Suomen Ankkatietäjä 2011 -kilpailun finaali järjestettiin lauantaina 29.10. Helsingin kirjamessuilla parhaaseen tangomarkkinatyyliin. Jännittävän loppukilpailun voittajaksi selviytyi Oulun lääniä edustanut 29-vuotias tutkija Jaakko Hosio.

Kolmella ensimmäisellä kisakierroksella olivat mukana kaikki viisi finalistia. Oulun lääniä edustaneen Hosion lisäksi lavalla nähtiin Etelä-Suomen lääninmestari, 36-vuotias IT-alan projektipäällikkö Toni Joukanen, Länsi-Suomen lääninmestari eli 34-vuotias ohjelmistosuunnittelija Antti Suni ja Lapin lääniä edustanut 41-vuotias kulttuurialan monitaituri Taneli Pyysalo. Itä-Suomen edustaja joutui perumaan osallistumisensa aivan viime hetkellä, ja niinpä lisäjännitystä taistoon toi 20-vuotias M. Paananen, alias Musta Hevonen, joka loikkasi lavalle suoraan yleisön joukosta. Aivan pystymetsästä Musta Hevonen ei kuitenkaan kisaan nelistänyt – hän oli mukana Etelä-Suomen läänin kärkikahinoissa jo nettikarsinnoissa.

Toni Joukanen, Jaakko Hosio, Musta Hevonen, Antti Suni ja Taneli Pyysalo finaalin jälkeen.

Kolmen ensimmäisen kierroksen jälkeen pisteet laskettiin, ja viimeiselle kierrokselle päästettiin vain kaksi parasta kisaajaa: Jaakko Hosio ja varsinkin ensimmäisen kierroksen nopeuskysymyksissä loistanut Musta Hevonen. Tiukaksi äityneen kaksintaistelun voitti lopulta fysiikan tutkijana työskentelevä Hosio. Innokas ankkasarjakuvien keräilijä kertoo lukeneensa Aku Ankka -tarinoita siitä saakka kun oppi itse lukemaan, ja ammentaneensa lähes kaiken tietämänsä etiikasta, filosofiasta ja elämästä yleensä uppoutumalla erityisesti Carl Barksin kertomuksiin.

 Jännittävän taiston ratkaisi lopulta kysymys siitä, milloin ja miten ensilantti pelasti Roopen ensi kertaa pinteestä. Hosio muisti Barksin version tarinasta Setelivuori vesitornissa. Siinä Karhukopla on köyttänyt Roopen, Akun ja ankanpojat ja jättänyt heidät vangiksi vanhaan vesitorniin, ja yksi pojista nirhaa köydet poikki Roopen taskussa teräväreunaiseksi kuluneella ensilantilla. Toinen vaihtoehto olisi ollut Don Rosan tarina Ankkapurhan valtias, jossa Roope päätyy vallihaudan pohjaan painava haarniska yllään, ja pelastuu hukkumasta kun keksii vääntää haarniskan ruuvit auki ensilantin avulla.

Kas näin lantti pelastaa Roopen barksilaisittain...

...ja näin Rosaversumissa.

 
”Kamppailu oli kova varsinkin Mustan Hevosen kanssa, joka oli todella taitava. Mutta tämä oli minulle hieno revanssi, sillä osallistuin kilpailuun myös 10 vuotta sitten. Silloin minua jäi hieman kaivelemaan sivu suun mennyt finaalipaikka varsinkin, koska paikan päällä finaalia seuranneena jäi mielikuva, että voitonmahdollisuudet olisivat jo tuolloin olleet varsin hyvät”, paljastaa tuore Ankkatietäjä. Ankkatietäjä-kilpailun voittaja sai Ankkatietäjä 2011 -arvonimen lisäksi palkinnoksi tietenkin tynnyrillisen (tai oikeastaan sangollisen) rahaa. Toiseksi sijoittuneen Mustan Hevosenkaan ei tarvinnut poistua tyhjin kavioin: hänet palkittiin kätevällä kulkupelillä eli kolmipyörällä.

      

Kilpailun ylituomarina toimi vuoden 2001 Ankkatietäjä Tero Kyhyräinen, joka laati myös koitoksen kysymykset. Kisan juonsi Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä.

Roope-setä taas silkkaa platinaa:

Ensi vuosi on paitsi itsenäisen Suomen myös ankkasarjakuvan juhlaa. Vuonna 2017 tulee nimittäin kuluneeksi 90 vuotta italialaispiirtäjien ehdottoman klassikon, Romano Scarpan syntymästä. Roope-setä ottaa varaslähdön juhlavuoteen jo nyt Scarpalle omistetulla platinanumerolla.

 

Jos Roope-sedän edellinen platinanumero oli omistettu uuden piirtäjäsukupolven kirkkaimmalle tähdelle, nyt on vuorossa kiistämätön klassikoiden klassikko, nimittäin itse Romano Scarpa (1927–2005).

Scarpan syntymän 90-vuotisjuhlavuoden kunniaksi tuoreessa Platina-Roopessa (RS 9/2016) on varsinainen helmi taiteilijan uran alkuvaiheilta, nimittäin huikaisevan jännittävä salapoliisitarina Ravut punaviinissä, ja mukana on myös kaksi Suomessa tätä ennen julkaisematonta sarjaa. Lisäksi lehdessä on platinanumeroista tuttuun tapaan taustoittavia artikkeleita, valokuvia ja luonnoksia sekä kirsikkana kakussa Scarpan oppilaan Giorgio Cavazzanon haastattelu.

Yksi lehden kuvista on alla oleva hahmogalleria, jonka Scarpa piirsi Topolinon numeroon 2000 vuonna 1994. Mukana on niin Scarpan luomia hahmoja kuin lukuisia yksityiskohtia hänen tarinoistaan. Tunnistatko ne kaikki? Mikä hahmo tai mikä tarina on kyseessä? Ota haaste vastaan ja auta toimitusta listaamaan koko joukko! Kuva on numeroitu työn helpottamiseksi, voit kirjoittaa ehdotuksesi tämän jutun kommenttikenttään. Tunnistamisen iloa!

 

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.