Siis anteeksi kuinka? No, ”voi ie” on Etelä-Pohjanmaan murretta ja tarkoittaa suunnilleen ”voi hyvänen aika”. Kyseinen ilmaisu esiintyy Aku Ankan numerossa 3/2015, tämän vuoden ensimmäisessä murretarinassa, jossa ankat puhuvat eteläpohjalaisittain.

Miksi murresarjakuvaa?

Vuonna 2013 Akkarissa julkaistuissa Kari Korhosen Suomi-sarjoissa nähtiin useaa eri murretta, mikä ilahdutti kovasti monia. Lisääkin toivottiin, joten saamanne pitää! Tänä vuonna Aku Ankka -lehdessä julkaistaan yksisivuisia murresarjakuvia eri murteilla kerran kuukaudessa eli yhteensä tusinan verran.

Lyhyitä murteelle käännettyjä – tai oikeastaan uusiksi murtella ajateltuja – sarjakuvia on nähty Akkarissa jo vuonna 2011, kun numeron 22 kyljessä julkaistiin hupaisa murreliite. Sen voi lukea Akkarin Lataamosta vaikka heti. Lataamossa julkaistaan viikolla 3 myös murrespessu, johon kertyy vuoden 2015 aikana yhteensä kahdeksan Aku Ankan murrealbumeissa aikoinaan ilmestynyttä tarinaa eri murteilla (Etelä-Pohjanmaan murre, Turun murre, Stadin slangi, Tampereen murre, Oulun murre, Savon murre, Etelä-Karjalan murre ja peräpohjalaismurre).

Joitakin lukijoita murresarjakuvat ymmärrettävistä syistä hiukan tuskastuttavat, onhan täysin vierasta murretta joskus vaikea hahmottaa tekstiä tavaamalla. Mutta ei hätää, Aku Ankan Jeetuubi pelastaa: murresarjikset löytyvät lehden ilmestyttyä sieltä ääneen luettuina. 

 Murre- ja maakunta-asiaa muuten löytyy myös vuoden 2013 maakuntakiertueen teemasivustolta.

Entä mitä ne murrealbumit oikein ovat?  

Murrekäännösten idean toi Suomeen vuonna 1997 Aku Ankan silloinen toimituspäällikkö Paula Antila, joka oli Angoulêmen sarjakuvafestivaaleilla käydessään nähnyt saksan eri murteille käännettyjä Asterix-albumeita. Ensimmäinen Suomessa julkaistu murrealppari oli niin ikään Asterixia. Tuolloin kukaan ei oikein uskonut murteelle käännetyn sarjakuvan menestykseen, mutta tilausta sille selvästi oli, sillä Savon murteelle viännelty Opeliksin orjalaeva osoittautui hitiksi: sitä myytiin lopulta yli 110 000 kappaletta. Tämän huikean pelinavauksen myötä Suomeen syntyi varsinainen murrebuumi, jonka siivittämänä julkaistiin teksti jos toinenkin.

Kun Asterix-sarjakuvat siirtyivät Helsinki Medialta (eli nykyiseltä Sanomalta) Egmontin julkaistavaksi, oli luontevaa jatkaa murrealbumien tekemistä Carl Barksin klassisilla Ankka-sarjoilla. Ensimmäiseksi murrealueeksi valikoitui Etelä-Pohjanmaa, ja vuonna 1998 ilmestynyt Isoon taloon Ankka otettin vastaan vähintään yhtä innostuneesti kuin Opeliksin orjalaevakin. Vuonna 1999 nähtiin Turun murteelle sorvattu Kui, sanos Aku, vuonna 2000 Aku bamlasi Stadin slangilla albumissa Rotsi on mut byysat puuttuu, vuonna 2001 oli vuorossa Tampereen murteen riamujuhla Kyä viksup päriää ja 2002 oululaisella ilimasulla ryyditetty Avojalakanen ankka. Vuonna 2003 Ankatkin saatiin viäntämään savvoo albumissa Voe tokkiisa, Aku, 2004 Mummo lupasi Karjalan murteella et Kaik lutviutuup, ja Lappiin asti päästiin 2005 sarjan viimeisessä albumissa Joulu on jo ovela.

Yksi syy murrealbumien menestykseen oli varmasti yleisen kotiseutuhengen ohella myös niiden tekotapa. Toimitus ei suinkaan kutsunut ketään tunnettua murrerunoilijaa käännöstyöhön, vaan paras murrentaja seulottiin avoimella kilpailulla, jossa kandidaatteja arvioitiin neljän sivun näytekäännöksen perusteella. Kutakin kisaa varten koottu raati, johon kuului sekä Ankka-toimituksen edustajia että vakavasti otettavia murreasiantuntijoita, valitsi nimettömistä näytteistä parhaan, ja voittajan nimi paljastui vasta kun tulos oli kiistatta selvä.

Koska tavoitteena oli sekä murteellisesti kohtalaisen korrekti että sarjakuvallisesti mahdollisimman viihdyttävä pläjäys, tekstit myös hiottiin käännöksen valmistuttua julkaisukuntoon ryhmätyönä: kääntäjä, murreasiantuntijat ja toimitus sulkeutuivat kahdeksi päiväksi bunkkeriin ja tulivat ulos vasta täydellisen timantin kanssa. Taiteilija Korhonenkin oli mukana jo näissä Suomea sivuavissa albumeissa, sillä kaikkien kansikuvat ovat hänen käsialaansa.

 

Entäs sitten?

Aku Ankka -lehdessä julkaistut murretarinat tehdään yleensä sen verran tiukalla aikataululla, ettei murrekäännöskilpailun julistaminen ole edes teoriassa mahdollista. Murrekuplat kuitenkin hiotaan kuosiin juuri niin pieteetillä kuin perinne velvoittaa. Sanomista niistä toki tulee joka kerta, ja niin kuuluukin. Paikallisen puheenparren kirvoittama keskustelu on aina hyvästä ja omiaan pitämään murteen eläväisenä! Toivottavasti nautitte myös itselle vähän vieraampien tekstien lukemisesta ja kuunteleisesta, sillä ainakin allekirjoittaneesta se on varsin kiehtovaa. Olikohan se Kyä viksup päriää -albumin tampreentanut Katariina Kallio, joka vertasi murrealbumien lukemisen tuntuvan samalta kuin että pääsee porstuasta vähän kurkistamaan tuvan puolelle ja aistimaan tunnelmaa – saatatkos sattuvammin sanoa?

 

P.S. Lopuksi vielä kiinnostuneille lista murrealbumien kääntäjistä.

Isoon taloon ankka:
Etelä-Pohjanmaan murteelle kääntänyt Joose Tammelin

Kui, sanos Aku
Turun murteelle kääntänyt V-P Lehto

Rotsi on mut byysat puuttuu
Nykystadin slangille kääntänyt Sami Garam

Kyä viksup päriää
Tampereen murteelle kääntänyt Katariina Kallio

Avojalakanen ankka
Oulun murteelle kääntänyt Ilkka Mannermaa

Voe tokkiisa, Aku
Savon murteelle kääntäneet Markus Miettinen ja Jaakko Seppälä

Kaik lutviutuup
Simpeleen seudun murteelle kääntänyt Helena Anttonen

Joulu on jo ovela
Peräpohjolan murteelle kääntänyt Terttu Rousu

Murresarjakuvat ilmestyvät pääsääntöisesti aina kuukauden kolmannessa lehdessä. Toimitus pidättää kuitenkin oikeuden aikataulu- ja murremuutoksiin – jos sattuu esimerkiksi löytymään johonkin ajankohtaan ja murteeseen harvinaisen sopiva sarja, se voidaan vaihtaa ennalta kaavaillun murresarjan tilalle.
Listaan on pyritty ottamaan myös murteita, joita ei Akkarissa ole ennen nähty. Listasta puuttuvaa murretta voi myös ehdottaa toimitukselle (ehdotukset sähköpostitse osoitteeseen aku.ankka@sanoma.com). Kannattaa siis pitää tätä aikataulua silmällä koko vuoden ajan!

 • AA 3/2015 (ilm. 14.1.): Etelä-Pohjanmaan murre
 • AA 8/2015 (18.2.): Turun murre
 • AA 12/2015 (ilm. 18.3.): Kainuun murre
 • AA 16/2015 (ilm. 15.4.): Oulun murre
 • AA 21/2015 (ilm. 20.5.): Kymenlaakson seudun murre
 • AA 25/2015 (ilm. 17.6.): Rauman murre
 • AA 29/2015 (ilm. 15.7.): Porin murre
 • AA 34/2015 (ilm. 19.8.): Etelä-Karjalan murre
 • AA 38/2015 (ilm. 16.9.): Tampereen murre
 • AA 43/2015 (ilm. 21.10.): Savon murre
 • AA 47/2015 (ilm. 18.11.): Stadin slangi
 • AA 51/2015 (ilm. 16.12.): Pohjois-Lapin murre
 • Bonusmurre numerossa 45/2015: meän kieli

 

 

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.