Iso, Paha Susi on ollut potkan perään jo monen vuosikymmenen ajan. Käytössä on ollut keino jos toinenkin, vaan aina ovat naskit päässeet karkuun. Seuraavaksi pureudummekin Sepen pikanteimpiin pyyntineuvoihin ja villeimpiin valepukuihin.

Ison, Pahan Suden eli Sepen historiaa tarkasteltiin jo viime vuoden puolella Sankari-artikkelissa, josta voi käydä lukemassa tarkempaa faktaa Sepen nimen synnystä ynnä muusta.

Otetaan alkuun kuitenkin lyhyesti Sepen ja naskien ikuisen kissanhännänvedon taustaa. Walt Disney nappasi 80 vuotta sitten animaationsa aiheeksi 1840-luvulta peräisin olevan tarinan kolmen porsaan ja ilkeän suden kohtaamisesta. Burt Gillettin ohjaamasta Disney-animaatiosta Kolme pientä porsasta (Three Little Pigs) tuli suunnaton menestys heti ilmestymisensä jälkeen vuonna 1933. Se muun muassa palkittiin parhaan animaation Oscar-pystillä. Vaikkei rainaa olisikaan nähnyt, korviin on melko varmasti kantautunut Frank Churchillin säveltämä tunnusmelodia Who’s Afraid of the Big Bad Wolf? tai sen suomalaistettu versio Pahaa sutta ken pelkäisi?, jonka Georg Malmstén sovitti jo vuonna 1934.

Ja sitten niihin naskijahdin apuvälineisiin! Sepe on sangen yritteliäs ja nokkela metsästäjä, etenkin kun katsotaan hänen keksimiensä villien valepukujen ja kekseliäiden pyydysten määrää. Tässä kootusti viisi esimerkkiä molemmista lajeista.

Pikantit pyyntikeinot

Sepe on muun muassa yrittänyt napata naskit:


tilaamalla robotin, joka näyttää porsaiden ihailemalta iskelmätähdeltä. (AA 43/1992)


sinkoamalla itsensä possujen tupaan perinteisen katapultin avulla. (AA 32/1974)


marssittamalla possujen pihamaalle oikean elefantin. (AA 8/1991)


muuttumalla näkymättömäksi näkymättömyysliemen avulla. (AA 11/1976)


piiloutumalla pinnan alle sukellusveneessä. (AA 23/1993)

Innoitusta jahtiin Sepe on myös hakenut erilaisten kirjojen sivuilta, joita ovat esimerkiksi Pieni Punahilkka (AA 8/1953), Porsasta arkeen ja juhlaan (AA 36/1970), Possujen viimeiset päivät (52/1992) ja Sikatalouden ABC (AA 36/1978).

Villit valepuvut

Sepe on tottahan toki myös naamiotumisen mestari. Olemme saaneet nähdä hänen sonnustautuvan:


golfinpelaajaksi (AA 27/1964)


kalaksi (AA 47/1971)


kanaksi (AA 19/1974)


postipaketiksi (AA 16/1973)


ja televisioksi (AA 20/1993).

Possujen onneksi suden käyttämistä valepuvuista on tehty opaskirjakin – tai ainakin naskien on nähty lukevan opusta Suden valepuvut. Käsikirja porsaille (AA 1/1955).

Porsaita kutsutaan tarinoissa paitsi porsaiksi ja possuiksi, myös hyvin usein naskeiksi ja liikkiöiksi. Mistä nämä kummemmat sanat ovat peräisin?

 

Naskin takana on pientä porsasta tarkoittava sana nasu, josta naski siis on väännös. Nasu taas on vanhaa murresanastoa.

 

Liikkiö on keittiösanastoa ja tarkoittaa (keitto)kinkkua.

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.