Aku Ankka Lataamo tutuksi, osa 4

Vuoden ikään ehtinyttä sähköistä sarjakuvasammiotamme Aku Ankka Lataamoa on koko ajan pyritty kehittämään paremmaksi. Koska joulunalus on toivelistojen luvattua aikaa, artikkelisarjamme viimeinen osa olkoon omistettu toivomuksillenne.

Kun Akkarin Lataamoa ryhdyttiin pari vuotta takaperin ihan tosimielellä rakentamaan, suunnittelukokouksissa heiteltiin jos jonkinlaisia villejä ideoita. Kaikkia niistä emme pystyneet heti toteuttamaan, mutta se ei tietenkään tarkoita, etteikö vielä muhimaan jääneitä tai ihka uusia keksintöjä voisi vastaisuudessa tuoda osaksi sähköistä sarjakuvaelämystä. Siksi haluammekin myös teidän Akkari-fanien kertovan, mikä tekisi Lataamosta täydellisen palvelun. Aluksi lienee kuitenkin syytä kerrata, mitä on jo tehty.

Aku Ankka Lataamo nyt

MITÄ? Tällä hetkellä Lataamossa on Aku Ankka -lehden koko historian kattava lehtiarkisto eli yli 3000 numeroa, Aku Ankka Ekstrat, viitisenkymmentä vain Lataamoa varten koottua sähköistä erikoisnumeroa tai uusintajulkaisua sekä noin 150 Aku Ankan taskukirjaa.
Lisäksi Lataamon kautta voi katsoa Aku Ankan Jeetuubi-kanavan videoita.
Tarinoita voi merkitä suosikeiksi, arvostella ja selainversiossa jopa kommentoida, ja linkin hyvään tarinaan voi jakaa kavereille.
MITEN? Lataamo-sovelluksella sarjiksia voi lukea iOS- ja Android-tableteista ja -puhelimista sekä selainversiolla melkeinpä mistä vain, missä netti pyörii.
ENTÄ HINTA? Sovellukset eivät maksa mitään ja selailemaankin pääsee ilmaiseksi. Lukemista varten tarvitaan tilaus, joka voi sisältää perus-Lataamon, pelkät Taskarit tai molemmat. Tutustumista varten on myös tarjolla muutamia maksuttomia näytelehtiä.

Mitä saisi olla?

Sitten niitä ideoita! Esittelemme tässä muutamia omia ajatuksiamme aiheesta, mutta älkää antako niiden kahlita mielikuvitustanne. Kaikki villit visiot jakoon!
Koska Lataamon ei ole tarkoitus olla vain kirjasto vaan täysiverinen palvelu, toimitus tarjoilee runsain mitoin tarinavinkkejä käyttäjien iloksi. Toivoisitteko push-viestien, tarinanostojen ja uutiskirjeen lisäksi vielä jotain uutta vinkkaustapaa tarinatarjonnan hyödyntämiseksi?
Olisivatko tilastot omasta lukukäyttäytymisestä kenties mielenkiintoisia – niiden avulla voisi esimerkiksi seurata, montako prosenttia Lataamon sarjoista tai vaikkapa Don Rosan tarinoista on jo lukenut. Ja pitäisikö nämä lukemat voida jakaa kaverin kanssa?
Entä olisiko mukava pystyä jakamaan hauskoja sarjisruutuja sosiaalisessa mediassa, kun sopiva sattuu tulemaan vastaan?
Pitäisikö Lataamossa olla oma keskustelualue, lisää liikkuvaa kuvaa, kilpailuja, lukupiiri tai vaikka tarinatärppejä arpova satunnaisgeneraattori?
Puuttuuko Lataamosta mielestänne vielä tärkeitä tarinoita? Kiinnostaisivatko esimerkiksi arkistojen uumenista kaivetut kummalliset tarinat, jotka eivät Aku Ankka -lehteen taatusti päädy, mutta olisivat silti lukemisen arvoisia?
Entä kielikylpyosio, jossa olisi tuttuja sarjoja alkukielellä? Tai eri murteilla?
Toivoisitteko näkevänne palvelussa jonkin aivan uuden teeman tiimoilta koottuja tarinoita? Puuttuuko listoilta joku olennainen hahmo tai piirtäjä?

Sana on vapaa! Toiveet, ruusut ja risut saapuvat perille kätevimmin sähköpostitse (aku.ankka@sanoma.com), mutta toki myös perinteinen posti kulkee edelleen osoitteeseen Aku Ankka, PL 100, 00040 Sanoma. Otsikkoriville tai kuoreen kannattaa vielä kirjoittaa ”Lataamoidea”.
Myös omat yhteystiedot on hyvä muistaa, sillä kaikkien 31.1.2015 mennessä palautetta lähettäneiden kesken arvotaan superharvinainen nahkakansiin sidottu näköispainos Akkarin ensimmäisestä vuosikerrasta

Sarjan edellisissä osissa on käsitelty niin teknisiä seikkoja, sarjakuvasisältöä kuin Taskareitakin. Mikäli haluaa hypätä suoraan asiaan, pääsee Aku Ankka Lataamoon tästä.

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.