Kolmastuhannes Aku Ankka ilmestyy 23.10.2013

Tarkan tutkimuksen ja tieteellis-taiteellisten laskutoimitusten perusteella Aku Ankka -lehden 3000. numero on juuri ilmestynyt. Nostakaamme siis Sihi-juomamalja juhlan kunniaksi!

Akkarin virallisten numeroiden laskentatapa on kautta aikain ollut hiukan kiistanalainen aihe, mutta konsultuoituamme johtavia Ankka-keräiliijöitä ja -tietäjiä ja mittailtuamme muiden merkkipaalunumeroiden sijaintia olemme päätyneet juuri ja nimenomaan tähän.

Juhlan kunniaksi pyysimme vierailevaksi päätoimittajaksi 20-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävän Kari Korhosen – pesti on siis raflaafasta otsikosta huolimatta väliaikainen. Kaikki tämän numeron tarinat ovat toisin sanoen Karin valitsemia (paitsi uusi Mummon mysteerit -tarina Vilppi ei kannata, joka itse asiassa on toimituksen valinta). Myös tämän viikon Lataamo-tärpit on valittu yhdessä Karin kanssa.

Lehteen valikoituivat seuraavat sarjikset...
* Pat ja Carol McGrealin käsikirjoittama ja Vicarin piirtämä Oman onnensa sepät
* Daan Jippesin piirtämät yksisivuiset Oi aikoja, oi pöytätapoja ja Kunto kohdallaan, joista jälkimmäiseen laati käsikirjoituksen Franςois Corteggiani.
* Karin itsensä kynäilemä Vilppi ei kannata
* Carl Barksin kuolematon klassikko Kittiä kanssa!

...ja Lataamossa on tarjolla mm. ensimmäinen Mummon mysteerit -tarina Nälkäisen varkaan tapaus sekä toinen Karin Barks-suosikeista, Aku Ankka ja haukka, joka onkin melko hulvaton tarina.

Karin valintoja valottavan haastattelun sekä vallasta hetkeksi keikautetun Ankka-pomon Aki Hyypän juhlallisen tervehdyksen voi lukea tuoreimmasta Akkarista. Oman tervehdyksensä suomalaisille Ankka-faneille on taiteillut myös Don Rosa, joka kävi viime kuussa Suomessa Tuomas Holopaisen kiintoisan Roope-aiheisen sooloprojektin videon kuvauksissa.

Mutta milloin ilmestyivätkään edelliset merkkipaalunumerot?

2500. Aku Ankka oli vuoden 2004 ensimmäinen numero, joka aloitti komeasti myös Aku Ankka -hahmon 70-vuotisjuhlavuoden. Numeron erikoisherkku on huippuharvinainen Barks-tarina Taikatiimalasi, joka ennen Akkarissa ilmestymistään oli nähty vain jättikirjassa Minä Aku Ankka. Lisäksi lehdestä löytyi mm. Don Christensenin ja Jack Bradburyn Pelle-tarina Terveydeksi! sekä yksi jakso Feriolin piirtämää Myyttien saari -sarjaa (Carol McGrealin kässäröimä Perikadon partaalla).

2000. Aku Ankka oli niin ikään vuoden ensimmäinen numero vuonna 1995. Tuolloin lukijoita ilahduttivat esimerkiksi Carl Barksin käsikirjoittama ja William Van Hornin piirtämä Hevostellen halki historian, kokonaan Van Horn vanhemman käsialaa oleva Kalajuttu sekä Don Rosan Kroisoksen aarre. Sokerina pohjalla oli keräilykuva: Carl Barksin kansiluonnos tarinaan Hevostellen halki historian.

1500. Aku Ankka oli numero 27 vuonna 1985. Sen johtosarja oli Carl Barksin Aku Ankka ja leijona, mutta muut sarjat olivat varsin tavanomaisia. Mukana oli toki mm. 80-luvulle tyypillistä muikeaa Telloa. Tuolloin Suomen Akkarin toimitus ei voinut juuri vaikuttaa lehteen valikoituviin sarjoihin, vaan kompilaatio tuli sellaisenaan Tanskasta.

1000. Aku Ankka oli vuoden 1976 ensimmäinen numero – se siis ilmestyi ennen kuin osa nykyisen toimituksen Ankka-työläisistä oli edes syntynyt. Barksia oli toki tarjolla tuolloinkin, peräti kaksin kappalein: kasvatustarina Nuorna vitsa väännettävä ja varsin ajankohtainen Uudenvuodenpäätökset. Lehdessä oli myös niin ikään erinomainen italo-Ankkatarina, Rodolfo Ciminon käsikirjoittama ja Massimo De Vitan piirtämä Homeiset setelit. Niin, ja olihan lehdessä myös Dumbon ja Pedro-lentsikan tähdittämä yksisivuinen!

Kaikki nämä aarteet löytyvät tietysti jokaisen itseään kunnioittavan Akkari-keräilijän kammioista, ja sama setti on tietysti tarjolla myös Akkarin Lataamossa. Iloisia lukuhetkiä kaikkien ikiomien tai lainattujen Akkareiden parissa!

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.