Hannuhanhet ja Tupu–Hupu–Lupu-ketjut ovat jo kotikatsomoissa tuttuja termejä. Maailmanmestaruuskisojen kunniaksi Aku Ankan toimitus kynäili laajemman Ankkalinna–Suomi-sanaston jääkiekkokaukaloon sovellettavaksi. Kisojen ajan käynnissä oli myös äänestys Akkarin virallisesta Tupu-Hupu-Lupu–ketjusta, jonka tulokset ja voittajat ovat nyt selvillä.

Aku Ankka

Pelin akuankka sutii avoimessa tilanteessa kuurat pois kiekon päältä ja hankkii itselleen kaupan päälle käytösrangaistuksen, jonka aikana vastustaja lataisee ratkaisumaalin. Vaihtoehtoisesti akuankka on sankari, joka ratkaisee ottelun jatkoajan viime sekunneilla ja onnistuu sen päälle pirstomaan pokaalin tuhannen sirpaleiksi voitonjuhlissa.

Karju-setä

Karjusedällä on vain yksi tehtävä: vastustajan pahat pojat pysyvät kurissa ja nuhteessa, kun karjusetä käy välillä vähän kovistelemassa.

HansuHansu Hanhi ja Veli Nalle

Hansuhanhi täyttää maalin suun tuhdilla olemuksellaan ja rauhoittaa puolustuspelin jopa uneliaalla eleettömyydellä. Hansuhanhi ryystää Mummon mustikkakeittoa juomapullostaan jokaisen pelikatkon aikana. Velinalle on samalla tavoin jyhkeä maalikehikon tuke, mutta pääsee harvoin kentälle. Parhaimmillaan velinallet ovat aukoessaan vaihtokarsinan ovea ja huudellessaan kannustushuutoja muulle joukkueelle.

Mikki Hiiri

Ankkalinnassa ei seikkaile seeproja, joten oikeudentuntoiset mikkihiiret viheltävät pilliin. Kukaan ei epäile mikkihiiren sääntökirjan tuntemusta, mutta pelaajien suosikki hän ei ole eikä yleisö muista hänen nimeään.

Hannu Hanhi

Hannuhanhella voidaan tarkoittaa joko joukkuetta tai yksittäistä pelaajaa. Yksilönä hannuhanhi on kaukalon ulkopuolella äärettömän ärsyttävä, mutta peleissä kullanarvoinen tehdessään maalit mahdottomistakin paikoista. Jos joukkuetta kutsutaan hannuhanhiksi, kyseessä on yleensä Ruotsi. Hannuhanhi-joukkueelle on tyypillistä nousu viimeisessä erässä 7–0-tappioasemasta yhden maalin voittoon.

Tupu–Hupu–Lupu-ketju

Tupu–Hupu–Lupu-ketju nousee yllättäen joukkueen menestyksen siivittäjäksi. Ilman ennakkopaineita pelaava kolmikko muodostuu liki juniori-ikäisistä veijareista, jotka näyttävät vanhoille sotaratsuille pelaamisen mallia ja murtautuvat samalla koko kiekkomaailman tietoisuuteen.

Karhukopla

Ronskiotteiset, sääntöjen rajamailla pelaavat karhukoplalaiset muodostavat yleensä jäähyntappoon erikoistuneen trion. Tyylipisteet ovat vähissä, mutta vastustajat valtaa kauhu rotevan troikan lipuessa aloitukseen.

Hessu Hopo

Puolustuksen epävarmaotteinen rusettiluistelija. Aina soi omissa, kun hessuhopo piipahtaa kentällä, mutta hänen omaa pelihuumoriaan se ei häiritse. Hessuhopo on median suosikki, jonka älyvapaat kommentit ovat haluttuja matsien jälkeen.

Roope Ankka ja Kroisos Pennonen

Teitä joukkueen menestykseen on jääkiekkomaailmassa kaksi: joko ostetaan kaikki liikenevät tähtipelaajat ja toivotaan parasta tai hankitaan puoli-ilmaisia työmyyriä ja korostetaan joukkuepelin merkitystä. Ei liene tarpeen selittää, kumpaa laitaa kroisospennoset ja roopeankat edustavat…

Mummo Ankka

Mummoankka ei ymmärrä, mitä ylämummolla tarkoitetaan ja on muutenkin pihalla selostajien nykyaikaisista kotkotuksista. Vanhaan hyvään aikaan pelattiin eikä riekuttu karnevaalitunnelmissa.

Tupu-hupu-lupu-ketjuäänestyksen tulokset

Ketjuäänestyksen kärki pysyi kutakuinkin samana koko äänestyksen ajan: Akkarin lukijat nostivat MM-kisojen varteenotettavimmaksi vitjaksi kolmikon Granlund-Koivu-Filppula. Seuraavat tehotriot olivat Immonen-Lehtonen-Komarov ja Vehanen-Pesonen-Pihlström.

 

Superharvinaisen Aku Ankka -pelipaidan voittivat viikkoarvonnoissa nämä Onnettaren suosikit: Saku Kariola, Liperi; Essi Parviainen, Porvoo ja Kati Roinila, Hämeenlinna.

 

Kirjapaketin saavat Mikko Haapala, Helsinki; Sirpa Haustola, Suolahti; Markus Kallio, Joensuu; Janika Keränen, Rovaniemi; Eeva Kopperi, Kitee; Oskari Lehtikangas, Vantaa; Teemu Leino, Kankaanpää; Teemu Rantanen, Hämeenlinna, Benjamin Schlieper, Hockenheim ja Valtteri Vakimo, Helsingby.

 

Kiitos kaikille äänestäneille ja onnittelut voittajille!

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.