Suomen-kiertueen alkajaisiksi Ankat suuntasivat Pohjanmaalle. Matalalla on mukavaa!

Suomi-tarinoista ensimmäinen, Lakeuden Laki, julkaistiin Aku Ankka -lehdessä 9/2013. Jotta myös lukijoiden turistikierros olisi mahdollisimman nautinnollinen, tarjoamme matkaevääksi pieniä faktamaistiaisia, itse tarinaan tutustumista helpottavan murresanaston sekä muutamia lisänäytteitä muista Etelä-Pohjanmaan murteelle käännetyistä tarinoista. 

Etelä-Pohjanmaa pähkinänkuoressa

1) ASUJAIMISTO

Vakaat ja vantterat pohjalaiset eivät hötkyile, vaan korkeintaan mainitsevat alaleuka tanassa, miten lakeuksilla kaikki on komiampaa kuin muualla. Riehua raiteilla on toki myös osattu: häjyt, nuo hurjat puukkojunkkarit, rellestivät ympäri Pohjanmaan pitäjiä 1800-luvulla. Tunnetuimmasta kaksikosta, Isoon-Talon Antista ja Rannanjärvestä on oikein väsätty viisukin. Puukko ei enää nykypohjalaisten arkiasusteisiin kuulu, mutta lauhkean ulkokuoren alla saattaa silti piillä pienelle painiskelulle tai "pöffäälylle" altis mieli.

 

2) MAANTIEDE

Pohjanmaan korkeimmat huiput huitelevat parinsadan metrin hujakoilla, ja Seinäjoen suunnalla korkein kohta on keinotekoisesti korotettu Jouppilanvuori, joka kohoaa 118 metriin. Matalalla siis ollaan, sillä Suomen keskimääräinen korkeus on 150 metriä merenpinnasta. Se ei tietenkään pientä trossailua estä, sillä kuten Seinäjoen kaupungin matkailusivuilla sanotaan: ”Joka kerran on nähnyt Jouppilanvuoren laelta avautuvan lakeuden, muistaa sen pitkään.”

Etelä-Pohjanmaan laakeat pellot ovat muuten oikeasti inspiroineet erinäisiä taiteilijoita (kuten Kari Korhosta), vaikka Aku tarinassa epäileekin monen maalarin menettäneen järkensä latojen täplittämillä lakeuksilla.

3) MUUTA NÄHTÄVÄÄ

Länsirannikolla ei törsätä (varsinkaan Laihialla), mutta tiettyä taipumusta suureellisuuteen on silti havaittavissa. Erinomainen esimerkki tästä on Lakeuden ristin kirkko Seinäjoella, sillä sen 65-metrisen kellotornin perimmäinen tarkoitus on näkyä Lapualle saakka, vajaan 30 kilometrin päähän siis.

Aivan turha rakennus Akkariinkin päätynyt kirkko ei ole, sillä sen on suunnitellut itse Alvar Aalto. Itse asiassa Lakeuden risti on osa viiden Alvar Aallon suunnitteleman rakennuksen muodostamaa ryhmää, johon kuuluvat myös seurakuntakeskus, kaupungintalo, kirjasto, valtion virastotalo ja teatteri.

4) PAIKALLINEN PUHEENPARSI

Etelä-Pohjanmaan murre on suomen vanhakantaisin ja yhtenäisin murre, ja useimmista muista murteista poiketen sen maantieteelliset rajat ovat melko selvät. Sille ominaisia piirteitä ovat esimerkiksi i-loppuisten diftongien tilalle tuleva pitkä vokaali, sanan sisällä olevan d:n korvautuminen r-kirjaimella, e-vartaloisten verbien yksikön 3. persoonan päätteen labiaalistuminen ja jälkitavuissa säilynyt vokaalienvälinen h. Siis mitä? No, esimerkiksi ”Jos pikkuisella puodilla tulee toimeen” muuttuu muotoon ”Jos pikkuusella puorilla tuloo toimehen".

Koska Akkarin tarinassa olevissa murrekuplissa on jonkin verran joustettu yleiskielen suuntaan, haluamme tarjota teille vielä murteella laaditun kokonaistaideteoksen eli yksisivuisen sarjiksen Akkarin nro 22/2011 kanssa ilmestyneestä murreliitteestä. Letkeän käännöksen laati Akkarin toimituksessakin vaikuttanut Kati Valli.

 

Lehden 9/2013 sarjassa Lakeuden laki vilahteli runsaasti pohjalaismurteen sanoja. Tässä lukemista helpottamaan pohjanmaa-suomi-sanasto:

 

flosata = lotrata, loiskuttaa
hanitoon = valtava
huuritoon = suunnaton
kolloo = hidasjärkinen
krökytä = sohia, kaivella
lähärättää = lähettää
nasia = tapella
pruukata = olla tapana
päässilimäänen = vallaton, pitelemätön, tottelematon
pöffäällä = ilvehtiä, pelleillä
pössöö = tyhmä
pöyröö = hölmö
rontata = kantaa, raahata
rosentti = dosentti
trossata = kehua, mahtailla

 

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.