Oletko koskaan ihmetellyt, miten sarjakuvat käytännössä syntyvät? Millaisia työvaiheita tarvitaan, jotta tarinaideasta kehkeytyy valmis tarina? Vastauksen kysymykseen löydät ankkataiteilija Kari Korhosen tuoreesta juhlakirjasta – tai tästä jutusta.

Harvalla meistä on käytännön kokemusta sarjakuvataiteilijan työstä. Suomalaisella käsikirjoittajalla ja piirtäjällä Kari Korhosella kuitenkin on, peräti kahdenkymmen vuoden ajalta. Tuoreessa juhlakirjassaan Ankan siivellä – Kari Korhonen 20 vuotta Ankkalinnassa hän raottaa salaisuuden verhoa ja kertoo, millaista työ on.

Sarjakuvan jalostuminen ideasta valmiiksi tarinaksi ei käy silmänräpäyksessä. Tässä tärkeimmät työvaiheet muutaman kirjasta poimitun kuvaesimerkin kera:

1. Synopsis. Kun käsikirjoittaja saa tarinaidean, hän laatii siitä parin sivun mittaisen kuvauksen eli synopsiksen. Korhonen lähettää synopsiksensa kommentoitavaksi ja hyväksytettäväksi Tanskassa sijaitsevaan Egmont-yhtiöön, joka tuottaa Suomenkin Aku Ankassa julkaistavat sarjat.

2. Käsikirjoitus. Kun synopsis on hyväksytty, siitä tehdään käsikirjoitus. Se voi olla tekstiäkin, mutta useimmat käsikirjoittajat tekevät kuvakäsikirjoituksen. Käsikirjoituksesta selviää, mitä tarinassa tapahtuu. Siinä voi olla myös esim. väritysohjeita.

 
3. Lyijykynäluonnos. Käsikirjoitus piirretään sarjakuvaksi ensin lyijykynällä. Tässä vaiheessa sarjat ovat mustavalkoisia, sillä lyijykynällä piirretään vain ääriviivat.

 
4. Tussaus. Kun lyijykynäluonnos on valmis, tussaaja jäljentää sen tussilla, jotta piirrokset voidaan painaa.

Lokakuun Roope-setä-lehden lukijoita saattoi hämmästyttää Giorgio Cavazzanon piirtämä tarina Kolmen tonnin keikka, jonka piirrosjälki tuntuu jotenkin erilaiselta kuin muissa tarinoissa. Syynä on se, että lyijykynäpiirrosta ei ole tussattu lainkaan. Tiesitkö muuten, että Cavazzano aloitti oman uransa Romano Scarpan tussaajana?


5. Väritys.
Piirrokset väritetään siis yleensä vasta tussauksen jälkeen. Piirtäjälle itselleen värittäminen on harvinaista herkkua, sillä tarinat väritytetään tavallisesti ulkomaisilla alihankkijoilla.

 
6. Sarja on valmis! Korhoselta kymmensivuinen sarja valmistuu nykyään noin kolmessa viikossa.

7. Eikä siinä vielä kaikki. Kun sarjakuvapiirtäjän työ on ohi, tarina pitää vielä kääntää, toimittaa ja painaa paperille – tai julkaista digitaalisessa muodossa – ennen kuin lukija saa sen käsiinsä. Mutta se on kokonaan toinen tarina!

 
Sarjakuvataiteilijan työhön voi tutustua myös Päivälehden museossa Helsingissä paraikaa esillä olevassa Kari Korhosen juhlanäyttelyssä. Näyttelyssä on esillä muun muassa kokonainen sarja kaikkine työstövaiheineen. Valmiin tarinan voi lukea Aku Ankan 23. lokakuuta ilmestyvästä 3000. numerosta.

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.