Carl Barksin näkemys Joulupukista on periamerikkalainen, ja tarinassa Kirje joulupukille selviää myös, miten pukki mahtuu savupiipusta sisään.
Pete Alvaradon pukki saa Ison, pahan sudenkin tekemään hyviä tekoja, vaikka sitten vähän vastentahtoisesti.
Rodriquesin pukki on asianmukaisen vaikuttunut Mikin nokkeluudesta.
Don Gunnin jenkkipukki vuodelta 1947 ei tyydy lentäviin poroihin, vaan pestaa avukseen myös lentävän norsun.
Tämä Arild Midthunin piirtämä valkoparta on tuhma valepukki.
Hollantilaiset piirtäjät kuten Mau Heymans hallitsevat Sinterklaasin lisäksi toki myös perinteisen pukkimallin, mutta Akun mielestä punanutun tyyli on jäänyt pahasti ajastaan jälkeen.
Jopa Kari Korhosen piirtämä supisuomalainen Joulupukki on punanuttuista cocacolamallia, mutta osaa sentään puhua suivakoista.
Vicarin pukki on pahassa pulassa. Onneksi taivaalta tipahtaa pian pelastava enkeli – tai siis ankka.
Daniel Brancan pukki ei sukella savupiipusta aivan yhtä sulavasti kuin barksilainen virkaveljensä.
Pukki on turvautunut Dumbon apuun toistamiseenkin, kuten tässä Bernadón piirtämässä sarjassa.
Marco Rotan pukki on niukauttanut nilkkansa ja pestaa Akun ja pääsiäispupun apulaisikseen. Ei ehkä viisain mahdollinen valinta...
Myös puukenkämaan versio joulupukista eli Sinterklaas pääsi tänä vuonna poikkeuksellisesti livahtamaan Aku Ankan hollantilaisesta sisarlehdestä suomalaiseenkin Akkariin ikään kuin kulttuurivaihdon nimissä. Tämä hiippahattu on Jordi Alfonson käsialaa.

Viikon 48 Aku Ankka avaa joulukauden, vaikka vielä ilmestymispäivänä marraskuuta käydäänkin. Lehden välissä on perinteinen joulukalenteri kalenterivisoineen ja kakkoskannella Toimituksen oma nurkka, jossa ruoditaan erään tutun punanutun toimia Ankkalinnassa. Pukkiartikkelin jatkoksi tarjoilemme teille varsinaisen kuurapartakimaran!

Innokkaiden harrastajien ylläpitämä mainio tietokanta I.N.D.U.C.K.S. tietää kertoa, että Joulupukki-niminen hahmo on esiintynyt suomalaisissa Disney-julkaisuissa 158 kertaa.

Niistä 24 on sanomalehtistrippejä, jotka on täällä julkaistu ainoastaan Suomen sosiaalidemokraatissa eli tuttavallisemmin Demarissa! Tämä tieto tosin muuttuu 18.12., kun yksi mainituista sarjoista julkaistaan Aku Ankan tilaajalahjalehdessä eli Joulumantelissa.

Aku Ankassa julkaistuissa tarinoissa (jotka ovat kaikki luettavissa Akkarin Lataamossa) pukki on hohotellut pyöreästi 55 kertaa, ja Aku Ankan Taskukirjoissa kutakuinkin saman verran, enimmäkseen tosin jouluisissa Teemataskareissa. Kansikuvapojaksi Joulupukki on päässyt 26 kertaa, kun mukaan lasketaan niin lehdet, pokkarit kuin muutkin kirjat.

Koska Ankkalinna sijaitsee virallisesti Yhdysvaltain Calisotassa, Ankkalinnaan saapuva Joulupukki on enemmän tai vähemmän samaksi hahmoksi tunnistettava jenkkityylinen joulu-ukko piirtäjän tai tarinan kansallisuudesta riippumatta. Koska kaikilla piirtäjillä kuitenkin on oma ”käsialansa”, löytyy pukeista myös pikantteja persoonallisia eroja. Alkavan joulunajan kunniaksi esittelemme tässä täyden tusinan punanuttuja niin Aku Ankka -lehden, Roope-sedän kuin Aku Ankan taskukirjankin sivuilta.

Kuten Omassa nurkassa luvattiin, tarjoilemme lisäksi myös pienet maistiaiset tarinasta Joulupukin kilpailija. Siinä nähdään italialaiseen jouluperinteeseen kuuluva loppiaisnoita eli Befana, joka kurvaa luudallaan kilttien lasten koteihin tammikuun viidentenä ja täyttää joulusukat lahjoilla ja herkuilla. Tarinassa tosin noita kyllästyy odottelemaan loppiaista ja ryhtyy toimiin jo joulun alla. Sarjakuvan on käsikirjoittanut Marco Bosco ja piirtänyt Marco Palazzi. Suomessa tämä Marcojen luovuuden hedelmä on julkaistu ainoastaan Ankkalinnan suuressa joulukirjassa, joka julkaistiin 2010. Kyseinen viihdyttävä opus on muuten edelleen saatavilla Aku Ankan kaupasta – erinomainen lisä pukinkonttiin, jos toimitukselta kysytään!

 Muistakaa tekin olla kilttejä, koskaan ei voi tietää milloin tonttu kurkkii ikkunan takana!

Haluatko tutustua joulupukkitarinoihimme tarkemmin? Se onnistuu näppärästi Akkarin Lataamossa (jota sivumennen sanoen voi nyt testata kuukauden maksutta).

Hauskoja lukuhetkiä!

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.