Viimeinen työvaihe, johon Disney-sarjakuvien piirtäjä-käsikirjoittaja ottaa osaa,
on sarjan tussaus eli lyijykynäluonnosten jäljentäminen tussilla julkaisua varten.

Jos on yksi aihe, josta piirtäjät juttelevat ehkä enemmän kuin mistään muusta, on se tussauksen työkalut. Aiheesta on kirjoitettu satasivuisia opuksia ja jokaisella piirtäjällä on omat suosikkimerkkinsä niin tussiterien, siveltimien kuin paperinkin suhteen. Tämä saa työvaiheen kuulostamaan mystiseltä puuhalta aloittelijalle, mutta pelko pois: sitä se ei ole.

Tussauksen työvälineet ovat pysyneet samoina yli sata vuotta. Suurin osa piirtäjistä tussaa edelleen vanhanaikaisella tussi-terällä ja siveltimellä paksulle paperille.

Jotkut taiteilijat ovat toki siirtyneet tussaamaan tietokoneen piirustusalustoilla piirustusohjelmia apuna käyttäen. Tätä työtapaa voi myös suositella, mutta vain jo kokeneille piirtäjille. Jos ei tiedä, kuinka tussi käyttäytyy paperilla ja kuinka sillä saa kauniin vedon, ei tietokone tee sitä puolestasi. Se on vain työkalu muiden joukossa.


Kun luonnokset ovat valmiit, ne tulostetaan sinisellä tussauspaperille. Jotkut myös luonnostelevat suoraan sinikynällä. Miksikö? Koska sininen väri on helppo häivyttää valmiiksi tussatusta ja tietokoneelle skannatusta kuvasta.

Vaikka tussatessa alkuperäinen piirros jäljennetään uskollisesti, viivan on silti säilyttävä elävänä. Ihan mekaanisesta työstä ei siis ole kyse.

Vanhanaikaisella tussiterällä saa yhdellä vedolla kauniita viivoja, joiden paksuus vaihtelee tarpeen mukaan. Jos katsotte lehtien kansissa Akun pään viivoja, ovat kaarevat viivat kauniisti keskeltä paksumpia. Saman ilmiön saa aikaan siveltimellä, joskin se vaatii usein terää enemmän harjoitusta.

Tussiterissä jokaisella piirtäjällä on suosikkinsa ja itselleen sopivan löytää vain kokeilemalla. Taipuisa hiusterä, joka kestää kovaakin painamista ilman että terän puolet vääntyvät, on kullan arvioinen. Siveltimistä näädänkarvaiset kestävät tussia (india ink) perhaiten. Niillä on myös helpoin täyttää laajat mustat kohdat sen jälkeen, kun viivat on vedetty. Paperi saisi olla tukevaa (yli 250g/m2) ja pinnaltaan tussipiirtämiseen sopivaa. Virheiden korjaamiseen voi käyttää valkoista peiteväriä.

Jos olet ensi kertaa tussiostoksilla, kannattaa kääntyä taiteilijatarvikeliikkeen asiantuntijoiden puoleen. Kotikäyttöön tarkoitetun sarjakuvan voi vallan mainiosti piirtää puhtaaksi myös huopakynällä.

Sitten piirros onkin valmis! Seuraavista työvaiheista, eli värityksestä ja toimitustyöstä tulevissa osissa! Tussauksen iloa!

P.S. Jutun esimerkkikuvat on muuten napattu ensi syksyä varten tekeillä olevasta halloween-aiheisesta sarjasta.

Sarjakuvakoulun edellisissä osissa käsiteltiin piirrostyötä, synopsiksen laatimista sekä itse käsikirjoitusta.

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.