Alkuperäinen visukinttu sankalaseissaan ja kotitakissaan tarinassa Joulu Karhuvuorella (Christmas on Bear Mountain, 1947).
Roopen kartanonherra-asu – isot nenäkakkulat, päällystakki ja metsästyslakki, ei nilkkaimia – nähtiin hyytävässä Vanhan linnan salaisuus -tarinassa (The Old Castle's Secret, 1948).
Tyylikkäästi pukuun ja knalliin sonnustautunut pohatta nähtiin tarinassa Pöytätennispallot (ei englanninkielistä nimeä, 1949)
Silkkipytyn ensiesiintyminen! Hyvin pukeutunut haaksirikkoinen löytyy tarinasta Kilpapurjehdus Etelämerelle (Race to the South Seas, 1949).
Pukumeininki jatkuu, mutta laseissa on taas sangat ja puvun päällä turkisvuorinen lievetakki tarinassa Aku Ankka ja zombi (Voodoo Hoodoo, 1949).
Roope ihailee harvinaista hönökärsää tarinassa Yksisarvisen jäljillä (Trail of the Unicorn, 1959) vyöttömään turkiskauluksieen takkiin sonnustautuneena, sangalliset lasit nokallaan.
Nyt ollaan jo lähellä nyky-Roopea: kakkulat ovat palanneet, takissa on vyö ja poskiparta lyhentynyt ja pörhistynyt. Tältä Roope näytti tarinassa Taikatiimalasi (The Magic Hourglass, 1959).

Toimitus heräsi marraskuussa huomaamaan, että Roope Ankka on jo ylittänyt Suomen alimman virallisen eläkeiän, joka on toistaiseksi 63 vuotta. Roopen ensiesiintyminen nähtiin nimittäin Yhdysvalloissa joulukuussa 1947 Carl Barksin erinomaisessa tarinassa Joulu Karhuvuorella.

Alkujaan kitupiikin oli tarkoitus olla juuri tuota tarinaa varten luotu kertakäyttöhahmo, mutta Roope osoittautui niin suosituksi, että vakiinnutti nopeasti paikkansa Ankkalinnan vakiokaartissa. Kiukkuisen ja itaran luonteensa Roope on selvästi perinyt esikuvaltaan, Charles Dickensin joulutarinasta tutulta saiturilta Ebenezer Scroogelta. Hahmon alkuperästä kielii myös Roopen englanninkielinen nimi Scrooge McDuck.

Alku-Roope ei asunut rahasäiliössä, vaan valtavassa luksuskartanossa, ja suhtautui rahankäyttöön muutenkin jossain määrin nyky-Roopea hövelimmin. Karhuvuori-tarina on siis kiehtovaa tutkittavaa jo senkin takia – ja nyt se on luettavissa juhlan kunniaksi sivu kerrallaan Aku Ankan joulukalenterissa.

Vuosien varrella Roope sitten vakiintui nykyisen kaltaiseksi niin luonteenpiirteiltään kuin ulkonäöltäänkin. Visukintun visuaalista kehitystä valottamaan kokosimme kaikkien iloksi artikkelin alussa komeilevan kuvakavalkadin, joka kattaa kaikki keskeiset asuvariaatiot. Valikoima pohjautuu Don Rosan Roope-aiheiseen keräilykuvaan ja siihen liittyvään artikkeliin, jotka julkaistiin Akkarissa 4/2007 osana Roope-setä kautta aikain -sarjaa.

Ollaanpa sitä avokätisiä ja juhlavasti pukeutuneita! Huomioikaa myös pulisonkien paikka. Kuva on Karhuvuori-tarinan viimeiseltä sivulta.

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.