Viime vuonna lukujärjestyksessä näkyi Aku Ankan juhlavuoden kunniaksi Akuja eri piirtäjien tekemänä ja eri vuosikymmeniltä.
Vuonna 2013 lukkari oli juhlavuottaan viettävän Kari Korhosen käsialaa. 2013 Korhosella tuli täyteen tasan 20 vuotta ankkasarjakuvien piirtäjänä.
2012 lukujärjestyksen koululaiset piirsi mm. lukuisia Aku Ankka Ekstran kansia tehtaillut Ulrich Shcröder. 
Rodriquesin kynänjälkeä sai ihailla lukuvuonna 2011.
Vuonna 2010 lukkarin piirsi espanjalainen Ferioli.
Hollantilainen Wilma van den Bosch, joka piirsi aikoinaan monia Iines-lehden kansia, vastasi vuonna 2009 lukujärjestyksen taiteesta.
Vuonna 2008 Freddy Milton piirsi ankanpojat koulutehtävien pariin. Samana vuonna ilmestyi kirja Lannistumaton laivuri (Ankantekijät 10), jossa oli Freddy Miltonin ja Daan Jippesin yhdessä tekemiä sarjoja.
2006 oli Ankantekijät-kirjasarjassa Kari Korhosen vuoro, niinpä myös lukujärjestyksen kuvitus syntyi samana vuonna hänen kynästään.
Giorgio Cavazzanon kynänjälkeä sai ihastella vuoden 2007 lukkarissa. Samana vuonna kun ilmestyi Ankantekijät-kirjasarjan 8. osa Menetetyn muistin tapaus.
Vuoden 2005 lukkariin oli ikuistettu erinäisiä kohtauksia Ankkalinnasta. Piirtäjänä oli Marco Rota.
Käsittämättömän määrän ankkasarjakuvia piirtänyt Vicar teki vuoden 2004 lukujärjestyksen. 2004 ilmestyi myös Ankantekijät kirjasarjan toinen osa Itsehillinän mestari, joka arvatenkin oli siis Vicarin tarinoita täynnä.
Romano Sacrpan piirtämät roistot ja lainvalvojat siivittivät vuoden 2003 kouluvuoden alkua.
Vuonna 2002 lukujärjestys koristeltiin sarjakuvaruuduin. Piirtäjä oli sama kuin tämän vuoden lukkarissa - Daan Jippes.
Don Rosan piirtämiä yksityiskohtia sai tihrustaa vuoden 2001 lukujärjestyksestä.
Myös vuonna 1999 sai hihitellä Don Rosan kynänjäljelle.
Vuonna 1998 sai ensi-iltansa Disneyn animaatio Mulan, niinpä tuolloin ilmestyi leffalukkari.

Elokuun puolivälin paikkeilla Aku Ankan keskiaukeamalta on jo 1970-luvulta lähtien löytynyt lukujärjestysliite.

Viimeiset 15 vuotta lukkarin kuvat on lähes poikkeuksetta piirtänyt joku tavalla tai toisella ajankohtainen ankallisartisti tilaustyönä. Tänä vuonna Akkarin lukujärjestyksen on taiteillut lokakuussa pyöreitä vuosia täyttävä hollantilainen Daan Jippes.

Yllä olevasta kuvagalleriasta voit katsastaa menneiden vuosien lukujärjestyksiä, joiden piirroksista vastaavat mm. Don Rosa, Romano Scarpa ja Kari Korhonen. Mahtuupa mukaan yksi leffalukkarikin!

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.