Otetaan akateeminen mieli, annetaan sen lukea Aku Ankkoja ja ennen kaikkea Carl Barksin ja Don Rosan sarjoja. Paiskataan sitten mielen kantaja yliopistoon opiskelemaan kirjallisuustiedettä. Mitä syntyy?

No, ainakin väitöskirja otsikolla Ankkalinna - portti kahden maailman välillä. Don Rosan Disney-sarjakuvat postmodernina fantasiana, joka tarkastettiin joulukuussa Jyväskylän yliopistossa. Nyt, kun Don Rosan Suomen-valloituksen ensitahdeista on tullut kuluneeksi 25 vuotta, ja Akkarin numerossa 9 sattuu olemaan vuoden ensimmäinen Rosa-klassikkokin, on erinomainen hetki perehtyä hiukan ankallistohtorin sielunmaisemaan.

Aku Ankka -lehdessä julkaistua haastattelua jouduimme tilasyistä hiukan lyhentämään, mutta tästä voit lukea sen kokonaisuudessaan.

Toimitus: Mikä on ensimmäinen muistosi Aku Ankasta?
Katja Kontturi:
Varmaan tilanne, jossa istun mummolan yläkerrassa lukemassa setien vanhoja Aku Ankan taskukirjoja. Mieleen ovat jääneet ehdottomasti sarjakuvat Atlantiksesta ja kuinka sähköankeriasta saatiin virtaa jukeboxiin, sekä mystinen bombastium. Myöhemmin minulle selvisi, että ne olivat Carl Barksin tekemiä! Barksiakin on siis julkaistu jopa taskareissa. Myös Taikaviitta on aina ollut kova sana. Olin ehkä 6–7-vuotias.
(toim. huom: Atlantiksen arvoitus julkaistiin Taskarissa nro 50 nimellä Uponnut manner. Samaisesta kirjasta löytyvät myös Barksin Kylmä kauppa ja Kultaisten kattojen kaupunki. Melkoinen pläjäys!)

Entäpä Don Rosan sarjoista? Tekivätkö ne sinuun heti lähtemättömän vaikutuksen?
Kun meille tilattiin kotiin Aku Ankka siinä 90-luvun puolivälissä, Rosan sarjakuvat pomppasivat sieltä heti esiin. Ensinnäkin piirrostyyli: se erottui edukseen. Toisekseen huumori, koska ne naurattivat aina. Muistan Akun ikkunanpesijänä ja osallistumassa olympialaisten mäkihyppyyn. Tärkeimpiä sarjakuvia olivat kuitenkin tuolloin lehdessä julkaistut Roope Ankan elämä ja teot -sarjaan kuuluvat tarinat, erityisesti Ankkalinnakkeen valloittaja. Luimme sitä siskojen kanssa uudestaan ja uudestaan. Ai näinkö Akun vanhemmat tapasivat? Roopella on siskoja! Presidentti hyökkää armeijan kanssa Ankkalinnakkeeseen! Historia oli lempiaineeni ala-asteen loppupuolella ja ehkä juuri siksi Rosan sarjakuvat kiinnostivat myös sisällöllisesti niin paljon enemmän kuin muiden piirtäjien. Rosan kynänjäljen tunnisti.

Milloin keksit tehdä akateemista tutkimusta Ankkalinnasta ja Don Rosan sarjoista?
Alkusysäys tutkimukseen tapahtui fuksivuoteni keväällä 2004, kun sarjakuvataiteilija Petri Hiltunen piti Jyväskylän yliopistossa luentoa sarjakuvan fantasiasta. Hiltunen meni sivulauseessa toteamaan, että itse asiassa sekä Carl Barksin että Don Rosan sarjakuvat ovat silkkaa fantasiaa. Kaikki naksahti kohdilleen. Harrastin fantasiakirjallisuutta ja fanitin Rosaa – ja kun ymmärsin, että pystyisin yhdistämään nämä kaksi kiinnostuksen kohdettani ja vielä kirjoittamaan siitä jotain tieteellistä, tiesin löytäneeni aiheen syksyn proseminaarityöhön. Se sai paljon kiitosta ja minua neuvottiin laajentamaan työstä gradu. Sen jälkeen homma ehkä karkasi hieman käsistä...

Jos sinun pitäisi tiivistää tutkimuksesi mahdollisimman tiiviiseen pähkinänkuoreen, mitä sanoisit?
Väitöskirjani tutkii sitä, millaisia kerronnan keinoja (niin tekstin kuin kuvan tasolla) sarjakuva käyttää ilmentämään fantastisia tapahtumia ja postmoderneja viittauksia. Eli kuinka Rosa näyttää ankkojen siirtymät maailmasta toiseen, sekoittaa historiallisia faktoja fiktioon ja viittaa toisiin teoksiin. Ehkä tämä tiivistys mahtuisi Tikun ja Takun pähkinänkuoreenkin.

Mikä on kaikkien aikojen suosikkisarjasi?
Onko pakko sanoa vain yksi? Pitkistä seikkailukertomuksista lemppareihini kuuluu ehdottomasti Unelmoiden läpi elämän eli Roopen uniseikkailu. Pidän siitä valtavasti, koska siinä Aku pääsee näkemään Roopen eri elämänvaiheissa. Se myös paljastaa paljon Roopen persoonasta. Erityisesti lopun Kultu-kohtaus on upea. Lisäksi se on tutkijan kannalta oikea aarreaitta unisiirtymisillään ja järjettömillä tapahtumillaan. Lyhyistä vitsisarjoista suosikkini on Paino-ongelmia. Nauran sille edelleen ääneen. Sen kerronta on nerokasta. Ja Milla on lempihahmoni.

Kiitos! Toimitus onnittelee tuoretta tohtoria!

Käy lukemassa myös Katja Kontturin kirjoitus Sivusilmällä-blogista!

 

Ja jos olet sattumoisin Helsingin seudulla huhtikuussa ja populaarikulttuuri kiinnostaa, Katja Kontturi puhuu tutkimuksestaan Popcult Helsinki -tapahtumassa lauantaina 26.4.2015.

 

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.