Disney tuo elokuvateattereihin 13.4. tyystin uuden version Viidakkokirjasta, jota katsomaan mennessä kannattaa unohtaa vuoden 1967 piirrosfilmi. Perheen pienimmille tämä leffa ei sovi (ikärajakin on 12/9), mutta nuorille ja aikuisille on tarjolla upeita maisemia, hienosti digitoituja eläimiä, vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Kunnon toimintarymistelyn tapaan Viidakkokirja alkaa heti takaa-ajolla. Samoilla alkumetreillä käy myös selväksi, miksi elokuva ei sovi aivan nuorimmille katsojille. Aikuistakin nimittäin hieman mietityttää, mikä mahtaa olla nuoren Mowgli-pojan kintereillä viidakossa. Alussa koettu jännitys on vieläpä vain yksi lukuisista sydämentykytystä aiheuttavista kohtauksista elokuvan aikana – Mowgli kohtaa kerta toisensa jälkeen hengenvaarallisia tilanteita, eivätkä esimerkiksi Shere Khanin ja Bagheeran yhteenototkaan ole mitään kevyitä posken läpsyttelyjä. Ohjaaja Jon Favreau sanookin tiiminsä lainanneen Rudyard Kiplingiltä juuri tarinan tapahtumaympäristön – viidakko on paikka, jossa on todellisia vaaroja ja jossa selviytyminen ei aina ole itsestäänselvyys.

Viidakkokirja kertoo kasvutarinan susilauman kanssa eläneestä Mowglista, jonka ilkeä tiikeri Shere Khan ajaa pois laumansa luota. Matkallaan ihmisten kylään Mowgli tulee kolunneeksi viidakon eri kolkkia aina valoisista joen varren rannoista synkkiin nurkkauksiin, joihin auringon valo ei kunnolla yllä. Mutta tarina ei oikeastaan kerro fyysisestä matkasta paikasta A paikkaan B, vaan matkasta, jossa etsitään todellista perhettä ja omaa paikkaa maailmassa. Ehkä Viidakkokirjassa siksi on rutkasti synkkyyttä, mutta toki myös hauskuutta. Eikä elokuvaa katsellessa voi olla ihastelematta ihmislapsen kekseliäisyyttä. Tässä meillä on poika, joka on saanut kaiken esimerkkinsä eläimiltä, mutta joka silti suvereenisti rakentelee työkaluja ja muita apuvälineitä viidakon antimista. Tosin tuskinpa ihmisisät ja -äiditkään ovat esimerkillään näyttäneet taaperolle, kuinka kyhätä portaat keittiön laatikoista työtasolle.

Viidakkokirjan ainoa ihmishahmo on Mowgli, jota esittää yli kahden tuhannen halukkaan joukosta valikoitu Neel Sethi. Ensikertalainen tekee valkokankaalla mahtavaa työtä, varsinkin kun ottaa huomioon, että elokuvaa tehdessä Sethin on täytynyt kuvitella suurin osa tapahtumapaikoista ja muista hahmoista ympärilleen. Pantteri Bagheera, susilauman johtaja Akela, karhu Baloo ja muut hahmot kun on herätetty henkiin ääninäyttelemisen ja tietokoneanimaation kautta.

Viidakkokirjassa kuultavat ääninäyttelijät olivat muuten kaikki ohjaajan ykkösvalintoja rooleihin. Eikä ihme: Ben Kingsley tekee Bagheerasta juuri sen viisaan ja arvovaltaisen oloisen pantterin, mikä tämän tuleekin olla. Bill Murray puolestaan on antanut Baloolle oman kuivakan, mutta samalla jokseenkin ironisen äänensä. Ja kas! Eikö sellainen Baloo juuri olekin? Entäpä sitten hypnotisoiva Kaa, joka saa vielä lisää lumovoimaa äänestään, joka kuuluu Scarlett Johanssonille. Näihin tunnelmiin tosin pääsee vasta, kun on ensin saanut sisäistettyä, että Baloo, Bagheera ja muut elokuvan eläinhahmot näyttävät todella aidoilta, mutta puhuvat ja käyttäytyvät mitä suurimmassa määrin kuin ihmiset, mikä ei ainakaan aikuiselta onnistu aivan hetkessä.

Elokuva pitää otteessaan koko kestonsa ajan. Syy voi olla hyvä tarina, mutta toinen syyllinen on taatusti toteutus. Mitä kaikkea tietokoneanimaatiolla saakaan nykypäivänä aikaan! Hämmästyttävää! Vielä kun keksisi, kenelle elokuva on tehty. Kenties perheille, joissa on reippaasti kouluikäisiä lapsia, mutta ei ehkä aivan vielä teinejä (sillä lähteekö teini isän tai äidin kanssa elokuviin?) tai yksinkertaisesti aikuisille, jotka pitävät saduista?

Katso tästä vielä mainio suomeksi tekstitetty traileri ja osallistu kilpailuun!

 

 
Äänestä suosikkihahmoasi! Palkintoina arvotaan kaksi (viidakko)retkeilyyn sopivaa pakettia, jossa on reppu, taskulamppu ja retkipullo! Palkinnot arvotaan 27.4. keskiviikkona ja voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti. Jos haluat osallistua arvontaan, muista antaa yhteystietosi!
 
 
Viidakkokirjaäänestys

Viidakossa vaeltaa eläimiä ylhäisistä norsuista lauleskeleviin karhuihin. Kaikki eivät suinkaan ole suloisia karvakeriä - etenkään kostonhimoinen tiikeri Shere Khan, hurja orankikuningas Louie tai kuristajakäärme Kaa - mutta upeita ilmestyksiä digitaalisesti animoituina kaikki tyynni.

 

Mowgli ja susiäiti Raksha.

 

Mikä näistä Viidakkokirjan eläinhahmoista on suosikksi?

Baloo
Baloo
30.4%
Bagheera
Bagheera
26.0%
Kaa
Kaa
17.3%
Shere Khan
Shere Khan
13.0%
Akela
Akela
4.3%
Louie
Louie
4.3%
Raksha
Raksha
4.3%
Ääniä yhteensä: 23
Yhteystiedot
Olen täysi-ikäinen ja haluan saada ensimmäisten joukossa kilpailukutsuja, ainutlaatuisia etuja ja edullisia tarjouksia Sanoma Media Finland Oy:ltä ja sen kanssa kulloinkin samaan Sanoma-konserniin kuuluvilta yhtiöiltä.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.