Aleksis Kiven päivä (10.10.) lähestyy – Kiven klassikkojen kertauksen voi aloittaa vaikkapa Nummisuutareista.

”Onko sarjakuva kirjallisuutta?” Kas siinäpä ikuisuuskysymys, johon tuskin saadaan vastausta. Onneksi sitä odotellessa voi lukea vaikkapa sarjakuvaversioita maailmankirjallisuuden klassikoista.

Viikon 39 Akkarin Lukunurkassa kerrotaan vastikään ilmestyneestä Tuulen tuomaa -kirjasta, joka aloittaa uuden Ankalliskirjallisuuden klassikot -kirjasarjan. Sen sivuille on koottu seitsemän tunnettua merkkiteosta ankkasarjakuviksi taiteiltuna, muun muassa versiot Margaret Mitchellin ikimuistoisesta Tuulen viemää -romaanista ja Shakespearen näytelmästä Kuinka äkäpussi kesytetään. Tuhtia opusta voi lämpimästi suositella, ei vähiten dosentti Kai Mikkosen laatiman esipuheen ja alkuperäiskirjat esittelevien artikkelien ansiosta. Kaikki kirjan tarinat ovat italialaista alkuperää kuten pitkät klassikkosovitukset yleensäkin, sillä Italian Disneyn lippulaivajulkaisu Topolinon suurempi sivumäärä mahdollistaa laajat draaman kaaret. Siksi kirjallisuustarinoista ovat Suomessa saaneet nauttia ennen kaikkea Taskarin lukijat.

Aku Ankka -lehdessä on silti vuosien varrella aina silloin tällöin nähty kirjoihin tai näytelmiin (Hm... Ovatko näytemät kirjallisuutta? Ainakin näytelmäkirjallisuutta....) perustuvia sarjakuvia. Joissakin, kuten tämän viikon Barks-klassikossa Karhukaruselli, on vain lainattu hiukan alkuperäisideaa, toiset taas ovat selvemmin versioita alkuperäisteoksesta, kuten Vicarin ja Janet Gilbertin Surullisen hahmon ankka, jossa Aku kuvittelee olevansa Don Quijote.

Kiitos Kari Korhosen suomalaiskirjallisuuttakin on versioitu ankkalinnalaisittain. Komeimmasta päästä on Nummisuutarin Aku eli sovitus Aleksis Kiven vuonna 1864 kirjoittamasta näytelmästä Nummisuutarit. Niin ikään Korhosen käsialaa on Kaikkien aikojen kirja, jossa Aku haluaa tehdä elokuvan suosikkikirjastaan. Opus on Miihkali Woimarin Minuhe egyptiläinen, eikä leffahankkeesta tietenkään tule mitään – toisin kuin tosielämässä: Michael Curtizin ohjaama The Egyptian sai ensi-iltansa jo vuonna 1954.

Satumaailmasta on tunnetusti myös ammennettu usein aineksia Disney-tarinoihin. Aku Ankan alkuaikoina lehdessä julkaistiin sarjakuvaversioita Disneyn elokuvista, joista osa siis pohjautuu klassikkosatuihin. Harvinaisin pläjäys on vuoden 1952 9B-numerona nähty Lumikki, josta keräilijät pulittavat huimia summia. Myöhemmin seuraan liittyivät mm. Peter Pan ja Prinsessa Ruusunen. Joskus Disney-leffoissa nähdyt satuhahmot ovat muuten vain putkahdelleet Akkarin tarinoihin, kuten Pinokkio, joka silloin tällöin pistäytyi Takametsässä 1950-luvulla. Kirjallisuudesta poimituista cameosankareista voisi mainita vaikkapa hupaisassa Hessu-tarinassa Viidakon kepulikopla nähty Larzan-hahmo...

Entä kuka muistaa 1960-luvulla ilmestyneen Walt Disneyn teatteri -tarinasarjan, jonka käsikirjoitukset laati Vic Lockman ja piirroksista vastasivat uutterat Paul Murry ja Tony Strobl? Siinä ankkamaisen käsittelyn sai 14 tunnettua tarinaa Robin Hoodista (Robin Hiiri ja Blottinghamin sheriffi, viimeksi nähty Jumbo-alpparissa nro 12) Ozin velhoon (Pöhin velho, nähty ainoastaan Akkarissa 50/1973). Samaisessa sarjassa muuten ilmestyi myös toinen versio Ali Baba ja 40 rosvoa -tarinasta, eli Murryn piirtämä Roope Baba ja neljäkymmentä rosvoa (viimeksi AA 52/2005).

Jos ankalliskirjallisuuden ja alkuperäisteosten suhde alkoi äkkiä kiinnostaa syvällisemmin, klassikkokirjojen maailmaan sukeltamisen voi aloittaa vaikkapa alla olevan listan avulla. Hauskoja lukuhetkiä!

Margaret Mitchell: Tuulen viemää
Guido Martina ja Giovan Battista Carpi: Tuulen tuomaa (Paperino e il vento del sud, AATK 114, Ankalliskirjallisuuden klassikot 1)

Shakespeare: Kuinka äkäpussi kesytetään
Silvano Mezzavilla ja Giorgio Cavazzano: Kuinka äkäpussi kesytetään (Paperon Bisbeticus domato, AATK 235, nkalliskirjallisuuden klassikot 1)

Robert Southey: Kultakutri ja kolme karhua
Carl Barks: Karhukaruselli (The Goldilocks Gambit, mm. AA 38/2012)

Miguel Cervantes: Don Quiote (tai oikeastaan Mielevä hidalgo Don Quiote manchalainen)
Janet Gilbert ja Vicar: Surullisen hahmon ankka (Donald Quixote, AA 3/2003)

Mika Waltari: Sinuhe egyptiläinen
Kari Korhonen: Kaikkien aikojen kirja (The Greatest Book Ever, AA 38/2008)

Aleksis Kivi: Nummisuutarit
Kari Korhonen: Nummisuutarin Aku (The Heath Cobblers, AA 41/2009)

Lumikki (tunnetuin versio lienee Grimmin veljesten versio)
Merrill de Maris ja Hank Porter: Lumikki ja seitsemän kääpiötä (Snow White And The Seven Dwarfs, AA 1952B ja erikoisnumero 1973, ilmestyi myös Seura-lehdessä vuonna 1938)

J.M. Barrie: Peter Pan
Del Connell ja Al Hubbard: Peter Pan (Peter Pan, AA 1953B11 ja erikoisnumero 1977)

Prinsessa Ruusunen (tunnetuimpien versioiden takana Grimmin veljekset ja Charles Perrault)
tuntemattomien tekijöiden Prinsessa Ruusunen (Sleeping Beauty and the Prince, AA 47-51/1972 ja AA 15/1997; Viikkosanomissa ilmestyi myös Floyd Gottfredsonin ja Julius Svendsenin strippiversio tarinasta vuonna 1959)

Carlo Collodi: Pinokkio
Carl Fallbergin ja Richard Mooren sarjisversio elokuvasta Pinokkio (Pinocchio) ilmestyi Apu-lehdessä vuonna 1983. Akkarissa Pinokkiota nähtiin erityisesti vuoden 1953 lehdissä.

Edgar Rice Burroughs: Tarzan, apinain kuningas
mainitun Larzanin (Paul Murryn tarinassa Viidakon kepulikopla eli The Giant Windoola Jade, AA 40-42/1968) lisäksi ainakin Akkarissa 28/2001 nähtiin Frank Jonkerin, Paul Hoogman ja Comicup Studion sarja Apinain kuningas (Tarduck)

Robin Hood (runsaasti tähän tunnettuun hahmoon liittyviä kirjoija, joita ovat mm. Walter Scottin Ivanhoe)
Paul Murry: Robin Hiiri ja Blottinghamin sheriffi (Robin Mickey and the Sheriff of Blottingham, mm. AA 52/1968). Lisäksi esim. Ted Osbornen ja Floyd Gottfredsonin Mikki Hiiri ja Robin Hood (The Robin Hood Adventure, AA 47-49/2008)

Frank L. Baum: Ozin velho
Vic Locman ja Tony Strobl: Pöhin velho (The Wizard of Bahs, AA 50/1973)

Näkökulman Tuulen tuomaa -kirjan tekemiseen tarjoaa Elina Rusokallion fiilistelyblogi Toimituksen turinoissa ja fanipuolen hehkutusta (kiitos siitä!) löytyy One Piecen kirjailemasta kaksiosaisesta lukijablogista.


Niin, ja tietenkin opuksen voi ostaa omakseen Aku Ankan erinomaisesta puodista.

 

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.