Viikon 12 Akkarin Omassa nurkassa esitellään lyhyesti Aku Ankan suomennoshistoria. Mistä ne kuplatekstit oikein tulevat?

Suomessa Aku Ankan tekstit on aina pyritty muotoilemaan niin, että tarinoista riittää hupia paitsi lapsille, myös aikuisille. Tästä on kiittäminen pitkälti ensimmäistä päätoimittajaa Sirkka Ruotsalaista, joka seisoi horjumatta valitsemansa "hauskaa mutta korrektia" -kielilinjan takana. Samaa traditiota ovat jatkaneet myöhemmätkin päätoimittajat, ja luultavasti juuri siksi Aku Ankan suosio on säilynyt Suomessa vakaana vuosikymmenestä toiseen.

Nykyisin Aku Ankan sarjat suomennetaan lähes poikkeuksetta suoraan alkukielisestä käsikirjoituksesta, mutta 1950-luvulla (ja vielä pitkään sen jälkeenkin) asiat olivat toisin. Aku Ankan amerikkalainen materiaali koottiin ja toimitettiin Pohjoismaita varten Tanskassa, ja kuten Ruotsalainen lehdentekoa itse muisteli: ”Tuloksena oli tietysti tanskankielinen lehti, jonka täällä muokkasin suomeksi ja koetin saada niin suomalaisen makuiseksi kuin kuvat suinkin sallivat. Toisin sanoen yritin viljellä suomalaisia sanontoja ym., jotta vieras lehti tuntuisi kotoisemmalta meikäläisistä lapsista.”

Seuraava päätoimittaja Alli Peltonen ei suomentanut sarjoja itse, mutta palkkasi toimitukseen kaksi Markkua, jotka vaikuttivat suuresti Aku Ankan suomennoshistoriaan: kotoa käsin työskennellyt Markku Saarinen ja myöhemmin päätoimittajaksi päätynyt Markku Kivekäs tekivät pääosan Aku Ankan suomennoksista aina 1980-luvun puoliväliin saakka.

Kivekäs oli alun perin innokas Disney-fani, ja opetteli suomennos- ja toimitushommat Peltosen hienovaraisessa ohjauksessa. Näin Markku valottaa Akkarin tekemistä 1970-luvulla: ”Käännökset tehtiin etupäässä ruotsista, tanskasta ja norjasta. Pääasiassa alkulähteenä käytettiin Ruotsin Kalle Ankaa. (...) Kun vertasi tanskalaisia ja ruotsalaisia tekstejä, huomasi pian, että ruotsalaiset olivat kääntäneet kaiken paljon huolettomammin. Tanskalaiset taas selittivät asioita hyvin seikkaperäisesti. Silloin todettiin, että jonkinlainen kompromissi täytyi tehdä. Sarjoja ei tarvitse kääntää sanasta sanaan, vaan pääasia on, että ne tekstitetään hyvälle suomen kielelle. Aku Ankassa ei siis oikeastaan ole kyse kääntämisestä, vaan suomentamisesta, mikä on aivan eri asia.” Näin toimitaan vielä nykyäänkin.

Markku Saarinen puolestaan oli alun perinkin hyvin kiinnostunut kielistä. Hän opiskeli ranskaa ja englantia yliopistossa ja perehtyi omaksi huvikseen myös moniin eksoottisiin ja muinaisiin kieliin, kuten sanskritiin, kreikkaan ja latinaan. Kun alkuperäisiä käsikirjoituksia ei suinkaan aina ollut saatavilla, Saarisen monipuoliset taidot nousivat arvoon arvaamattomaan. Esimerkiksi Barksin Koralliluolan kummitus -sarjan hän suomensi serbokroatiasta, joka varmuuden vuoksi oli vielä präntätty kupliin kyrillisin kirjaimin.

Nykysuomentajien ei onneksi tarvitse enää serbokroatiaa taitaa. Suurin osa Aku Ankka -lehteen tulevista sarjoista suomennetaan englannista, sillä käsikirjoitukset laaditaan aina englanniksi kirjoittajan kansallisuudesta riippumatta – jopa Kari Korhosen Suomi-sarjat. Myös Taskareihin tuotetaan Tanskassa jonkin verran englanninkielistä materiaalia, mutta valtaosa Taskukirjojen seikkailuista on peräisin italialaisten Ankka-taiteilijoiden kynästä ja näin ollen suomennetaan italiankielisistä kuplista. Myös hollanti on tärkeä työkieli: kutakuinkin kaikki Aku Ankka Ekstran materiaali tuotetaan Hollannissa, ja osa hollanninkielisestä materiaalista päätyy myös Akkariin.

Koska kaikki julkaisemamme sarjakuvat suomennetaan jostakin kielestä, kääntäjämme ovat meille kullanarvoisia. Mutta miksi ihmeessä Akkarissa ei sitten koskaan mainita kääntäjien nimiä, kun kerran käsikirjoittajat ja piirtäjätkin on nimetty? Yksinkertaisesti siksi, että Aku Ankassa ilmestyvien sarjakuvien tekstit käyvät toimituksessa läpi melkoisen myllyn.

Koska jokaisella kääntäjällä on oma yksilöllinen tyylinsä, ja yhdessä lehdessä saattaa olla peräti neljän suomentajan kynänjälkeä, lukukokemuksesta tulisi ilman toimittajien osuutta turhan tempoileva. Toimituksen tärkein tehtävä on siis kääntää suomentajien tuottamat tekstit suomesta Aku Ankan kielelle. Lisäksi tarinoiden tekstejä muokataan usein muutenkin kovalla kädellä täysin riippumatta suomennoksen laadusta. Kun kuplia on kaulittu ja käännetty viikkotolkulla yhdessä ja erikseen, ei olisi järin korrektia panna tekstiä yhden ihmisen nimiin. Siksi suomentajien nimiä Aku Ankassa ole perinteisesti mainittu. Esimerkiksi Taskareissa ja sarjiskirjoissa kääntäjät sen sijaan mainitaan tavalliseen tapaan.

Niin, ja mikä onkaan tuo artikkelin aloituskuva? No, sehän on  näyte eräästä tällä viikolla työn alla olleesta tarinasta, joka sattuu vielä olemaan harvinaisen tekstipitoinen. Keskiviikkona 10.4. näette, mitä kupliin loppujen lopuksi päätyi. Kuten huomaatte, Aku Ankan tekstien sorvaaminen on mitä suurimmassa määrin tiimityötä! Kyseisen tarinan käännös on muuten Inka Parpolan käsialaa.

Artikkelin lähteet: Juhani Tolvanen: Neljä walttiässää eli Aku Ankan päätoimittajat kautta aikojen (artikkeli kirjassa Maailman hauskin kuvasarjalehti), Markku Kivekäs/Pekka Tuliara: Disney, Aku & minä

Lisää sattumia Akkarin suomennossopasta:

* Sirkka Ruotsalainen suomensi sarjakuvia jo 1920-luvulla Uudessa Suomessa työskennellessään. Hän myös suomensi suurimman osan alkuaikojen Akkareista.

* Alli Peltonen suomensi päätoimittajakautensa aikana vain yhden tarinan, Vanhan linnan salaisuuden.

* Markku Kivekkään esikoissuomennos oli tarina Gorilloja ja sipuleita, joka ilmestyi Aku Ankassa 49/1970.

* Markku Saarinen uitti laajan yleissivistyksensä turvin teksteihin muun muassa muinaissanskritia puhuvia alkuasukkaita.

* Tämän viikon eli Aku Ankan 12/2013 tarinoiden suomennokset ovat seuraavien taitureiden käsialaa: Ville Keynäs, Anu Partanen, Inka Parpola, Saara Pääkkönen ja Maiju Ristkari.

Roope-setä taas silkkaa platinaa:

Ensi vuosi on paitsi itsenäisen Suomen myös ankkasarjakuvan juhlaa. Vuonna 2017 tulee nimittäin kuluneeksi 90 vuotta italialaispiirtäjien ehdottoman klassikon, Romano Scarpan syntymästä. Roope-setä ottaa varaslähdön juhlavuoteen jo nyt Scarpalle omistetulla platinanumerolla.

 

Jos Roope-sedän edellinen platinanumero oli omistettu uuden piirtäjäsukupolven kirkkaimmalle tähdelle, nyt on vuorossa kiistämätön klassikoiden klassikko, nimittäin itse Romano Scarpa (1927–2005).

Scarpan syntymän 90-vuotisjuhlavuoden kunniaksi tuoreessa Platina-Roopessa (RS 9/2016) on varsinainen helmi taiteilijan uran alkuvaiheilta, nimittäin huikaisevan jännittävä salapoliisitarina Ravut punaviinissä, ja mukana on myös kaksi Suomessa tätä ennen julkaisematonta sarjaa. Lisäksi lehdessä on platinanumeroista tuttuun tapaan taustoittavia artikkeleita, valokuvia ja luonnoksia sekä kirsikkana kakussa Scarpan oppilaan Giorgio Cavazzanon haastattelu.

Yksi lehden kuvista on alla oleva hahmogalleria, jonka Scarpa piirsi Topolinon numeroon 2000 vuonna 1994. Mukana on niin Scarpan luomia hahmoja kuin lukuisia yksityiskohtia hänen tarinoistaan. Tunnistatko ne kaikki? Mikä hahmo tai mikä tarina on kyseessä? Ota haaste vastaan ja auta toimitusta listaamaan koko joukko! Kuva on numeroitu työn helpottamiseksi, voit kirjoittaa ehdotuksesi tämän jutun kommenttikenttään. Tunnistamisen iloa!

 

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.