Toukokuun toisena sunnuntaina juhlistetaan äitienpäivää myös Ankkalinnassa, vaikka kaupunkilaisten perhesuhteet herättävätkin usein ihmetystä Akkarin lukijakunnassa

Ankanpojat majailevat enonsa Akun luona, Pikku Hukka asuu kaksin isänsä kanssa, Leenu, Liinu ja Tiinu tuntuvat säännöllisen epäsäännöllisesti vain ilmestyvän jostakin Iines-tätinsä luo, eikä äitejä ylipäätään tunnu näkyvän mailla halmeilla – tätejä, setiä ja serkkuja on sitäkin enemmän. Se on kuitenkin vain harhaa! Akkarin numero 17 Omassa nurkassa esiteltiin liuta Ankkalinnan äitejä, ja äitienpäivän kunniaksi nostamme emohahmokavalkadin myös tänne nettiin.

ROUVA TULPPU nähtiin Carl Barksin sarjassa ”Uusi” naapuri (Feud and Far Between), joka julkaistiin ensimmäisen kerran Suomessa Aku Ankan numerossa 48/1965. Hän vaikuttaa vähintään yhtä äkkipikaiselta kuin poikansa.

MORTIN JA VERTIN ÄITI on tavattu useamman kerran Ylävirran yritys -sarjoissa kuskaamassa jälkikasvuaan jalkapalloharjoituksiin. Sporttisen oloinen hiirirouva tunnetaan englanniksi nimellä Mrs. Fieldmouse.

Topakkaa mutta kilttiä susimuoria on varmasti kiittäminen siitä, että Sepe on pohjimmiltaan hyväsydäminen ja kunnon isä pojalleen Pikku Hukalle. ROUVA SUSI osaa myös patistaa patalaiskan poikansa töihin. Pikku Hukan äidin kohtalosta ei ole tarkempaa tietoa, joten kiltin pojanpoikansa puolta aina pitävä susimummi on Pikku Hukalle tärkeä ja läheinen.

 Roope-setä ei taatusti ole perinyt periskottilaista luonnettaan herttaiselta äitimuoriltaan LAUHA MACANKALTA. Lauhan englanninkielinen (tyttö)-nimi Downy O’Drake viittaakin Skotlannin sijasta Irlantiin, kuten hahmon luonut Don Rosa on vahvistanut. 

KARHUMUORI (englanniksi Granny Beagle ja ruotsinkielisen nimensä mukaisesti farmor eli isänäiti) pitää esimerkillään huolen siitä, etteivät jälkipolvet vahingossakaan lipsahda rikoksen lavealta tieltä rehellisen elämän kaidalle polulle. Hänen lisäkseen on olemassa myös sänkileukojen äidiksi mainittu

KONNAMUORI (Ma Beagle), joka on esiintynyt lähinnä Ankronikka-tarinoissa. Osa nykyisistä karhukonnista on siis mitä ilmeisimmin keskenään veljeksiä, osa serkuksia tai kaukaisempaa sukua.

Ankanpoikien ystävän JOPEN ÄITI vilahti pikaisesti Barksin sarjassa Kolme likaista ankanpoikaa (Three Dirty Little Ducks), joka ilmestyi ensimmäisen kerran Suomessa Aku Ankassa 14/1977.

IINEKSEN ÄITI nähtiin niin ikään Barksin taiteilemassa sarjassa Hankalat kirjeet (Donald’s Love Letters), joka julkaistiin ensi kerran Suomessa Aku Ankan numerossa 40/1970.

Suloinen cockerspanieli KAUNOTAR huolehtii pentujensa Pepin ja tämän sisarten hyvinvoinnista aina yhtä hellästi.

Koko Ankka-suvun ikioma matriarkka Kaino-Vieno eli MUMMO paistaa herkullisimmista herkullisimmat omenapiiraat ja pysyy tyynenä vaikka Aku ja pojat päästäisivät vahingossa karjan vapaaksi tai kaataisivat ladon. Mummolla on kaksi poikaa, Aaron ja Unto, sekä tytär DORA, jonka satumainen onni on periytynyt myös Doran pojalle eli Hannulle. 

Roopen sisko HORTENSIA meni aikoinaan yksiin Mummo Ankan pojan Aaronin kanssa. Tuloksena oli yksi varsin äkkipikainen poikalapsi sekä Tupun, Hupun ja Lupun tuleva äiti DELLA.

Veli Nallen talossa asuu yksi Ankkalinnan harvoista ydinperheistä: Nallen jahdatessa Veli Kania huushollia pyörittää vaimo ELVIIRA, joka on myös Tikki ja Vikki -kaksospoikien äiti.

Hiawathan äiti MOKKASIINA on toinen niistä harvoista äideistä, jotka nähdään usein sarjoissa mukana.

Muistatteko lisää sarjismammoja? Aiheesta voi viritellä keskustelua foorumilla ja hahmoista vinkata toimitukselle.

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.