Peter Panin kirjoittaja J. M. Barrie loi Helinä-keijun näytelmäänsä Peter Pan, ja se esitettiin teatteriyleisölle ensimmäistä kertaa 27. joulukuuta 1904 Lontoon Duke of York's Theatre -teatterissa.

helina

Peter Panin kirjoittaja J. M. Barrie loi Helinä-keijun näytelmäänsä Peter Pan, ja se esitettiin teatteriyleisölle ensimmäistä kertaa 27. joulukuuta 1904 Lontoon Duke of York's Theatre -teatterissa. Helinää esitettiin näyttämöllä valonheittimellä ja tiukujen äänillä ja hänestä tuli heti yleisön suosikki.

Nykyään Helinä on yksi maailman tunnetuimmista hahmoista, vaikka häntä ei koskaan mainittu lopputeksteissä elokuvassa Peter Pan (1953), jossa hän esiintyi ensimmäistä kertaa. Helinä-keiju on esiintynyt sivurooleissa muissakin elokuvissa kuin Peter Pan (1953) ja Peter Pan ja Paluu Mikä-Mikä-Maahan (2002). Hänellä on pieni rooli muun muassa elokuvissa Hiidenpata (1985) ja Kuka Viritti Ansan, Roger Rabbit? (1988).

Nyt Helinä saa ihan oman elokuvan – ja ensi kertaa myös äänen! Helinä-keiju, ensimmäinen neljän erillisen elokuvan sarjasta, kertoo tämän kaikkien rakastaman keijun alkuperän. Hän syntyy kiehtovassa Keijupoukamassa ja saa leiviskäkseen – omaksi erikoistaidokseen – kattiloiden korjaamisen. Keijujen valmistautuessa tuomaan kevään maailmaan, Helinä oppii, että kattilakeijut joutuvat jäämään Keijupoukamaan ja valmistamaan kaikenlaisia tarvikkeita, joita toiset keijut käyttävät viedessään kevään mantereelle. Itsepäinen Helinä arvelee sen tarkoittavan, ettei hän ole tarpeeksi hyvä tai tärkeä. Niinpä hän pyytää uusia ystäviään, Fawnia, Iridessaa, Rosettaa ja Silveriä opettamaan hänelle omat taitonsa, niin että hänkin pääsisi mantereelle. Mutta väheksymällä omaa leiviskäänsä ja kääntämällä selkänsä sille, mitä on, Helinän yritykset vaihtaa erikoistaitoaan johtavat onnettomuudesta toiseen ja vaarantavat jopa kevään saapumisen! Ystäviensä rohkaisemana Helinä oppii kuitenkin, että kun on rehellinen itselleen, ihmeellisiä asioita voi tapahtua.

helina

Paula Vesala on Helinä-keiju! Helinä-keijun suomalaisen version on ohjannut Carla Rindell. Helinä-keijun ääninä kuullaan tuttuja muusikkoja ja näyttelijöitä, esim. Paula Vesala (PMMP, Hannah Montana) Helinä-keijuna; Maria Ylipää (Keisarikunta, Evita, Rikospoliisi Maria Kallio) Fawnina, eläintenhoitajakeijuna. Soittolistoilta tuttu ihana-ääninen Johanna Kurkela on Iridessa; Rosettana kuulemme Pamela Tolaa (Helmiä ja sikoja, Tyttö sinä olet tähti) ja Silverinä Hanna Marshia. Kaija Kärkinen on lainannut äänensä kuningatar Okariinalle.

Helinä-keiju on ensimmäinen neljästä Disneyn keijuista kertovista elokuvista, ja sen tekemistä johti ohjaustöistään kahdesti Oscarilla palkittu John Lasseter. John Lasseter on Pixarin ja Walt Disneyn animaatiostudion taiteellinen johtaja. Lasseter on yksi 3D-animaatioelokuvien uranuurtajista.
Uskominen on vasta alkua!

 

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.