Kalkkunaa joulupöydässä ja peltopyy päärynäpuussa! Tämä artikkeli valottaa hiukan Akkarin jouluperinteitä, ja samalla selviää, mistä Joulumantelin takakannen riimi on peräisin.

Alun perin Ankka-sarjiksia tehtiin lähinnä Yhdysvalloissa, joten ne tietysti heijastelevat paikallista kulttuuria. Suomeen monet amerikkalaisuudet, jouluperinteet mukaan lukien, hivuttautuivatkin 1950-luvulla juuri Akkarin kautta. Silloin julkaistiin runsaasti ankkamaestro Barksin sekä monen muun amerikkalaisartistin sarjoja.

Aivan sellaisenaan jouluisia jenkkisarjiksia ei kuitenkaan aina nähty, vaan pohjoismaiseen silmään omituiset jutut kuten joulukalkkunat saattoivat muuttaa salaperäisesti muotoaan matkalla Suomeen. Kuten nykyisinkin, sarjakuvat päätyivät tänne tanskalaisen Egmontin kautta, ja silloin tanskalaiset ystävämme saattoivat muokata aineistoa yllättävän ronskilla kädellä. Siitä esimerkkinä näette muutaman hupaisan ruudun tässä.

 

Ankkatarinoita luetaan ympäri maailmaa, ja 2000-luvun ankallispiirtäjät edustavat monia eri kansallisuuksia. Niinpä joulutarinoiden atmosfääri on jo pitkään ollut neutraalin amerikkalais-ankkalinnalainen, jos moinen ilmaisu sallitaan. Aku Ankka Ekstrassa julkaistavat hollantilaiset joulusarjat tosin aiheuttavat toimitukselle säännöllisesti päänsärkyä, sillä niissä seikkailevat usein piispalliseen asuun sonnustautunut hollantilaispukki Sinterklaas ja hänen seuralaisensa Zwarte Piet eli Musta Pekka. Lisäksi sarjoissa mussutetaan hollantilaisia herkkuja, kuten suklaakirjaimia (kuvassa Veli Nallen kädessä) ja oliebollen-munkkeja, ja lahjatkin jaetaan jo joulukuun viidentenä eli Pyhän Nikolauksen päivän aattona (ja Ankallispäivänä!).

Kun käsittelmimme tätä aihetta Akkarin 48 Omassa nurkassa, monet Hollannissa asuneet lähettivät toimitukseen hartaan toiveen, ettemme aina jättäisikään Sinterklaas-sarjoja julkaisematta, kuten tähän asti, vaan ilahduttaisimme niillä Akkarin lukijoita. Harkitsemme asiaa – onhan globalisaation eteneminen tutustuttanut meidät kalkkunaan, joulusukkiin ja mistelin alla suukotteluunkin, miksei sitten yhtä hyvin Sinterklaasiin.

Kaiken maailman jouluperinteisiin on tutustuttanut myös Aku Ankasta numero 48/2012 alkanut joulutarinasarja, jossa on jo muun muassa tehty piparkakkutaloja ja olkipukkeja sekä vietetty Lucian päivää pohjoismaiseen tapaan ja kummasteltu Skotlannin varsin kitsaita joulunviettotapoja. Miten mahtaa Ankkojen joululahjaprojektille käydä?

Kotimainen ankkapiirtäjä Korhonen tuo tarinoihin ripauksen suomalaisuutta
 
Mutta ei tässä onneksi ihan anglosaksien armoilla olla! Ensi vuonna juhlitaan käsikirjoittaja ja piirtäjä Kari Korhosen 20-vuotista ankkataiteilijauraa. Hän on maamme ainoa Aku Ankka -piirtäjä ja -käsikirjoittaja, vaikka me suomalaiset olemme yli 1,3 miljoonalla viikoittaisella lukijallamme maailman innokkainta ankkakansaa. Kuusijuhlan kunniaksi 19. joulukuuta ilmestyvässä Aku Ankassa julkaistaan Kari Korhosen jouluinen ankkatarina Luokse lasten kilttien, jossa Aku ja kumppanit seikkailevat vuorostaan Suomessa.
 
Korhosen tarinassa Roope tuskailee RA-kuljetuspalvelunsa hitautta, johon kekseliäät ankanpojat tarjoavat oivan ratkaisuidean: Roopen kuljetukset voisivat singahtaa maailmalle valon  nopeudella joulupukin tavoin. Tästä innostuneena Roope-setä lupaa viedä pojat hohottavan valkoparran luokse, jos he vain löytävät hänen salaisen osoitteensa. Siitä alkaa matka Helsinkiin ja Korvatunturille.
 

”Olen kirjoittanut varmaankin tusinan jouluista tarinaa Akulle ja kumppaneille. Tehtävä ei ole niin helppo kuin luulisi.  Uusimmassa tarinassa joulupukki on mainio vastine Roopelle. Molemmat ovat myyttisiä hahmoja, joilta ei maallista mammonaa puutu. Yksi jakaa omaansa pois lahjoina, toinen pitää kiinni joka sentistä”, Korhonen kuvailee tarinaansa.
 

Muuta mukavaa paperilla ja bitteinä

Jouluiloa tuovat myös Aku Ankan perinteinen joulukalenteri nettivisoineen sekä joulunumeron välissä kotiin tupsahtava tilaajien joululahja Joulumanteli, jota julkaistiin edellisen kerran vuosina 1963–1972. Ankkalinnan joulusta lienee tullut Suomessa käsite siksi, että se on juuri sitä, mitä joulun tulisikin olla: aikaa perheen, rakkaiden ihmisten ja Ankkojen parissa. Oikein hyvää joulua!

P.S. Niin – se Joulumantelin takakannen riimi. Se on peräisin viime vuoden joulu-Akkarissa julkaistusta mainiosta Barksin sarjasta Joulutanssiaiset Ankkalinnassa. Siinä Aku myy Lyrix Oy:n lyyrisiä joulutervehdyskortteja, jotka hinnoitellaan sanamäärän mukaan. Roope-setä ostaa tietysti pihiyttään sen, jossa on vähiten sanoja. Onneksi lähettäjän nimi sentään painetaan kortteihin 24 karaatin kullalla!

 

Muista myös muut jouluiset artikkelit: lukijoiden parhaat joulumuistot, The Twelwe Days of Christmas -joululaulua käsittelevä toimituksen blogi sekä niin ikään blogista löytyvät sydänkorin askarteluohjeet (idean nappasimme Akkarissa 50/2012 olleesta tarinasta Kotikutoinen joulu, jonka aloitusruutu komeilee tämän artikkelin pääkuvana). Aku Ankan nettipuodissakin sopii vielä pistäytyä viime hetken lahjoja etsimässä.

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.