's Comics and Stories -lehdessä julkaistu sarjis oli Barksilta varsin rohkea veto, sillä se leikittelee eläinsarjakuvissa esiintyien ihmismäisten ja "oikeiden" eläinten häilyvällä rajalla.

Pellen keksimät ajatuslaatikot toimivat kuten sarjakuvaruudut Aku Ankka -tarinoissa: niiden ansiosta eläimet kävelevät pystyasennossa ja puhuvat. Akun mielestä moinen ajatus on aivan naurettava, mikä onkin kiinnostava lausunto ankalta, joka pukeutuu merimiesasuun ja kommunikoi puhekuplin. Tarinan kolmannella sivulla Aku vielä tuskailee Ankan suvun nimen joutuvan vedetyksi lokaan, kun sukulaispojat uskovat Pellen höpsötyksiin, ajattelematta tietenkään lainkaan, että on paitsi Ankka, myös ankka.

Suvun maineen puolesta pelkäävä Aku vuokraa susiasun poikia pelotellakseen (ja paljastaakseen heille myöhemmin, että koko juttu oli huijausta), mutta joutuu kesken ajojahdin kampitetuksi. Kampittaja on Ankkalinnalle tyypillinen koiranomainen "nappinenä", jolle Aku tietysti kertoo olevansa oikeasti ankka eikä susi. Tässä vaiheessa lukija on vielä tukevalla maaperällä, sillä Aku on juuri nähty pukeutumassa susipukuun. Mutta annas olla, kun nappinenä riisuukin naamionsa ja paljastaa sananmukaisesti oikean karvansa! Tässä kohtaa nousevat myös lukijan niskakarvat pystyyn ja turvallisen ihmis-eläin-universumin rajat murentuvat. Suorastaan hyytäväksi tarina muuttuu, kun Aku päätyy vartaaseen odottamaan käristämistä, onhan lukija on tähän asti pitänyt Akua ihmisenä eikä ankkapaistina.

Grillauskohtaukseen liittyy muuten eräs kiintoisa yksityiskohta: vuosina 1953 ja 2016 Aku hikoilee vartaassa niin kuin Barks asian alun perin esittikin, mutta vuoden 1973 versiossa Aku on siirretty maahan pötköttelemään, ilmeisesti jonkinlaisista humaaniussyistä.

 

 

Hiukan oudolta ratkaisu tuntuu seuraavalla sivulla, kun susi sirottelee pippuria nuotioon eikä Akun päälle. Eri vuosien versioiden vertaileminen on muutenkin kiintoisaa. Vuosina 1953 ja 1973 susi sanoo: "Enkä minä ole koira. Olenpahan susi", kun taas tuoreimmassa versiossa hukka sanoo olevansa mies. Toisaalta vuonna 1953 Aku sanoo Pellestä puhuessaan, että poikien "on viipymättä lopetettava työnteko sille hullulle ihmiselle", kun taas myöhemmissä versioissa asia on kierretty puhumalla "tyypistä" ja "kahelista". Suomennosten vertailu on tosin toinen juttu, siispä takaisin tarinaan...

Kun Pelle kääntää ajatuslaatikoiden vaikutuksen, maailma palaa oikealle tolalleen: susi säntää ulisten metsään puhekykynsä menettäneenä ja ankat ovat taas "ihmisiä" kuten kuuluukin. Tarinan loppuun Barks on kuitenkin vielä mahduttanut kahden ruudun pikku paradoksin: niin ikään ajatuslaatikon säteille altistunut pupu (entinen eläin-eläin, nyt puhekykyiseksi muuttunut pykälää ihmismäisempi otus) pyytää Akulta lanttia, ja Aku käskee kanin pitää suunsa kiinni. Mutta jos sarjakuvan eläimet pitäisivät suunsa kiinni eli lakkaisivat puhumasta, sehän olisi koko "puhuvat eläimet" -sarjakuvan loppu! Niin kuin se tässä tapauksessa onkin. Joko pyörryttää?

P.S. Jos kysymys eläinten ihmismäisyydestä ja eläimellisyyden rajoista kiinnostaa, kannattaa lulkea myös Timo Ronkaisen kirjoitus Onko ankka ihminen?. Linkki löytyy aivan artikkelin lopusta.

P.PS. Seuraava kuukauden klassikko ei olekaan Barksia, vaan Vicarin käsialaa ja ilmestyy Akkarissa 17/2016.

Lähteenä käytetty kirjaa Carl Barks and the Disney Comic Book: unmasking the myth of modernity
(Thomas Andrae, University Press of Mississippi, 2006)

Kyllä ankka ankan tunnistaa!

Noin yleisesti ottaen Akkarin sarjakuvissa puhuvat eläimet siis mieltävät itsensä ihmisiksi (ja Ankat syövät sujuvasti joulupöydässä kalkkunapaistia), mutta joitain vilauksia hahmojen eläimellisemmästä identiteetistä sarjakuvissa silti aina nähdään. Esimerkiksi Carl Barksin sarjassa Aku Ankka ja punainen postimerkki (The Gilded Man vuodelta 1952) pojat tekevät kauhistuttavan löydön viidakkotemppelissä.

Kolmen pienen porsaan vanhempien kohtalo on muuten varsin eläimellinen: possujen debyyttianimaatiossa Three Little Pigs näkyy Veli Pontevan talon seinällä taulu äidistä (pikkunaskeja imettävä emakko) ja isästä (nakkimakkaraketju). Akkari-sarjakuvissakin possujen talon seinältä voi tuolloin tällöin bongata epämääräisen oloisia kinkku- ja makkaratauluja. Käykää vaikka Aku Ankka Lataamossa katsomassa! Myös esimerkiksi Karju-setä on nähty mudassa rypemässä kuin sika-sika ainakin eli aivan ilkialastomana (glp!).

 

 

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.