Voi sitä Ankallispäivää näinkin viettää. Ruutu on Vicarin sarjasta Ankkaelon ihanuus ja kurjuus.

Joulukuun viides on todellinen ankistin pyhäpäivä. Se on Walt Disneyn syntymäpäivä, ja 5.12. ilmestyi myös ensimmäinen Aku Ankka vuonna 1951. Siksi olemmekin julistaneet joulukuun viidennen Ankallispäiväksi!

Tänään, 5.12.2013 Aku Ankka on siis ilmestynyt jo 62 vuotta. Kun Aku Ankka -lehden näytenumero ilmestyi, tuskin kukaan uskoi, että 60 vuoden kuluttua Akkari olisi Suomen suurin ja suosituin viikkolehti. Vuosikymmenten kuluessa Aku Ankasta on kehkeytynyt instituutio, joka viihdyttää kansalaisia vauvasta vuorineuvokseen joka keskiviikko.

Tänä vuonna Akkarin historiaan on pystytetty monenlaisia merkkipaaluja, kuten lehden 3000. numero ja digipalvelu Lataamon avajaiset. Lisäksi sisarjulkaisumme Aku Ankka Ekstra saavuttaa 200:nnen numeronsa joulukuussa, ja Taskari numero 400 ilmestyi huhtikuussa.

Lataamo on printtisaavutustemme lisäksi toimituksen suuri ylpeydenaihe, tuohan se Akkari-fanien ulottuville kaikki tilaajille aikojen saatossa kannetut Aku Ankat kätevästi sähköisessä muodossa. Sieltä löytyy näppärästi muun muassa tuo mainittu Aku Ankan näytenumero, jonka hyväkuntoisesta alkuperäisversiosta kiihkeimmät keräilijät ovat sivumennen sanoen valmiita maksamaan jo noin viisituhatta euroa riihikuivaa rahaa. Digipalveluna se on vielä untuvikko, ja sitä kehitetään koko ajan, mutta Lataamo on jo ehtinyt osoittaa meille, että Akkaria pitää viedä myös rohkeasti myös uusiin ulottuvuuksiin – laadusta tuumaakaan tinkimättä.

Aku Ankan sydän on kuitenkin hauskoissa tarinoissa ja oivallisen oivaltavassa suomen kielessä. Akkarin sivuille on aina valittu vain kaikkein parasta tarjolla olevista tarinoista, emmekä siitä periaatteesta aio laistaa tulevaisuudessakaan. Samoin pidämme kunnia-asianamme, että jokainen Akkarin puhekupla on huolella muokattua, mahdollisimman hauskaa suomea. Sanojen vääntely on toimituksen työn suola, pippuri ja sokeri! Emme kehtaa edes paljastaa, kuinka monta kuppia kahvia saattaa kulua vaikkapa osuvan nimiväännöksen pohtimiseen toimituksen porukalla!

Hauskaa Ankallispäivää siis itse kullekin. Parhaiten sitä juhlistaa lukaisemalla tuhdin tukun Akkareita!

P.S. Viikon 49 Aku Ankasta sukeutui kuin itsestään varsinainen Arild Midthun -spesiaali. Tästä kuultuaan Arild ilahtui niin, että piirsi pikavauhtia Ankallispäivän erityistervehdyksen kaikille suomalaisille Akkari-faneille. Tässä se on, olkaa hyvät!

 

Eikä tässä vielä kaikki! Nimittäin...

 

Ankallispäivänä voi lukea Akkarin lisäksi vaikkapa uusinta Ilta-Sanomien kanssa yhteistyössä tehtyä uunituoretta keräilylehteä Aku&Joulu. Lehdestä löytyy muun muassa Don Rosan ja Tuomas Holopaisen yhteishaastattelu erään ankallishenkisen levyprojektin tiimoilta.

 

 

 

Aku Ankan toimituksella on nyt myös ikioma Instagram-tili, jonka kautta pääsee muun muassa kurkkimaan Ankka-toimituksen arkeen. Luvassa on myös erilaisia kuvahaasteita ja sekalaisia videoklippejä. Mars heti etsimään käyttäjä AKU_ANKKA_ANKKALINNA!

 

 

 

Kaiken muun hyvän lisäksi Ankallispäivää voi juhlistaa vaikkapa testaamalla Akkarin toimituksen ja filosofi Esa Saarisen yhdessä kehittelemällä Kallon- kutistuskojeella, millaisista Akkari-komponenteista oma persoona koostuu.

 

Hupaisia ankallishetkiä kaikille Akkari-faneille!

 

 

 

Ankkalegendat-sarjan kolmas osa Kultaisen kypärän metsästäjät ja muita klassikoita tärähtää kirjakauppoihin nyt syyskuussa. Sarjan edellisten osien tavoin se sulkee kansiensa sisään Carl Barksin seikkailuita, joihin Don Rosa on tehnyt oman jatkonsa.

Ankkalegendojen kahdessa aiemmassa osassa on jo saanut hämmästellä Rosan sarjoissa tämän insinöörimäisellä tarkkuudella poimimia yksityiskohtia mestari Barksin sarjoista, eikä Kultaisen kypärän metsästäjissäkään jäädä kyseisestä ilosta paitsi. Sarjan kolmas kirja on muutenkin takuulla fanien mieleen – ainakin rosalaisten fanien – sillä sen aloittaa yksi Kentuckyn ankkakuninkaan omista lapsuuden suosikeista. Mukana on myös monen fanin oma Rosa-suosikki Kirje kotoa. Barksistit puolestaan ilahtunevat sarjasta Aku Ankan atomipommi, joka on julkaistu Suomessa aiemmin vain kahdesti eikä sitä ole koskaan nähty esimerkiksi Aku Ankka -lehdessä.

 

Sarjakuvien lisäksi kirjassa on Rosan esipuhe sekä hänen sarjojaan varten kirjoittamia kommentteja.

Ankkalegendat 3 - Kultaisen kypärän metsästäjät löytyy myös Aku Ankan kaupasta.

Kultaisen kypärän metsästäjät ja muita klassikoita sisältää seuraavat tarinaparit:

Aku Ankka ja kultainen kypärä – Kolumbuksen kadonneet kartat
Roope-setä kääpiöintiaanien maassa – Windigojen mailla
Harvinaisia rahoja – Ahneen palkka
Aku Ankan atomipommi – Avaruuden valloittajat
Vanhan linnan salaisuus – Kirje kotoa

Aku Ankka Lataamoa kehitetään hiljalleen koko ajan. Uusin uutuus on ruutulukija, joka ilahduttanee älypuhelimella sarjakuviaan nauttivia.

Poissa ovat ne päivät, jolloin älyluurilla joutui suurentamaan ja pienentämään sarjakuvasivua, kun nautiskeli ankkojen ja hiirien seikkailuista. Aku Ankka Lataamon Android- ja iOS-sovelluksissa toimii nyt nimittäin vallan kätevä ruutulukija, jonka kanssa sarjiksia voi lukea ruutu kerrallaan.

Ruutulukijan saa päälle kaksoistäppäämällä sarjakuvan ruutua ja ruudusta toiseen siirtyminen onnistuu pyyhkäisemällä tai täppäämällä. Tavalliseen sivunäkymään voi puolestaan palata kaksoistäppäämällä ruutua uudelleen.

Eikä tässä suinkaan vielä kaikki! Aku Ankan taskukirjojen valikoima on lisääntynyt huomattavasti. Arkisto kattaakin jo lähes kaikki Taskarit aivan alusta alkaen. Kirjasto saadaan täydennettyä kokonaiseksi kuluvan syksyn aikana. Pian pääsee siis lukemaan kaikki taskukirjat numerojärjestyksessä, mikäli moisesta urakasta on haaveillut.

Nemoa etsimässä -elokuvasta tutut eväkkäät palaavat valkokankaalle.

Jo kolmetoista vuotta on vierähtänyt siitä, kun ylihuolehtivuuteen taipuvainen vuokkokala Marlin etsi kotiriutalta kadonnutta poikaansa Nemoa elokuvassa Nemoa etsimässä (Finding Nemo, 2003). Tuosta palkitusta animaatiosta tutut kalat ovat kuitenkin Disneyn ja Pixarin uutuuteen, 26. elokuuta Suomen ensi-iltansa saavaan leffaan Doria etsimässä (Finding Dory, 2016) mennessä ikääntyneet ainoastaan vuoden verran. Nyt palettivälskäri Dori, jonka Marlin sai avukseen Nemon jäljille, asuu Isolla valliriutalla Marlinin ja Nemon naapurina, Nemo on reipas koululainen herra Rauskun luotsaamassa ryhmässä, ja Marlin yrittää yhä opetella luottamaan poikansa taitoihin enemmän.
Tällä kertaa seikkailu saa alkunsa, kun lähimuistin menetyksestä kärsivä Dori alkaa muistaa välähdyksiä lapsuudestaan ja ihmetellä, missä hänen oma perheensä mahtaa olla. Dori, Nemo ja hieman vastahakoisesti mukaan etsintäretkelle lähtevä Marlin saavat jälleen apua kilpikonnilta ja pääsevät merivirran kyydissä Kalifornian rannikolle. Siellä kolmikko kuitenkin joutuu eroon toisistaan, kun paikallisen merieläinpuiston työntekijät nappaavat Dorin ja vievät kalan hoidettavaksi puiston eläinsairaalan karanteeniosastolle. Sen jälkeen Dori jatkaa vanhempiensa jäljittämistä merieläinpuistossa apunaan mustekala Hank, valashai Destiny sekä maitovalas Bailey. Nemo ja Marlin puolestaan yrittävät epätoivoisesti hakea uudestaan käsiinsä Dori-ystävänsä, jonka selviytymisestä yksin he ovat – ymmärrettävistä syistä – huolissaan. Kaikenlaiset hankaluudet ja vaaratilanteet vaanivat jokaisen kulman ja kiven takana, eikä niille hetkellisistä suvantokohdista huolimatta tunnu tulevan loppua.
Andrew Stanton, elokuvan ohjaaja ja yksi käsikirjoittajista, sanoo halunneensa vihdoin vastata ensimmäisessä Nemo-elokuvassa avoimeksi jääneeseen kysymykseen siitä, miksi Marlin löysi Dorin uiskentelemasta meressä päämäärättömästi aivan yksin. Huonomuistisen Dorin, alati hermoilevan Marlinin ja toinen rintaevä lyhytkasvuisena syntyneen Nemon lisäksi tarinan sankareiksi nousevat äkeä, seitsenlonkeroinen mustekala, likinäköinen valashai, kaukopaikannuskyvystään epävarma maitovalas sekä hömelö amerikanjääkuikka. Elokuvan opetus onkin se, että päättäväisyydellä pääsee pitkälle ja omaa heikkouttaan voi käyttää myös voimavarana.
Kuten vanhemmassakin Nemo-elokuvassa, myös tässä merenalaiset maisemat värikkäine kasveineen ja kiiltäväkylkisine kaloineen näyttävät upeilta, ja 3D-tekniikka mahdollistaa sen, että katsoja ikään kuin pääsee itsekin merivirtojen vietäväksi. Leffan suomenkielisinä ääninä kuullaan muiden muassa mainiota Pertti Sveholmia Hankinä sekä ykkösosasta tuttuja Ona Kamua Dorina ja Tom Pöystiä Marlinina. Ja vielä pikku vinkki: jos haluat tietää, miten kävi ensimmäisen elokuvan lopussa hammaslääkärin akvaariosta paenneille kalakavereille, malta katsoa koko filmi ihan loppuun asti!

Katso tästä vielä elokuvan traileri.

 

 

Tammikuussa Aku Ankan toimitus julisti kilpailun, jossa etsittiin uutta konnaa Ankkalinnaan. Voittajakonna on nyt selvillä!

Kelmiehdokkaiden huima tulva yllätti toimituksen tyystin, ja lopulta ehdokkaita kertyi kaikkiaan noin 1400.  Voittajan seulominen oli melkoinen (vaikka toki sitäkin hykerryttävämpi) urakka, mutta kiivaan lapioinnin jälkeen pöydälle jäi kova kärkikuusikko. Niistä lopullisen voittajan valitsi ammattitarinankertojan erehtymättömällä silmällä ankkataiteilija Kari Korhonen.

Voittajaksi kiilasi puuteriperuukin mitalla Bär Lingonsylt, köyhtynyt aatelinen ja vapaaherra. Ränsistyneessä kartanossaan Ankkalinnan ulkopuolella Bär suunnittelee rikoksiaan, jotka voi sopivasti kätkeä vilkkaan seurapiirielämän suomien sattumien suojiin. Bärin isä ja äiti ovat Katri-Maria Kortelainen-Takala ja Karri Takala. Kari ihastui syvästi ketkuun mutta sympaattiseen Lingonsyltiin, ja hahmon debyyttisarjan käsikirjoitus on jo liki valmis. Suuri yleisö joutuu kuitenkin odottamaan kohtaamista Ankallispäivän numeron (48/2016) ilmestymiseen asti.