Aku Ankassa 22/2013 ilmestyi J. Karjalaisen käsikirjoittama ruuanlaittotarina Kokkikahakka.

Muusikko J. Karjalainen ei juuri esittelyjä kaipaa. Lauluntekijän tuore Et ole yksin -levy on viihtynyt Suomen albumilistan kärkisijoilla julkaisemisestaan lähtien, ja herran kiertue on kerännyt täysiä saleja ympäri Suomen. Säveltäjänä ja sanoittajana J. on sementoinut paikkansa suomalaisen kulttuurin kaanonissa, mutta miten sujui häneltä sarjakuvan teko?

J.:n suhde Aku Ankkaan

"Aku Ankka -lehti alkoi tulla meille joskus 60-luvun alussa. Carl Barksiin hurahdin varhaisteininä, kun hänestä oli iso juttu Hesarissa. Fanitus huipentui kömpelöön ihailijakirjeeseen, jonka lähetin Kaliforniaan. Barks vastasi lähettämällä omistuskirjoituksella varustetun originaalipiirroksen luistelevasta Akusta. Juoksin puuhun, kun näin sen."

Saatuaan Barksilta piirroksen J. Karjalainen lähetti sen ystävällisesti näytille myös toimitukseen vuonna 1972. Toimituksen kansioista löysimme muitakin koululainen J. Karjalaisen fanikirjeitä!

Karjalaiselle ja kahdelle muulle fanille Barksin lähettämästä piirroksesta luistelevasta Akusta koostettiin vuoden 2011 numeroon 49 takakansi.

Kokkikahakan juonen kehittyminen

"Halusin kirjoittaa tarinan, joka tapahtuisi Ankkojen kotikonnuilla, tutuissa ympyröissä. Sellaisista olen aina pitänyt eniten.

Ajatus tarinasta syntyi, kun heittelimme ideoita yhdessä Akun toimituksen kanssa.

Tarina Akun ja poikien välisestä mittelöstä kekeytyi kuin itsestään ja siihen oli helppo sisällyttää myös muita keskeisiä hahmoja: Iines, Mummo, Pelle ja Roope, Pulivaria unohtamatta. Lopun crème Chantilly -kömmähdys sattui minulle ja kaverilleni Cannesissa, Ranskassa. Tilasimme kielitaidottomina juntteina jälkiruokalistalta
molemmille kupilliset kermavaahtoa.

Bon appétit!"

Miten tarinoiden kertoaminen biiseissä ja sarjakuvissa?

"Ero poppibiisin ja sarjakuvan kirjoittamisen välillä ei ole niin suuri kuin äkkiseltään luulisi.

Lauluja tehdessäni näen musiikin kuvina. Sävelet ovat näyttämö ja sanat vuorosanoja. Ehkä siksi sarjakuvan tekeminen oli minulle aika luontevaa."

Miltä Ankka-sarjan kirjoittaminen maistui?

"Makoisalta! On kieltämättä aika epätodellinen tunne, kun voi tanssittaa lapsuutensa sankareita oman pillinsä mukaan. Kiitokset ex-päätoimittaja Jukka Heiskaselle, joka pani työn alulle, Kari Korhoselle kuvakäsikirjoituksesta, Akun toimituksen hienolle väelle ja Miguelille, joka sai lopputuloksen soimaan."

PS. Oletko huomannut, että Karjalainen itse on myös rustannut Aku-kuvan toimituksen vieraskirjaan?

Aku Ankka -lehti täytti 60 vuotta vuonna 2011, ja sen kunniaksi lehden toimitus pyysi joukkoa suomalaisia sanankäytön taitureita pohtimaan, millaisen Ankka-tarinan he kirjoittaisivat.

Sarjassa ilmestyneet tarinat

 • Aku Ankka: Maailman muhkein pizza (AA 8/2011)

  Sarjan käsikirjoituksen laati erityisesti scifin taitajana tunnettu, Finlandia-palkittu kirjailija Johanna Sinisalo, piirrokset ovat Maximinon käsialaa. Tarinaan liittyvä kansi muuten valittiin vuoden 2011 kansiäänestyksessä parhaaksi kanneksi, ja tarina itse Norjan Aku Ankan parhaaksi tarinaksi vuonna 2012.
 • Roope-setä: Poppamiehen kirous (AA 19/2011)

  Muusikko Anssi Kelan käsikirjoittamassa tarinassa nähdään mm. barksilainen metsätyökone Nätti-Jussi. Piirrokset tarinaan taiteili Rodrigues.
 • Aku Ankka: Kännykkäkultaa (AA 32/2011)

  Tämä nostalginen kunnianosoitus maestro Barksille on siitä erikoinen, että sen piirsivät – Disneyn erikoisluvalla – Tarmo ja Topi Koivisto. Käsikirjoituksen rustasi erityisesti Pahkasika-lehden päätoimittajana tunnettu Markku Paretskoi.
 • Aku Ankka: Punkkia ja piirakkaa (AA 37/2011)

  Dekkaristi Leena Lehtolaisen kirjoittama ja Feriolin piirtämä tarina riemastutti erityisesti Ramones-faneja, rakentuuhan tarina Morones-nimisen punkkipumpun ympärille. Muutama kappale kyseistä numeroa on tiettävästi lähetetty ihan pääkallonpaikalle asti.
 • Aku Ankka: Meripöllö (AA juhlanumero 49/2011)

  Niin ikään Disneyn erikoisluvalla julkaistiin itsensä Mauri Kunnaksen jo kaukaisella 1970-luvulla piirtämä ja käsikirjoittama Sudenpentu-tarina, jota ei ole muualla nähty.
 • Roope-setä: Lyydian leijona (AA 52/2011)

  Juhlavuoden viimeiseen numeroon ehti Alivaltiosihteeri Pasi Heikuran käsikirjoittama ja Wanda Gattinon piirtämä historiallinen hupailu, jossa ruoditaan kolikkokylpyjen terveysvaikutuksia kautta aikojen.
 • Aku Ankka: Galaktista gurmeeta (AA 29/2012)

  Jälkijunassa mukaan ehti kirjailija Jari Tervon yhdessä poikansa Kallen kanssa käsikirjoittama ja Miguelin piirtämä tarina, jossa nälkäiset avaruusoliot iskevät Roopen rahasäiliöön.
Aku Ankka juhlistaa Suomea

Onko Ankkalinna Suomi vai Suomi Ankkalinna? Jokaisessa tänä vuonna ilmestyvässä Aku Ankka -lehdessä ilmestyy nimittäin yksisivuinen sarjakuva, jossa Suomen historian yksityiskohdat tapahtuvat myös Ankkalinnassa.

Mitä tapahtui, kun Hessu kaatui juoksukisoissa? Kuka kiipesi palmuun ja miksi? Onko Ankkalinna muka voittanut jääkiekon MM-kultaa? Suomen juhlavuoden sarjakuvissa pohditaan myös, millainen Suomi on 100 vuoden päästä.

Suomen 100-vuotisjuhlien kunniaksi Ankkalinnassa eletään koko vuosi 2017 rinnakkaistodellisuutta. Suomen historian yksityiskohdat ovat merkillisesti tapahtuneet myös Ankkalinnassa, ja jokaisessa Aku Ankan numerossa on sivun sarjakuva Suomen historiasta tai muuten Suomeen ja suomalaisuuteen liittyvästä teemasta. Aku Ankan toimitus ja Kari Korhonen ovat ideoineet sarjoja yhdessä, ja vuoden aikana on luvassa kerrassaan hulvattomia hetkiä.

Yksisivuisten sarjojen lisäksi vuoden aikana päästään ihailemaan komeita Suomi-teemaisia kansia, joita ovat tehtailleet eturivin ankkataiteilijat. Oman näkemyksensä Suomesta antavat kansien kautta mm. Giorgio Cavazzano, Daan Jippes ja Paco Rodriques.

Kaikki Suomen satavuotishulinaan liittyvät kannet ja tarinat tunnistat Suomi 100 -lakkilogosta.

Suomi 100 -lakkilogo ja Daan Jippesin Vihaiset ankat -kansikuvaluonnos.

Jotta joulun odotus olisi täynnä hupia, tarjoaa Ankka-perhe tänä vuonna joulukalentereita koko perheelle. Pienimmät nimittäin ilahtuvat taatusti Aku Ankka Juniorin omasta kalenterista ja pienemmät sekä isommat puolestaan Akkarin kalenterista.

Aku Ankan joulukalenteri löytyy viime vuoden tapaan Lataamon puolelta ja juonikin noudattelee jo miltei perinteistä. Kalenterin luukusta aukeaa nimittäin päivittäin uusi sarjakuvatarina, johon liittyvään kysymykseen oikein vastaamalla ottaa osaa upean pääpalkinnon arvontaan. Pääpalkinnon – PlayStation 4 -konsoli ja Skylanders Imaginators -peli – lisäksi arvomme joka päivä mahtavan yllätyspalkinnon. Klikkaa alla olevaa kuvaa, niin pääset Aku Ankka joulukalenteriin. (Jatka lukemista kuvan jälkeen, mikäli haluat selvittää, mistä Juniorin joulukalenterissa on oikein kyse.)

Päivän kysymykseen pääset vastaamaan, kun klikkaat tai täppäät sarjakuvaa. Tällöin vastausnäkymä aukeaa. Akkarin toimituksen tekninen tuki muuten vinkkaa, että joulukalenterin lukemisessa kannattaa käyttää jotakin muuta selainta kuin Internet Exploreria.


Aku Ankka Juniorin joulukalenterin ensimmäinen luukku aukeaa niin ikään torstaina 1.12.2016. Perheen pienimmille ja kaikille muillekin leikkimielisille sopivan kalenterin ideana on, että joka päivä aina jouluaattoon asti Juniorin digipalveluun ilmestyy uusi kysymys ja siihen liittyvä puuhatehtävä tai sarjakuvatarina – kaikki Juniorin malliin ääneen luettuna! Käy kuuntelemassa tarina tai tekemässä puuha ja vastaa sitten kysymykseen. Mukana puuhissa ja tarinoissa seikkailevat paitsi tutut ankkalinnalaiset myös muut Disney-sankarit Tähkäpäästä Autoihin ja Nalle Puhista Toy Story -hahmoihin! Alla olevaa kuvaa klikkaamalla pääset Junnun joulukalenteriin.

Kaikkien ainakin kerran oikein vastanneiden kesken arvomme tammikuun alussa muhkeaakin muhkeamman paketin ankkamaisia tuotteita, kuten kirjoja, pehmolelun, lautapelin, pyyhkeen ja lakanat. Mitä useampaan kysymykseen vastaat, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on voittaa palkinto omaksesi. Jännittävää joulun odotusta!

 

Toimitus on kuluneen vuoden aikana saanut huolestuttavan määrän ilmoituksia uskollisilta lukijoiltaan, ettei Akkari ole tullut postilaatikkoon keskiviikkoisin, niin kuin sen pitäisi.

Samoin matkalla rikkoontuneista lehdistä on tullut ennätysmäärä valituksia, emmekä tietenkään voi sietää moista!

Aku Ankan toimitus on useita kertoja ottanut yhteyttä Postiin ja vaatinut Akkarin jakeluun ryhtiliikettä. Samoin Aku Ankan kustantaja Sanoma on tiiviissä yhteistyössä Postin kanssa yrittänyt löytää ongelmiin ratkaisua. Valitettavasti tilanne ei ole Postillekaan helppo, mutta valituksemme on otettu vakavasti ja tilannetta yritetään korjata.

Tiedämme täällä toimituksessa, että keskiviikko on viikon paras päivä – ilmestyyhän silloin Aku Ankka. Tuota perinnettä emme halua katkaista. Jos saamme tietää koko maan laajuisista jakeluhäiriöistä, lupaamme avata uusimman Akkarin Lataamoon vapaasti luettavaksi seuraavan numeron ilmestymiseen asti.

Terveisin

Aku Ankan toimituksen puolesta päätoimittaja Hyyppä

 

P.S. Kaikissa Akkarin tilaukseen liittyvissä asioissa kannattaa muuten olla yhteydessä Sanoman asiakaspalveluun.

Aku Ankan toimitus teetti keväällä 2016 tutkimuksen, jossa selvitettiin suomalaisten lasten suosikkiammatit. Viiden kärki yllätti kaikki – paitsi ehkä lapset.

"Koska Aku Ankka on elämänsä aikana kokeillut satoja toinen toistaan kummallisempia ammatteja, Aku Ankan toimitus halusi selvittää suomalaisten lasten suosikkiammatit. Viidestä suosituimmasta ammatista päätettiin piirrättää omat sarjakuvat, ja varauduimmekin toinen toistaan kummallisempiin, moderneihin ammatteihin. Mikä yllätys meitä odottikaan”, päätoimittaja Aki Hyyppä kertoo.

Lasten toiveammattien kärjessä olivat nimittäin Kopla Helsinki Oy:n tekemässä tutkimuksessa varsin perinteiset työt: opettaja, eläinlääkäri, poliisi, lääkäri ja palomies. Eivätkä suinkaan Akunkin testaamat kalatarkastaja, apulaistalkkarin lomittaja tai hotellinjohtaja. Suosikkien lisäksi tutkimuksessa näkyivät myös uudemmat ammatit ja luovuus. Mainintoja saivat esimerkiksi parturi-kampaaja, pelien kehittäjä, legoinsinööri, ammattiurheilija, arkkitehti, näyttelijä, kokki, antikvariaatin pitäjä, delfiinien kouluttaja, insinööri ja muotisuunnittelija. Liekö joukossa sellainenkin ammatti, jota Aku itse ei olisi kokeillut?

Tutkimukseen osallistuneet yli neljäsataa 1.–6.-luokkalaista kertoivat myös, millaisia ominaisuuksia he arvelivat ammateissa tarvitsevansa ja mikä työssä on tärkeintä. Noin kolmannes vastanneista uskoo tarvitsevansa unelmatyössään rohkeutta, kärsivällisyyttä ja taitoa olla tekemisissä muiden kanssa. Tytöt arvelevat tarvitsevansa työssään ystävällisyyttä poikia enemmän ja tytöille työssä on tärkeää muiden ihmisten ja eläinten auttaminen. Pojat puolestaan arvelevat tarvitsevansa matematiikkaa unelmiensa pestissä tyttöjä useammin. Se lieneekin totta, sillä monelle pojalle oli myös tärkeää saada paljon rahaa – ja pitäähän tienestinsä osata laskea Roope-sedän tavoin tarkkaan.

Ankkalinnan kiinnostavin homma on lasten mielestä keksijänero Pelle Pelottomalla juurikin työssä vaadittavan kekseliäisyyden takia. Toiselle sijalle kiri Roope Ankka, jonka työnkuva koettiin mielenkiintoiseksi onnistumisen ja rahan teon ansiosta. Kolmannelle sijalle pääsi Aku varsin pitkän ansioluettelonsa siivittämänä.

Entä kuinka ankkalinnalaiset pärjäävät viidessä suosituimmassa ammatissa? Sen voi katsoa 2.11.2016 ilmestyneestä Aku Ankasta. Aku Ankan toimitus nimittäin teetti kyseisistä töistä kustakin oman sarjansa Kari Korhosen ja muiden ankkataiteilijoiden avustuksella. Korhosen piirrosjäljen ja käsikirjoitusten lisäksi lehdessä nähdään myös Rodriquesin ja Flemming Andersenin taiteilemia sarjoja.