Miten sarjakuvan käsikirjoitus syntyy? Kumpi oli ensin, kuva vai sana? Kuka kirjoittaa parhaan sarjakuvan? Oletko se juuri sinä? Osallistu, niin näet!

Toimitukseen tipahtelee säännöllisin väliajoin seikkailuideoita lukijoiltamme: mitäpä jos Akulla olisi harvinaisia akvaariokaloja, entäpä Aku pörssimeklarina tai Pellen muistinmenetys? Nyt tarjoamme kaikille tarinaniskijöille unohtumattoman mahdollisuuden! Kirjoita kaikkien aikojen paras seikkailu ja saa nimesi Akkariin!

Ankallisakatemian Sarjishaaste 2015 -kisassa käsikirjoitus työstetään valmiiksi vaihe vaiheelta, ja voittajasarja valitaan kansanäänestyksessä kevään lopulla. Valmiin 4–5-sivuisen seikkailun on luvannut piirtää itse Kari Korhonen, joka toimii myös kisan tuomaristossa toimituksen lisäksi. Kari myös jakaa kaikki salaisimmat neuvonsa käsikirjoituksen rustaamisesta, joten saatte parasta mahdollista apua!

Haasteemme on kolmiosainen ja valmis sarja julkaistaan Ankallispäivän numerossa 49/2015 – näin kauan kestää oikeankin sarjan tie ideasta lehteen!

Tarkemmat ohjeet kisaan löydät klikkaamalla itsesi nettisivujen kilpailuihin, mutta aloitamme siis ideasta ja sen jalostamisesta synopsikseksi eli tarinan tiivistelmäksi. Mitäpä Kari Korhonen haluaakaan sanoa parin vuosikymmenen kokemuksella kyynisten toimittajien vakuuttelusta?

SYNOPSIKSEN SYNTY

Hyvä, sinulla on siis oiva tarinaidea! Nyt pitäisi saada vielä toimittaja lukemaan se. Synopsista laatiessa on hyvä muistaa ainakin nämä viisi asiaa:

1. Tarina myydään synopsiksella. Siinä pitää olla kaikki ne elementit - alku, keskikohta ja loppu - jotka tekevät itse tarinan. Käsikirjoituksen tekeminen tämän jälkeen on vain tapahtumien rytmittämistä tarvittavaan sivumäärään.

2. Tarina myydään synopsiksella. Muista, että toimittajat lukevat näitä lyhennelmiä tusinoittain. On parempi, jos heidän mielenkiintonsa saadaan vangittua alusta lähtien. ”Akulla oli ollut paljon huolia viime aikoina.” on aloitus, joka on jo nähty. ”Aku ei saanut unta, koska hän oli juuri tuhonnut kolme tonnia gorgonzolaa!” on parempi aloitus samaan tarinaan. Koeta käyttää hauskaa kieltä.

3. Tarina myydään synopsiksella, joten pidä tiivistelmäsi tiiviinä. Keskity olennaiseen. Mitkä ovat hahmojen motiivit, miten he reagoivat tapahtumiin ja mihin se johtaa? Toimittajat, joilla on usein gerbiilin keskittymiskyky, eivät halua lukea viiden sivun synopsiksia. Jos kymmensivuisen tarinan synopsis ylittää yhden sivun mitan, teet todennäköisesti jotain väärin. Tiivistä, tiivistä, tiivistä.

Jotakin voi jättää synopsiksesta myös pois. ”Aku ja Tulppu joutuvat tukkanuottasille, jonka aikana...” ja pari esimerkkiä riittää. Jos käytät sivun sen kertomiseen, millä Aku lyö ja millä Tulppu vastaa, toimittaja haukottelee. Tärkeämpää kuin selittää jokainen visuaalinen vitsi auki on kertoa, miksi tappelu alkoi ja mihin se johti. Lause tai kaksi riittää.

4. Tee pienet hahmotelmat itsellesi siitä, mitä kullakin sivulla tapahtuu. Vaikka tarina myydäänkin synopsiksella, on hyväksytty tarina myös kirjoitettava. Silloin auttaa, jos sinulla itselläsi on kohtausjärjestys selvillä, etkä joudu ongelmiin tarinan pituuden suhteen. Hyvin harvoin, jos koskaan, saa ammattilainen luvan venyttää kymmensivuista tarinaa hyväksymisen jälkeen vaikkapa 14 -sivuiseksi.

Pienet, tulitikkulaatikon kokoiset luonnokset tarinan sivujaosta ovat oiva apu kirjoittajalle, joka ei osaa vielä arvioida kauanko kohtauksen kertominen peräkkäisinä kuvina vie tilaa.

5. Pidä hauskaa. Jos juttu naurattaa sinua, on se jo puoli voittoa. Hyvän synopsiksen merkki on se, ettet malta odottaa toimittajan palautetta. Jos lähettäessäkin tuntuu siltä, että jutusta tuli vain ”ihan ookoo”, jätä kyhäelmä pöytälaatikkoon muhimaan. Joskus aika auttaa näkemään tarinan uudessa valossa! Ostaisitko itse tämän tarinan? Haluaisitko itse lukea sen? Olisiko se lehden paras?

Sitten vain harmaat aivosolut töihin!

Sarjiskoulun jatko-osat

Sarjakuvakoulun seuraava osa ilmestyy Aku Ankan numerossa 14/2015, ja siinä pohditaan käsikirjoittamisen kiemuroita, numerossa 23 perehdytään piirtämisen saloihin, numerossa 32 tutustutaan tussaamiseen, numerossa 40 ihmetellään, mistä värit tulevat, ja numerossa 49 lausutaan vielä sananen toimitusprosessista. Sarjiskoulun osat ilmestyvät myös Aku Ankan nettisivuille samoihin aikoihin kun kyseiset lehdet putkahtelevat postiluukuista.

 

Lukuisia oivia malleja nelisivuista sarjoista löytää luonnollisesti Aku Ankka Lataamosta!

Mikael McDonald
Seuraa 
Liittynyt6.5.2011

Aku Ankan suuri sarjakuvahaaste alkaa!

CottonJoel 28.01.2015 klo 14:32 Tämä kuullostaa hauskalta kilpailulta. Minä osallistun ehkä viikonloppuna. Jo viikonloppuna? Ehei! Nyt laitetaankin mietintämyssy myllyämään ja ideahautomon inspiraatiovaihde ylitöille. Jokaista sanan säilän sivallusta ei harkita ja pureksita kahdesti vaan kolmesti. Tätä työstetään kaikessa rauhassa ainakin seuraava viikko. :) Saa nähdä, jos sitä itse kekkaisi jonkin kuningasidean sarjista varten. ("Mick McD")
Lue kommentti

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.