Kaikki joulukalenterimme 24 luukkua on nyt avattu. Tästä voit lukea oikeat vastaukset.

Tämän vuoden joulukalenterissa arvuuteltiin Akun piirtäjiä. Onhan vielä Aku Ankan juhlavuosi. Muistattehan, että kisan palkinnot arvotaan vasta Nuutin päivänä 13. tammikuuta.

Luukku 1
Piirtäjänä oli Vicar. Akun kuva oli poimittu sarjasta Kiukkupussien koulu (AA 42/1984).

Luukku 2
Giorgio Cavazzano. Luukun Aku löytyy sarjasta Taikaviitta ja rikollinen muistinmenetys (AA 42/2007).

Luukku 3
Tony Strobl. Akun kuva oli tarinasta Vanha pohatta pitkästyy (AA 41/1965).

Luukku 4
Piirtäjänä Daniel Branca. Akun kuva sarjasta Biisoniralli (AA 3/1981 ja 37/2010).

Luukku 5
Paul Murry. Tarinana on Kylpy poikineen (AA 2008/13).

Luukku 6
Al Taliaferro. Luukusta löytynyt Aku oli sarjasta Lumitöitä riittää/keskiviikko (AA 6/2013).

Luukku 7
Carl Barksin Karhukaruselli (AA 44/1970 ja 39/2012).

Luukku 8
Mau Heymans. Aku tarinasta Kiekkokärhämä (AA 2008/40).

Luukku 9
Al Hubbard. Kuvan Aku löytyy sarjasta Riemukasta reippailua (AA 33/1967).

Luukku 10
Rodriques. Aku oli tarinasta Potkupallon pauloissa (AA 23/2012).

Luukku 11
Toinen hollantilaisista veljeksistä Bas Heymans. Aku sarjasta Joulu kanissa (AE 16/2011).

Luukku 12
Miguel. Luovaa työtä (AA 16/2012).

Luukku 13
Bernado. Aku oli tarinasta Pulmia banaanikaupungissa (21/2008).

Luukku 14
William van Horn. Aku sarjasta Kovaksi keitetty ankka (AA19/2001).

Luukku 15
Marco Rota. Aku oli poimittu Rotan sarjasta Avaruushiiri (AA 30/2009).

Luukku 16
Daan Jippes. Luukussa ollut Aku löytyy tarinasta Omenaongelmia (AA 46/2007).

Luukku 17
Wanda Gattino. Aku sarjasta Vallaton viransijainen (AA 23/2010).

Luukku 18
Piirtäjänä Kari Korhonen, ja Aku löytyy Korhosen sarjasta Riimitiimi (AA 43/2012).

Luukku 19
Walt Disney. Mikki... ei kun Aku nähtiin tarinassa ...ja kaiken alkuna oli pikkuinen hiiri (AA 46/1988).

Luukku 20
Floyd Gottfredson. Aku seikkaili Mikin kanssa sarjassa Päällystakkien arvoitus (AA 24/2012).

Luukku 21
Italialainen mestari Romano Scarpa toimi tästä luukusta tulleen Akun piirtäjänä. Tarina oli Aku Ankka kaipaa työrauhaa (AA 21/1979).

Luukku 22
Wilma van den Bosch ja Tahmea loppuottelu (AA 13/2009).

Luukku 23
Arild Midthun. Aku esiintyi tarinassa Minä olen etsimäsi ankka (AA 3/2011).

Luukku 24
Don Rosa. Akun kuva ei ollutkaan sarjasta vaan eräästä menneinä vuosina ilmestyneestä joulukalenterista.

käyttäjä-19774
Seuraa 
Liittynyt10.9.2014

Joulukalenterikisan vastaukset

Olen onnellinen. Synnyin marraskuussa 1951 ja vanhempani olivat sen verran älykkäitä, että tilasivat Aku Ankan kahtena jappaleena. Sain myöhemmin kaksi veljeä, mutta ne Akkarit, toinen lehti, säilytettiin ja sidottiin kansiin. Nyt meillä on suvussa ainutlaatuinen kokelma, ja koskapa asuimme Stadissa, saimme myös Helsingin Energian ainutlaatuisen lehdykän. Eipä itselläni ole lapsosia eikä siis lapsenlapsiakaan, mutta kaikki kirjat siirtyvät perintönä veljenpojalleni. -Siinä vasta perintö!
Lue kommentti

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.