Puolimatkan krouvi! Kolmannessa Suomi-tarinassa tavimme ehtivät Turun toreille ja Saaristomeren uloimmalle luodolle saakka.

Tarina Levottomien sielujen majakka nähtiin Aku Ankka -lehdessä 25/2013, ja senkin kyytipojaksi on tarjolla faktamaistiaisia ynnä murresanasto

1) TURUN TURUT

Suomen vanhin kaupunki Turku oli myös maamme ensimmäinen pääkaupunki, vuodesta 1809 vuoteen 1812. Pahat kielet väittävät tittelin menetyksen edelleen kaivelevan turkulaisia. Syytä siihen ei kyllä ole, sillä Rooman tyyliin seitsemälle kukkulalle rakennettu kaupunki on sangen komea paikka.

Turku syntyi täl pual jokke 1200-luvulla. Seudulla oli ollut asutusta jo tätä ennen, mutta varsinainen kaupunki sai alkunsa tuolloin. Turku oli keskiaikaisen Suomen tärkein keskus, muun muassa kaupan ja merenkulun alalla. Kaupungin nimen katsotaan pohjautuvan muinaisvenäjän sanaan tǔrgǔ, joka tarkoittaa toria. Siksipä suomen kielessä sanan turku merkitys edelleen on markkinapaikka!

Aurajoki jakaa kaupungin kahteen osaan: tähän puoleen ja toiseen puoleen jokea. Riippumatta siitä, missä päin kaupunkia puhuja itse pasteeraa, vanhempi puoli on ”täl puol” ja uudempi eli ydinkeskustan puoli ”tois puol”. Aurajoen voi ylittää seitsemää eri siltaa pitkin, ja kesäaikaan ylitykseen voi käyttää myös Föriä eli kaupunkilauttaa. Yli sata vuotta vanha lotjaan mahtuu peräti 75 kyytiläistä. Aurajoen varrelta löytyy myös runsaasti jokilaivoja, joilla voi paistatella päivää.

Täl puol jokke voi ihmetellä Turun tuomiokirkkoa. Sen pykääminen aloitettiin samoihin aikoihin, kun Turusta tuli kaupunki 1200-luvulla, ja sitä viimeisteltiin vielä 1800-luvun puolella. Rakennusurakan pienoiseen venähtämiseen olivat osaltaan syynä kaupunkia piinanneet lukuisat tulipalot.

Toinen tuttu turkulainen maamerkki on Turun linna, jota voi ihastella tois puol jokke. Linna on yhtä vanha kuin Turun kaupunki, vaikka se "uudella" puolella sijaitseekin. Alkuperäistä kastellia on laajennettu vuosisatojen saatossa suuremmaksi ja hulppeammaksi. 1500-luku oli linnan kukoistuksen aikaa, sillä silloin siellä asui Suomen herttua Juhana renessanssihoveineen. Juhanan puolalaissyntyinen vaimo Katarina Jagellonica opetti muun muassa hovin syömään haarukalla, joka tuohon asti oli tuntematon aterin.

2) ASUJAIMISTO

Ulkopaikkakuntalaisen on syytä muistaa, etteivät turkulaiset – tai siis turkkulaiset – oikeasti toppuuttele tutustumisen kanssa niin paljon kuin turinoitten perusteella saattaisi vaikuttaa. Kysymykset nimittäin pruukataan esittää kieltomuodossa. Kun turkulainen sanoo ”et sää lähre mukaan”, hän tarkoittaa ”lähtisitkö mukaan?” eikä suinkaan ”et kai vain lähde mukaan?”.

Toinen turkulainen erikoisuus on joka väliin sopiva ”joo vai?”. Se tarkoittaa suurin piirtein samaa kuin ”ai jaa”. Lausahdus saa muualta muuttaneet hämmentymään keskustelun tiimellyksessä, sillä useimmiten murreummikolla ei ole aavistustakaan, miten ”joo vai?” -tokaisuun pitäisi vastata.

3) MAANTIETEELLISIÄ SEIKKOJA

Turun saaristoon lasketaan kuuluvan noin 20 000 saarta silokallioineen ja tuulen tuivertamine mäntyineen. Saaresta toiseen kulkee kätevästi lossilla, oli kulkuvälineenä auto, pyörä tai onnikka.

Jos oikein lykästää, saattaa päästä idyllin keskelle veneilemään. Silloin seilaa samoja reittejä muinaisten viikinkien kanssa. Myös hansakauppiaiden alukset lipuivat saariston väylillä 1200–1400-luvuilla.

Saariston lumon rikkoo vain se, että Itämeri, jonka laineet saarten rannoille loiskuvat, on rehevöitynyt pahasti. Sen suojelemiseksi uurastetaan kuitenkin kovasti.

4) MUUTA MERKILLE PANTAVAA

Bengtskärin majakka ohjaa meriliikennettä Saaristomeren uloimmalla luodolla. Linnuntietä sinne on Turusta matkaa vajaa sata kilometriä. Kun merenkävijöitä opastava valotorni rakennettiin vuonna 1906, hankolainen tiilitehdas toimitti urakkaa varten 448 000 tiilenmurikkaa.

Tämän Pohjoismaiden korkeimman majakan huipulle vie 252 betoniaskelmaa. Sinne kiikutettu valolaitteisto tilattiin aina Pariisista asti. Roope-setää majakka kiehtoo varmasti siksikin, että sen kiviseinään on muurattu rakennuksen piirustuksien ja perustamisasiakirjan lisäksi aikakauden kolikoita.

5) PAIKALLINEN PUHEENPARSI

Turun alueen murre lasketaan kuuluvaksi Suomen lounaismurteisiin, joita puhutaan hyvin pienellä alueella Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Lounaismurteet eroavat muista Suomen murteista siinä, että niissä on hyvin paljon vaikutusta rannikon ruotsalaismurteista, germaanisista kielistä sekä viron kielestä.

Ruotsalaisvaikutteet näkyvät Turun seudun murteessa siinä, että sanojen alkutavu voi alkaa useammallakin konsonantilla, kuten sanoissa flikka ja präiskiä. Poikkeuksellista on myös f-konsonantin kuuluminen turkulaiseen äännevarastoon, muualla Suomen murteissa kun sitä ei ole. Turun murteessa  yleiskielen d:tä vastaa äänne r, yleiskielen ts:ää vastaa tt ja konsonantit k, p, t ja s usein geminoituvat eli kahdentuvat. Lehden on siis lehren, metsä mettä ja leipää on leippä.

Turun murteelle tyypillistä on myös diftongivokaalien avartuminen eli uo-, yö-, ie- ynnä muut vokaaliparit vaihtuvat toisiksi. Esimerkiksi nuori tmies on turuksi nuar tms. Sanojen lyhentäminen on myös turkulaisille tyypillistä: etenkin sanojen lopusta jätetään pois äänteitä, kuten edellä mainitussa nuar-sanassa. Joskus sanan sisältäkin saattaa kadota kokonainen tavu.

Vielä yksi erittäin tunnistettava Turun murteen piirre on imperfektissä esiintyvä s. Kun turkulainen kertoo muiden puheista, hän ei käytä verbimuotoa sanoi vaan sanos. Kun jäätelö tippui maahan Turussa, se kuuluu turuksi jäätelö tippus.

Lehden 25/2013 sarjassa Levottomien sielujen majakka vilahteli jonkin verran murresanoja.
Tuttuun tapaan tarjoamme lukemista helpottamaan sanaston:

 

niim pal = erittäin

käres =  kädessä

ketä teki = kuka teki

hoireta = hoidetaan

pänä = lyhyt ihminen

räyskyttää = räksyttää, haukkua

pölö = pöhkö, hupsahtanut

simmone  = semmoinen

 

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.