Tässä vihdoin huviksenne ja hyödyksenne Ankkatietäjä-visan karsintakierrosten kaikki kysymykset oikeine vastauksineen!

ankkatietäjä11

Osa kysymyksistä oli suhteellisen helppoja tosiankisteille, osaan olisivat toimituksen kaikennähneet ankka-ammattilaisetkin joutuneet esittämään vastaukseksi niin sanotun valistuneen arvauksen – ja olipa mukaan luikahtanut yksi ihan oikea virhekin. Onneksi se oli kakkoskierroksella, jolla pisterima oli vielä niin matalalla että kaikki tositietäjät taatusti pääsivät kolmannelle kierrokselle.

ENSIMMÄINEN KIERROS

1) Millä hellittelynimellä Akulla on tapana kutsua Iinestä?

Akulle Iines ei suinkaan ole tipu, muru, tai kyyhky, vaan pulu.

2) Mikä on yleensä häviäjän kohtalona Akun ja poikien välisessä vedonlyönnissä?

Kun Aku ja pojat lyövät jostakin vetoa, häviäjä  joutuu usein hoitelemaan viikon tai kuukauden tiskivuorot. Toki myös siivoushommat, kokkaus tai nurmikon parturointi ovat tulleet kaikille Paratiisitie 13:n asukkaille tutuiksi.

3) Mummon kana on nimeltään...

...Kaneli, mikä sopiikin ruskealle kotkottajalle paremmin kuin Inkivääri, Sokeri tai Pippuri.

4) Mitä aatelisarvoa Barksin luoma sikamainen konna Petkunterä käyttää?

Kun kieroilusta on kyse, paroni Petkunterää on vaikea päihittää.

5) Minkä niminen on Pikku Hiawathan sisko?

Hiawathan hurmaava sisko on tietenkin nimeltään Auringonkukka. Kuka muuten muistaa, mistä sarjakuvasta on kotoisin vähintään yhtä säteilevä intiaanityttö Kuunsäde?

6) Mikä aiheuttaa Roopelle reumatismia?

Tähän kysymykseen olisi hyvin voinut käydä vastaukseksi niin vetoisa rahasäiliö, höyhenpeitteeseen jäänyt kultapöly kuin merellinen ilmastokin, mutta pahiten Roopen nivelet saa juilimaan aavistus siitä, että joku on aikeissa ryöstää hänen rakkaat rahansa.

7) Mikä on MacAnkkain suvun arvostetuin luonteenpiirre?

Uutteruus, rehellisyys ja rohkeus ovat kaikki hienoja ominaisuuksia, mutta ei liene yllätys, että MacAnkkain suvussa kitsaus on luonteenpiirteistä parhain.

8) Minkä uuden kodinkoneen Aku Ankka -lehti esitteli suomalaisille kotitalouksille jo 50-luvun alussa?

Aku Ankka -lehti on aina pitänyt lukijansa ajan tasalla tai jopa aikaansa edellä, ja niinpä Akkarin suomalaiset lukijat saivat olohuoneeseensa television ensimmäisten joukossa – ehkä tosin vain lehden sivuilla, mutta kuitenkin.

9) Kuka seuraavista ei kuulunut Roopen perheeseen: Dora, Lauha, Matilda vai Hortensia?

Matilda ja Hortensia ovat Roopen siskoja, ja Lauha MacAnkka on heidän äitinsä. Dora puolestaan on Mummo Ankan eli Kaino-Vienon tytär ja Hannu Hanhen äiti.

10) Minkä lemmikin ankanpojat ottivat Akun pois ajaman Huiskahännän tilalle?

Huiskahäntä-oravan tilalle ankanpojat löysivät soman pienen krokotiilin, joka Akun avustuksella ”kasvoi” aika rötkäleeksi ennätysnopeasti. Uudemmissa käännöksissä puhutaan alligaattorista, mutta krokotiilieläimien sukuun lukeutuvasta otuksesta oli joka tapauksessa kyse.

11) Mitä Singaporen Joe –papukaija oli omistajalleen aiheuttanut?

Joe-poika Singaporesta oli niin paha suustaan, että onnistui hankkimaan merimiesomistajalleen potkut joka laivalta. Kovin paljon paremmin ei sujunut yhteiselo Akunkaan kanssa.

12) Minkä niminen alkuasukaspoika saapui vuonna 1954 julkaistussa tarinassa Mikin luokse uudenlaista elämäntapaa oppimaan?

Tässä nykyvinkkelistä nähtynä poliittisesti epäkorrektihkossa tarinassa esiintyi tomera alkuasukasvesa nimeltä Torstai.

13) Minkä niminen on Pikku-Akun opettaja?

Pikku-Akun opettaja on nimeltään rouva Hallikainen, mitä ei välttämättä voi päätellä hänen ulkomuodostaan.

14) Mitä Aku ei yrittänyt korjata perustamassaan korjauspajassa?

Akun korjausten jälkeen sekä lihamylly, silitysrauta että pölynimuri olivat ainakin huomattavasti aiempaa tehokkaita, vaikka käytettävyyden kanssa oli niin ja näin. Leivänpaahdinta hän ei koskaan yrittänyt korjata.

15) Kuka näistä hahmoista ei ole saanut omalla nimellään tarinaa Aku Ankan sivuille: Pinokkio, Prinsessa Ruusunen, Dumbo vai Tuhkimo?

Näistä satusankareista vain Tuhkimo ei ole esiintynyt Aku Ankan sivuilla omassa tarinassaan. Prinsessa Ruususen sarjakuvaversio nähtiin Aku Ankassa vuonna 1972, ja Dumbo ja Pinokkio ovat seikkailleet Akkarissa useammankin kerran.

16) Mikä oli Ankkalinnan pääsiäiskulkueen etunenässä kulkevan juhlan prinssin rooli?

Perinteisen pääsiäiskulkueen etunenässä hyppelee suloiseen pupuasuun puettu prinssi, jonka tehtävänä on jakaa lapsille pääsiäismunia. Akun käsitys prinssin tehtävästä ei siis ollut järin realistinen.

17) Miten Aku onnistui ensi kertaa suututtamaan uuden naapurinsa Teppo Tulpun?

Akun ja Tulpun suhde lähti heti kättelyssä väärille urille, kun Aku yritti avuliaasti toimittaa Tulpulle  väärään osoitteeseen eksyneen sanomalehden, mutta tulikin vahingossa paiskanneeksi sen päin tämän pläsiä.

18) Minkä teoksen professori Hupelo on kirjoittanut?

Professori Hupelon kirja ”Miten voi elää onnellisena” paljastaa höpsismin salat ja viitoittaa tien parempaan elämään. Uskokoon, ken tahtoo.

19) Kuka seuraavista ”kummituksista” ei pukeutunut haarniskaan: Koralliluolan kummitus, hiihtävä kummitus, nälkäinen kummitus vai Ritarilinnan kummitus?

Paul Murryn mainiossa Mikki-tarinassa seikkaileva hiihtävä kummitusrobotti oli verhottu lakanaan, muut mainitut säikyttelijät olivat sonnustautuneet sotisopaan.

20) Ketä rauhanhäiritsijää Kisumisu kammoaa yli kaiken?

Akun rauhaa rakastava katti Kisumisu kammoaa monia asioita, mutta erityisesti Touho-serkkua, jonka läsnäolo tarkoittaa usein kaaosta ja hämminkiä.

TOINEN KIERROS

1) Mikä oli Akun ensimmäinen tunnettu ammatti?

Akun ensimmäinen tunnettu ammatti oli jokilautturi.

2) Mitä Roope yleensä näkee sielunsa silmin rahanmenoa ajatellessaan?

Kun rahanmenoa on luvassa, Roopen ajatuskuplaan ilmestyy useimmiten siivekäs kolikko.

3) Minkä niminen on Moby Ankan lemmikkipyöriäinen?

Moby Ankan lemmikkipyöriäinen Marius on pelastanut Mobyn ja Toopen monesta pulasta.

4) Mikä etsivä Kaasilla on alati suussaan?

Kaasilla ei suinkaan mene rikollisia jahdatessa sormi suuhun, vaan tämän tuikean etsivän alahuulessa roikkuu pysyväisluontoisesti sikari. Se ei tosin yleensä pala.

 5) Mitä seuraavista nimityksistä Musta Pekka ei yleensä käytä Mikistä: tullinuuskija, rotta, kikkanokka vai siimahäntä?

Musta Pekka äityy herjaamaan arkkivihollistaan Mikkiä tämän tästä ties miksi, mutta ”tullinuuskija” on peräisin mainalinnun repliikistä ”Varsovan laulu piiloon! Tullinuuskija paapurin puolella!”

 

6) Kuka näistä ankkaherroista käyttää kenkiä: Kulta-Into Pii, Kroisos Pennonen, Toope Ankka vai Taavi Ankka?

Kaikki muut mainitut gentlemannit läpsyttelevät paljain räpylöin, mutta Kroisoksella on jalassaan kengät. Kulta-Into Piin asua täydentävät samantyyliset nilkkaimet kuin Roopella.

7) Kenen luoma hahmo Mummo Ankka on?

Kaino-Vieno eli Mummo Ankka on lähtöisin Al Taliaferron kynästä.

8) Kuka asuu kuvan rapussa?

Kuvan rapussa voisi miljöön puolesta asua niin Ralle Rautanyrkki, Pasi Pitkäkynsi kuin Kovakoura-Konstakin, mutta oikea vastaus on Arpinaama-Kake. Häneltä Aku kävi ulosottomiehenä toimiessaan karhuamassa rahaa.

9) Mitä Roope ei ole koskaan alentunut tekemään rahaa saadakseen?

Roope ei kaihda keinoja rahaa haaliessaan: hän on kerjännyt puistonpenkillä, noukkinut lantteja sadevesiviemäristä ja ryhtynyt jopa Karhukoplan palvelijaksi. Jossain menee silti raja Roopellakin – kirkon toivomuslähteestä hän ei sentään ole ryhtynyt rahoja kahmimaan.

10) Kenen kynästä tämä Aku on lähtöisin: Barksin, Vicarin, Taliaferron vai Feriolin?

Kuvan kääkättäjä on Victor Arrigada Riosin eli Vicarin käsialaa.

11) Mikä on Lauri Lokin lempiherkkua?

Ankanpoikien kaveri Lauri Lokki on erityisen perso donitseille. Luumut ovat enemmän erään Karhukonnan heiniä.

12) Missä Taavi Ankan neroudesta ei tiettävästi ole koskaan ollut apua hänelle?

Taavi Ankka tietää kaikesta kaiken, mutta rahan ansaitseminen on neroudesta huolimatta aina tuottanut hänelle vaikeuksia. Täysin vaille mammonaa hän ei kuitenkaan ole jäänyt – Taavi on kuin onkin myös onnistunut tienaamaan neroutensa avulla rahaa. Tässä kohtaa oli visan laatijalle (ja tekstit ruotineelle toimitukselle) kuitenkin sattunut lapsus: kysymys perustuu listaukseen Taavin ”ammattitaidoista”, ja lista oli tältä osin jäänyt vajaaksi. Visatiimi pahoittelee touhomaista sählinkiä!

13) Kenen suomalaisen kirjallisuuden merkkihenkilön tuotannon pohjalta tehtyä ankkasarjakuvaa ei vielä toistaiseksi ole nähty Akkarissa?

Aku Ankka 38/2008 oli kantta myöten omistettu Mika Waltarin tuotannolle, Aleksis Kiven Nummisuutareihin perustuva Aku-tarina nähtiin numerossa 41/2009, ja Elias Lönnrotin keräämiin teksteihin perustuva Sammon salaisuus on varmasti painunut kaikkien ankistien muistiin. Jäämme odottelemaan johonkin Johan Ludvig Runebergin teokseen perustuvaa ankkasarjista!

14) Miten kilpikonnan saa irrottamaan puremisotteensa?

Kilpikonna irrottaa puremisotteensa, kun paino siirtyy pois puremakohdasta. Se onnistuu esimerkiksi hilaamalla kilpikonna uhriaan korkeammalle.

15) Kuka näistä hahmoista ei ole koskaan syönyt superpähkinöitä: Mikki, Pluto, Polle vai Heluna?

Kalsarisankarin asussa on nähty niin Mikki, Pluto kuin Helunakin. Polle ei ole ainakaan vielä päässyt kokeilemaan, miltä Superhessun voimat tuntuvat.

16) Mitä ankanpoikien kaverin Jopen mahasta ei ole löytynyt?

Tästä kysymyksestä teki kinkkisen uusi käännös: alkuperäisessä käännöksessä vuodelta 1969 tohtori näkee Jopen pötsissä pelikuulan, pari nappia, markan rahan ja koulun muistutuslapun. Carl Barksin koottuja varten tehdyssä tarkennetussa käännöksessä vatsasta löytyy marmorikuula, muutama nappi, kymmensenttinen ja heikohko koulutodistus. Oikea vastaus oli siis sormus.

17) Milloin kolme caballeroa ovat omien sanojensa mukaan omillaan?

Kuva puhukoon puolestaan.

18) Mikä oli Akun mielestä Rooman paloakin pahempi onnettomuus?

Barksin jouluklassikossa Mistä joulupäivällinen Aku huomaa unohtaneensa hankkia joulukalkkunan, ja turvautuu kepulikonsteihin saadakseen joulupäivällisen.

19) Kuka heistä on hakenut neuvoa teoksesta ”Miten päästä avioliittoon?”: Iines, Riitta Hanhi, Iso Paha Susi vai Hessu?

Oikea vastaus on Iines. Tästä Bob Karpin ja Al Taliaferron stripistä päätellen Iineksen kirjallisuusvalinnat huolestuttavat Akua jossain määrin.

20) Kenen piirtäjän käsialaa tämä Mikki mahtaa olla: Murryn, Taliaferron,

Vicarin vai Gottfredsonin?

Kuvassa on tietenkin Floyd Gottfredsonin nuori ja hurjapäinen nappihousu-Mikki.

KOLMAS KIERROS

 

1) Mitä kuvan alkuasukkaat palvovat?

Kuvan hurja haihahmo on Vanha Nikke.

2) Aku vuokrasi tukahdutettujen toiveiden juhlaa varten ritariasun, johon kuuluvaa kilpeä koristivat muun muassa...

...leijonat, kuten kuvasta näkyy. Hevosia, kotkia tai lohikäärmeitä kilvessä ei ollut.

3) Entä mikä koristaa Polle Koninkauluksen länkiä?

Pollen länkiä koristaa tietenkin tyylikäs rusetti.

4) Mitkä kuvassa näkyvät lasten suosikkiohjelman hahmot ovat vallanneet Ankkalinnan kadut?

Ankkalinnan kaduilla eivät suinkaan mellastaneet Akumonit, Karvakuonokkaat tai Tikitalkit, vaan Taistoturrikat.

5) Kuka karhuveljeksistä on hulluna luumuihin?

Karhukonna 176-167 on niin perso luumuille, että monta lupaavaa keikkaa on mennyt sen takia penkin alle.

6) Mikä johdatti Roopen ja Kulta-Into Piin ensimmäisen kerran yhteen?

Roope lukee lehdestä, että Kulta-Into Pii on maailman rikkain ankka, ja päättää matkustaa Etelä-Afrikkaan selvittämään, onko asiassa perää. Pohatat kuitenkin tapaavat jo laivassa, kun Roope kerii narukeränsä jatkoksi pätkän, joka on peräisin kenenkäs muun kuin Piin narukerästä.

7) Minkä nimistä lemmikkiä ankoilla ei ole vielä ollut?

Ankkojen perheeseen ovat kuuluneet sekä Huiskahäntä-orava, Huuhaa-pöllö (kuvassa) että jalorotuinen Hurtta III Henkevä. Oikea vastaus on siis Hulivili.

8) Mitkä näistä karvakoristeista kuuluivat Akun koulusalapoliisin valepukuun: viikset ja peruukki, viikset ja parta, parta ja peruukki vai pelkät viikset?

Kuten kuvasta näkyy, Aku jahtasi pin

nareita valeasussa, jonka kruunasivat peruukki ja vinkeät viikset.

9) Mitä eläintä Aku ei ole kohdannut Peikonhampaalla?

Peikonhampaan huipulle pyrkiessään Aku kohtasi ainakin leijonan, krokotiilin, kirahvin, karhun, gorillan, haisunäädän, tiikeerin, ilveksen, villisian, ja vuorivuohen, mutta ei kaljupääkotkaa.

10) Aku ei saanut tulosta sadan metrin juoksussa Ankkalinnan yleisurheilukilpailuissa, koska...

...ei jaksanut enää katkaista maalinauhaa.

11) Mikä tämä Akun rauhaa rakastava naapuri oli ollut ammatiltaan?

Alppitorvella Akun kuriin töräyttänyt hiljainen viiksiniekka oli ammatiltaan juustonmaistaja, ja naapurisotaan mennessä pitänyt eniten meteliä nakerrellessaan maustejuustossa olevia kuminoita.

12) Mitä rannikkovartijana toimiva Aku luuli kuvan rantakojussa myytävän?

Aku luuli, että kuvan harvahammas kaupittelee nakkeja. Nakkeja kojuun kyllä toimitettiinkin, mutta niiden sisällä oli sianlihan sijaan salakuljetettuja jalokiviä.

13) Mitä seuraavista Helsingin maamerkeistä Iku-Turso ei vahingoittanut rymistellessään läpi kaupungin: rautatieasema, Stockmannin tavaratalo, tuomiokirkko vai Havis Amandan patsas?

Helsingissä rymistellessään Iku-Turso onnistui pudottamaan rautatieaseman kiviukon kädestä lampun, nappasi mukaansa Stockmannin tornin ja potkaisi tuomiokirkon kupolin paikoiltaan. Havis Amandan sinkautti sijoiltaan Aku.

14) Kuka heistä on toiminut Julle Ankanpään ala-asteen rehtorina: Armas Opintie, Kaino Hellämieli, Lauri Luunappi vai Ynnä Miinuksela?

Professori Kaino Hellämieli on tunnettu vapaan kasvatuksen puolestapuhuja, mutta Julle Ankanpään ala-asteen rehtori Lauri Luunappi on perinteisemmän koulukurin kannattaja.

15) Mikä Brutopian teollisuudenhaara on saanut oman moniosaisen teossarjansa?

Kuten kuva kertoo, Brutopian jäätelötikkuteollisuudesta on saatu aikaan vino pino opuksia.

16) Mistä Roopen ryövänneet konnat heittivät kruunaa ja klaavaa?

Tarinassa Lumottu papukaija kuvan konnat onnistuivat ryöstämään Roopen rahat, ja kun saalis oli jaettu viimeistä penniä myöten, rosmojen selkää kolotti aika lailla. Kolikkoa siis heitettiin siitä, kumpi käy hakemassa särkylääkettä.

17) Miten Mummo on onnistunut saamaan Pellen lopettamaan keksimisen?

Keksijä-Pelle ei hevin herkeä kehittelemästä uusia keksintöjä, mutta tuoliin sidottuna hänkään ei siihen pystynyt.

18) Kuka heistä ei ole pitänyt Kultaista kypärää päässään: Aku, Hannu, Simppu Sininen vai Ankkalinnan museon intendentti?

Tämä kysymys olikin ovelista ovelin, sillä oikein vastatakseen täytyi tuntea sekä Barksin että Rosan Kultaiseen kypärään liittyvät tarinat. Kun tiedot yhdistetään, kypärä päässä ovat huseeranneet niin Aku, Hannu kuin Simppukin, kun taas intendentti pitelee sitä vain kainalossaan.

      

  

19) Keneltä heistä Roope on nuoruudessaan saanut rukkaset kosittuaan: Kultu Kimallukselta, Riitta Hanhelta, Varpu Vispilältä vai Orvokki Räpylästöltä?

Oikea vastaus on Orvokki Räpylästö – ja pakit saatuaan Roope päätti omistautua omaisuuden keräämiselle, tunnetuin seurauksin.

20) Kuka seuraavista on solminut komeettojen pyrstöjä: Aku, Superhessu, Pelle Peloton vai Milla Magia?

Barks-klassikossa Vahva-Jussi Aku juo vatsalääkkeeksi luulemaansa troppia, ja saa siitä supervoimat. Niiden voimalla hän juoksee tuulta nopeammin, puhaltaa metsiköitä kumoon, hyppää kuutakin korkeammalle ja solmii komeettojen pyrstöjä.

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.