Tänään syntymäpäiväänsä viettää Disneyn siimahäntäinen superpari. Hiiristä kaikki alkoi!

Kun kaikkien aikojen ensimmäinen julkinen Mikki Hiiri -animaatioensi-ilta oli ohi marraskuun 18. päivänä vuonna 1928, Walt Disney ja animaattori Ub Iwerks tiesivät osuneensa kultasuoneen. Höyrylaiva Ville (Steamboat Willie) -elokuvan näytös Colony-teatterissa keräsi New Yorkin lehdistöltä ylistävät arviot, ja suuret elokuvayhtiöt pommittivat Disneytä tarjouksillaan. Loppu onkin sitten historiaa...

Mikin maailmalle oivaltavat sivuhahmot ovat elinehto, joten siirtykäämme pitemmittä hiiripuheitta heidän pariinsa – viikon 46 lehdessä ja tässä artikkelissa pyrimme esittelemään mahdollisimman kattavan kaartin Mikin ystäviä ja vihollisia. Kannattaa käydä kurkkaamassa suosittelemamme tarinat Aku Ankka Lataamosta, vaikka ei Mikki-faniksi tunnustautuisikaan. Hiirulaisen ura nimittäin on sen verran mittava, että sen varrelta löytyy useampi sarjishelmi...

Minni Hiiri (Minnie Mouse)
Minni oli mukana jo animaatiossa Lentokonehullu (Plane Crazy) – joka itse asiassa valmistui 1928 jo ennen Höyrylaiva Villeä mutta esitettiin julkisesti vasta sen jälkeen – joten hiiriparin suhde on kestänyt kunnioitettavat 85 vuotta. Minni-parasta saa helposti hiukan yksiulotteisen kuvan, vaikka neito kykeneekin myös itsenäiseen toimintaan, kuten nähdään esimerkiksi sarjassa Suurverolan varjokuningas.

Musta Pekka (Black Pete)

Pekka ärhenteli Mikille jo Höyrylaiva Villessä. Vanhimmissa sarjoissa Jopi Jalkapuolena (Peg-leg Pete) esiintynyt körmy vakiintui sittemmin erityisesti dekkari-Mikin rakkaaksi viholliseksi. Sarjakuvissa Pekka nähtiin ensi kerran tarinassa Mikki Hiiri autiolaaksossa.

Pluto
Pluto on koiramainen koira, toisin kuin Mikin toinen hyvä ystävä, puhuva ja kahdella jalalla kävelevä Hessu. Pluto on ehta vihikoira, ainakin ensianimaatiossaan The Chain Gang vuodelta 1930.

Heluna Ammu (Clarabelle Cow)
Minnin paras ystävä, herkästi innostuva lehmäneiti Heluna, nähtiin ensi kertaa Lentokonehullussa, ja sarjakuviin hän ilmestyi samaan syssyyn Mustan Pekan ja Polle Koninkauluksen (Horace Horsecollar) kanssa.

Hessu (Goofy)
Vuoden 1932 animaatiossa Mickey's Revue yleisön joukossa istui hassu hujoppi (alun perin Dippy Dawg), josta muodostui Mikin hahmolle ehkä tärkein vastavoima – Hessua kun on vaikea moittia liiasta vakavuudesta tai täydellisyyden tavoittelusta. Sarjakuviin Hessu ilmestyi eräässä Mikin sunnuntaistripissä, jota ei Akkarissa ole nähty lainkaan. Aku Ankassa Mikki ja Hessu ovat sen sijaan seikkailleet heti ensimmäisestä numerosta lähtien.

Mortti ja Vertti (Mortie and Ferdie)
Mikin siskonpojat Mortti ja Vertti ovat vierailleet sarjakuvissa suhteellisen harvakseltaan, mutta hekin ovat aikojen kuluessa muuttuneet setänsä (tai siis oikeastaan enonsa) lailla. Vuonna 1932 ilmestyneessä sarjassa Mikki Hiiri ja vilkkaat veljenpojat nähdyt rasavillit ovat nyttemmin kesyyntyneet Ylävirran yrityksessä pelaaviksi kunnollisiksi futaripojiksi.

Mustakaapu (Phantom Blot)
Mustakaapu on eittämättä Ankkalinnan synkin roisto. Juuri ennen toista maailmansotaa amerikkalaisiin sarjakuvastrippeihin ilmaantuneen naamioidun julmurin hahmoon kiteytyi maailman kaikki kasvoton pahuus. Mustakaavun ensirötökset -sarja vuodelta 1939 on sen verran kovaa settiä, että emme suosittele sitä herkkämielisille!

Eka Vekara (Eega Beewa)
Mikki ja Hessu löysivät Eka Vekaran luolasta vuonna 1947 sarjassa Mies tulevaisuudesta. Outo ilmestys esiintyi Mikki-sarjoissa varsin taajaan. Tieteissarjaparodiana Eka on varsin mainio: hän puhuu oudosti, syö kumkvatteja (jotka aiemmin suomennettiin naftaliinipallosiksi!) ja omistaa scifikoira Pflipin.

Poliisimestari Sisu (Chief O'Hara)
Ankkalinnan poliisilaitoksen karhumainen isähahmo, poliisimestari Simo Sisu ilmestyi ankkasarjakuvien maailmaan yhtä aikaa Mustakaavun kanssa tarinassa Mustakaavun ensirötökset (1939). Sisun Akkari-debyyttikin tapahtui jo vuonna 1952. Alkuajoista asti Sisu on voinut tiukassa paikassa turvautua ystävänsä Mikin apuun.

Kaasi (Detective Casey)
Mikki ja Etsivä Kaasi kohtaavat jo vuonna 1938 sanomalehtistripissä Putkimieskopla, jossa Mikki auttaa Kaasia saamaan kiinni putkiliikkeen suojissa toimivan rikollisliigan. Toisin kuin yksityisetsivä Mikki, etsivä Kaasi on Ankkalinnan poliisilaitoksen palkkalistoilla poliisimestari Sisun alaisena.

Aku Ankka (Donald Duck)
Vanha kunnon Aku Ankka on pallokorvapariskuntaa kuusi vuotta nuorempi: hän vaakkui ensi kertaa yleisön tietoisuuteen animaatiossa Viisas Kana Kananen kesäkuussa 1934. Sarjakuvahahmo Akusta sukeutui kolme kuukautta myöhemmin, kun samanniminen sarjakuvastrippi julkaistiin Yhdysvalloissa. Suomessa Aku nähtiin ensi kertaa Helsingin Sanomien sivuilla huhti–heinäkuussa 1935 ilmestyneessä strippijatkiksessa Mikin oma sanomalehti, jossa Aku alkaa myydä Mikin omistamaa lehteä, Päivän Patarumpua.

Tohtori Ykskorva (Doctor Einmug)
Tohtori Ykskorva on neljännessä ulottuvuudessa asustava nerokas tiedemies, jonka Mikki ja Hessu kohtaavat sanomalehtistripissä Mikki Hiiri ja atomikaava vuonna 1936. Tämän jälkeen Ykskorva esiintyi amerikkalaisissa strippisarjoissa enää vain pari kertaa, mutta vuodesta 1959 alkaen hän on ollut tavallinen hahmo italialaisissa hiirisarjoissa ja niin ollen myös Aku Ankan taskukirjassa. Akkarissa tohtori Ykskorva nähtiin ensi kertaa vasta tänä vuonna jatkiksessa Menetetyn muistin mysteeri.

 

Viikon 46 Aku Ankka -lehden sivulla 9 Hessu ja Aku viittaavat oikeasti olemassa oleviin tarinoihin.

 

Ensimmäinen (se, jossa leikittiin länkkäreitä ja pelastettiin Heluna) on tietenkin Helunan ja Mustan Pekan debyytti eli Mikki Hiiri Autiolaaksossa vuodelta 1930. Se on julkaistu Suomessa toistaiseksi vain Aamulehdessä heti vuonna 1930, Mikki Hiiren kulta-aika -alpparissa 1971 sekä jättikirjoissa Minä Mikki Hiiri 1974 ja Minä Hessu 1977.

 

Akun mainitsema tarina taas on Mikki Hiiri ja seitsemän kummitusta, joka on julkaistu viimeksi melko hiljattain eli vuonna 2008 Mikki Hiiren juhlakirjassa. Tarina löytyy myös vanhasta Minä Mikki Hiiri -jättikirjasta.

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.