Perjantaina 23.8. esitetään Helsingin Musiikkitalossa Fantasia-kinokonsertti, jossa nähdään ja kuullaan otteita Disneyn Fantasia-animaatioelokuvista. Mutta miten Fantasia-leffat aikoinaan syntyivät?

Marraskuussa 1940 ensi-iltansa saanut Fantasia oli Disneyn kolmas koko illan animaatioelokuva ja jopa meidän aikamme mittakaavassa melko megalomaaninen projekti. Kaikki alkoi tietenkin hiirestä – Mikki Hiiren suosiota nostaakseen Walt Disney oli pannut alulle lyhytanimaation Sorcerer's Apprentice, jonka piti alun perin olla osa Silly Symphonies -sarjaa. Animaation lähtökohdaksi otettiin Johann Wolfgang von Goethen 1797 kirjoittama balladi Noidan oppipoika (tai Taikurinoppilas, saksaksi Der Zauberlehring) sekä sen innoittama orkesteriteos, jonka sävelsi Paul Dukas sata vuotta myöhemmin.

Pätkän tuotantokustannusten paisuttua roimasti yli budjetin Walt keksi, että samalla konseptilla voisi luoda koko illan elokuvan, eräänlaisen kuvallisen konsertin, joka koostuisi tunnettujen klassisten sävellysten musiikin inspiroimista osioista. Hän halusi luoda huikean kokonaiselämyksen, jossa animaattorit saisivat kuvittaa musiikkia. Disney myös toivoi, että elokuva saisi klassista musiikkia tavallisesti vieroksuvatkin ihmiset ymmärtämään sulosävelten tenhovoiman.

Projekti oli siis kunnianhimoinen paitsi kuvallisesti, myös musiikillisesti. Elokuvan musiikin soitti Philadelphian sinfoniaorkesteri kapellimestari Leopold Stokowskin johdolla, ja äänentoistoa varten kehitettiin uraauurtava järjestelmä Fantasound. Vaikka jakeluyhtiö RKO suhtautuikin Fantasiaan epäilevästi (ihan liian pitkä, ja varsinainen ”pitkätukkahippimusikaali”), valikoiduissa elokuvateattereissa pyörivät esitykset osoittautuivat huippusuosituiksi.

Sittemmin Fantasia on tuotu elokuvateattereihin, videolle ja DVD:lle useita kertoja, joten aivan kaikkea yleisöä musiikin ja animaation uraauurtava yhteispeli ei ole onnistunut karkoittamaan. Suosionsa huipulle Fantasia muuten nousi juuri hippisukupolven myötä 1960-luvun lopulla, joten Disney oli ilmeisesti vain aikaansa edellä... Niin Fantasiasta kirjoitetut kritiikit kuin katsojien mielipiteetkin ovat vaihdelleet haltioituneesta pöyristyneeseen, mutta kukaan ei voine kiistää Fantasian innovatiivisuutta tai vaikutusta esimerkiksi musiikkivideoiden syntyyn.

Aivan alun perin oli tarkoitus, että Fantasiaan tuotettaisiin säännöllisesti lisää episodeja, mutta kustannussyistä näin ei koskaan lopulta tehty, vaikka joitain lisäjaksoja oli jo pantu työn alle. Siksi viimeistelemättä jäi muun muassa Sibeliuksen Tuonelan joutseneen perustuva osio, joka Musiikkitalon kinokonsertissa esitetään ensimmäistä kertaa suurelle yleisölle. Kaksi episodeista sentään ehdittiin toteuttaa: Sergei Prokofjevin Pekka ja Susi (Make Mine Music, 1946) ja Nikolai Rimski-Korsakovin Kimalaisen lento (Melody Time, 1948).

Jatkoa Fantasialle kuitenkin saatiin vuonna 1999, kun Waltin veljenpojan Roy E. Disneyn tuottaman Fantasia 2000 julkaistiin. Myös siinä ”kuvitettiin” seitsemän klassikkosävellystä, ja lisäksi mukana on alkuperäisessä Fantasiassakin nähty Noidan oppipoika -osio. Kaiken kaikkiaan Fantasia- ja Fantasia 2000 -elokuvissa on siis 15 klassista musiikkikappaletta kuvallisine tarinoineen. Ne on lueteltu tässä (kinokonsertissa nähtävät episodit lihavoituina).

 

FANTASIA

Johann Sebastian Bach, Toccata ja fuuga, D-molli
Pjotr Tšaikovski, Pähkinänsärkijä
Paul Dukas, Noidan oppipoika
Igor Stravinsky, Kevätuhri
Ludwig van Beethoven, Sinfonia nro 6 eli Pastoraalisinfonia, osat 3–5
Amilcare Ponchielli, Tuntien tanssi
Modest Musorgski, Yö autiolla vuorella
Franz Schubert, Ave Maria

FANTASIA 2000

Ludwig van Beethoven, Sinfonia nro 5, allegro con brio
Ottorino Respighi, Rooman pinjat
George Gershwin, Sininen rapsodia
Dmitri Šostakovitš, Pianokonsertto nro 2, allegro
Camille Saint-Saëns, Eläinten karnevaali, finaali
Paul Dukas, Noidan oppipoika
Edward Elgar, Pomp and Circumstance, marssit 1, 2, 3, ja 4
Igor Stravinsky, Tulilintu

Niin, ja sitten vielä ne maistiaiset Noidan oppipoika-tarinasta! Koko projektin alkusysäys, Noidan oppipoika -jakso on monen mielestä Fantasia-leffan ehdoton helmi. Siinä Mikki pestautuu tuikean velhon oppilaaksi ja saa aikaan melkoisen kaaoksen kokeillessaan taikavoimia itse – ilman lupaa tietysti. Samasta aiheesta on tehty myös Akkarissakin julkaistu sarjakuva: Paul Murryn piirtämä nimetön tarina ilmestyi Aku Ankan numerossa 1/1962. Kokonaisuudessaan tarina löytyy tietysti Aku Ankka Lataamosta.

 Lähteet: Wikipedia, Antti Alasen teksti kirjasta MMM Elokuvaopas, John Culhane: Walt Disney's Fantasia, Aku Ankka

FANTASIA-KINOKONSERTTI

Helsingin juhlaviikkojen ohjelmaan kuuluva Fantasia-kinokonsertti esitetään Musiikkitalossa perjantaina 23.8. Saliin viritetyllä kolmella valkokankaalla nähdään kymmenen osion valikoima Fantasia- ja Fantasia 2000 -elokuvien episodeista, ja lisäksi kaksi jaksoa, jotka on julkaistu vain The Fantasia Anthology -paketin lisälevyllä The Fantasia Legacy. Toinen niistä on Claude Debussyn Clair de Lune ja toinen Jean Sibeliuksen Tuonelan joutsen. Musiikkipuolesta huolehtii Helsingin kaupunginorkesteri kapellimestari Erkki Lasonpalon johdolla.

 

Aku Ankka 34:n mennessä painoon lippuja oli vielä mukavasti jäljellä, mutta nyt konsertti on valitettavasti loppuunmyyty.

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.