Osa 6
Sarjakuvakoulu:
Akkarissa 11/2015 nähty sarja Rajanvetoa edustaa siinä mielessä Akkarissa harvinaista tarinatyyppiä, että se perustuu alusta loppuun sanonnalla ”drawing the line” leikittelyyn. Englanniksi lauseen voi tietysti tulkita tarkoit-tavan ihan konkreettisesti viivan piirtämistä. Suomeksi taas puhutaan rajan vetämisestä, mikä hiukan vesittää loppuvitsiä. Sarja toimii kuitenkin kohtalaisen hyvin myös suomennettuna, joten se päätyi lopulta lehteen.

Kun käsikirjoittaja, piirtäjä, tussaaja ja värittäjä ovat saaneet työnsä valmiiksi, sarjakuva on valmis julkaistavaksi – paitsi jos se julkaistaan muulla kuin alkukielellä. Sarjiskoulun viimeisessä osassa luomme siksi vielä lyhyen katsauksen käännös- ja toimitusprosessiin.

Käännetään...

Jos sarjakuva julkaistaan jollakin muulla kuin alkuperäiskielellä, se täytyy tietysti kääntää. Aku Ankka -lehden sarjakuvista valtaosa tuotetaan tanskalaisen Egmont-kustantamon toimesta, ja samasta lähteestä ovat peräisin myös muissa Pohjoismaissa sekä esimerkiksi Saksassa julkaistavat sarjat. Egmont-tarinoiden käsikirjoitukset tehdään aina englanniksi (myös Kari Korhosen käsikirjoittamat tarinat pitää siksi suomentaa, vaikka se hassulta tuntuukin), mutta englanninkielistä versiota ei julkaista missään. Englannin lisäksi Akkari-tarinoita suomennettaessa tarvitaan hollannin ja joskus myös ranskan tai italian kielen taitoa, sillä sekä Hollannissa, Italiassa että Ranskassa tuotetaan alkuperäiskielellä julkaistavaa Disney-sarjakuvaa.

Sarjakuvia kääntäessä pitää ottaa huomioon sekä kuvan ja sanan yhteispeli että tekstille varattu rajallinen tila. Erityisesti kuvan tasolle viedyt sanaleikit ynnä eri kielten sanojen ja lauserakenteiden pituuserot tuppaavat aiheuttamaan sarjakuvakääntäjille ja -toimittajille harmaita hiuksia. Egmontin tuottamissa Aku Ankka -sarjakuvissa käännösprosessin vaatimukset huomioidaan onneksi alusta lähtien, onhan tarinat tarkoitettu nimenomaan käännettäväksi. Tiesittekö muuten, että suomenkielisiä tekstejä silmällä pitäen kupliin jätetään yleensä hiukan ylimääräistä tilaa – suomalaiset sutkautukset kun tuppaavat olemaan rutkasti pidempiä kuin monien muiden kielten vastaavat ilmaukset?

Kääntäjälle lähetetään mustavalkoinen tarinaversio, jossa joka puhekupla, tekstilaatikko, kyltti ja tehosteteksti on numeroitu. Kääntäjä kääntää tekstit numerojärjestyksessä, jotta näppärä erikoisohjelma osaa sitten ”valuttaa” ne suoraan sarjakuvan kupliin toimituksen työstettäviksi.

Aku Ankan kääntäjäkaartiin kuuluu kymmenkunta kielen ammattilaista, kun taas monissa muissa maissa lehdellä on vain yksi kääntäjä.

...ja kaulitaan!

Jos ja kun sarjakuva käännetään, tarvitaan myös toimittajaa – ainakin Aku Ankan tapauksessa. Koska Akkaria suomentaa useampi kuin yksi ihminen, toimituksen tehtävä on ikään kuin kääntää sarjat vielä suomesta Aku Ankka -kielelle eli tehdä teksteistä tasalaatuisia. Toimitus myös huolehtii siitä, että kuplatekstit ovat kieliopillisesti korrekteja ja ennen kaikkea notkeita ja hauskoja.

Kun suomennettu Akkari-sarjakuva on yhden toimittajan kertaalleen lukema ja muokkaama, se tulostetaan uudelleen luettavaksi, minkä jälkeen tekstiä hiotaan yhdessä, kunnes se on kaikkien mielestä valmis. Jokaisen Aku Ankassa julkaistun sarjakuvan on lukenut ainakin kolme ihmistä ainakin neljä kertaa. Tekstin laatu on toimitukselle kunnia-asia!

Samanlaista lähestymistapaa voi lämpimästi suositella myös omia sarjakuvia tekeville: kannattaa luetuttaa tarinaa eri vaiheissaan muillakin. Niin saa hyviä vinkkejä siitä, mikä toimii ja mikä ei.

 

Roope-setä taas silkkaa platinaa:

Ensi vuosi on paitsi itsenäisen Suomen myös ankkasarjakuvan juhlaa. Vuonna 2017 tulee nimittäin kuluneeksi 90 vuotta italialaispiirtäjien ehdottoman klassikon, Romano Scarpan syntymästä. Roope-setä ottaa varaslähdön juhlavuoteen jo nyt Scarpalle omistetulla platinanumerolla.

 

Jos Roope-sedän edellinen platinanumero oli omistettu uuden piirtäjäsukupolven kirkkaimmalle tähdelle, nyt on vuorossa kiistämätön klassikoiden klassikko, nimittäin itse Romano Scarpa (1927–2005).

Scarpan syntymän 90-vuotisjuhlavuoden kunniaksi tuoreessa Platina-Roopessa (RS 9/2016) on varsinainen helmi taiteilijan uran alkuvaiheilta, nimittäin huikaisevan jännittävä salapoliisitarina Ravut punaviinissä, ja mukana on myös kaksi Suomessa tätä ennen julkaisematonta sarjaa. Lisäksi lehdessä on platinanumeroista tuttuun tapaan taustoittavia artikkeleita, valokuvia ja luonnoksia sekä kirsikkana kakussa Scarpan oppilaan Giorgio Cavazzanon haastattelu.

Yksi lehden kuvista on alla oleva hahmogalleria, jonka Scarpa piirsi Topolinon numeroon 2000 vuonna 1994. Mukana on niin Scarpan luomia hahmoja kuin lukuisia yksityiskohtia hänen tarinoistaan. Tunnistatko ne kaikki? Mikä hahmo tai mikä tarina on kyseessä? Ota haaste vastaan ja auta toimitusta listaamaan koko joukko! Kuva on numeroitu työn helpottamiseksi, voit kirjoittaa ehdotuksesi tämän jutun kommenttikenttään. Tunnistamisen iloa!

 

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.