Lokakuun Pelinurkan nettijatkot

Akkarissa numero 42 arvioitiin tämän syksyn uutuuspeli Disney Infinity. Peleistä kiinnostuneille on nyt tarjolla arviot myös peleistä Where's My Water 2, Castle of Illusion HD Starring Mickey Mouse sekä Duck Tales Remastered, joista tässä esitellään viimeksi mainittu.

DuckTales: Remastered

Ankrooninen loikkakuume paranee uusvanhalla täsmälääkityksellä, joka sisältää puhdasta millamagiaa. Jos lapsuudesta pitäisi nostaa yksi tasoloikkamuisto ylitse muiden, minulle se olisi Capcomin DuckTales. DuckTales eli suomeksi Ankronikka oli Disney-korporaation animaatiosarja, jossa ankat tuotiin nykyaikaan. Aku hylättiin, ja tarinoissa seikkailivat Roope, Hupu, Tupu ja Lupu sekä lentäjä Heimo Huima.

Vielä vanhemmallakin iällä minulla oli tapana palata Ankkalinnaan tasaisin väliajoin emulaattorin avustuksella. Enää ei tarvitse, sillä vuoden kulttuuriteon tehnyt Capcom elvyttää pelilegendan uudelle vuosituhannelle. Mikä parasta, vain vähän on muuttunut. Botoxia on käytetty, mutta juuri sopivasti. Kun tuttu tunnusmusiikki tärähti ruutuun, palasin tippa linssissä ja alahuuli väpättäen takaisin lapsuuteeni. Tällaisten hetkien vuoksi pelejä harrastetaan.

Kultaa ja kalavelkoja

Alkuperäinen DuckTales oli viiden kentän mittainen loikkakomennus, jossa jahdattiin aarteita ympäri maailmaa. Pääosassa oli itseoikeutetusti Roope-setä, joka pani vastarinnan ojennukseen kävelykeppinsä avustuksella. Uusversio ei muuta pelin perusluonnetta miksikään. Roope loikkii edelleen keppinsä varassa, mutta grafiikka on parempaa, ja nyt sekalaiset aarrejahdit sidotaan yhteen näppärällä taustatarinalla, joka sopii Ankronikka-kaanoniin kuin nakutettu.

Fyllinkiä on lisätty pelin alkuun ja loppuun. Tarina alustetaan Roopen legendaariseen rahasäiliöön sijoittuvalla jaksolla, jossa Karhukopla aiheuttaa hämminkiä. Tuttu naamiojengi jahtaa rahojen sijaan vanhaa maalausta, jonka takapuolelta paljastuu aarrekartta. Roope ei voi vaistoilleen mitään, joten aarrejahti kutsuu, kun Karhukopla on kukistettu. Tästä alkaa  loikkaseikkailu, joka vie miljardööriä ympäri maailmankarttaa aina Transylvaniasta Kuun kamaralle.

Alkuperäisen pelin vaikeustasoon on jonkin verran puututtu. Kenttien varrelle on lisätty sekä juonenkuljetusta että pientä lisäsisältöä. Roope heittää huulta muiden ankkalinnalaisten kanssa ja kenttien varrelle ympätyt lisäkohtaukset sopivat peliin oikein mainiosti. Esimerkiksi Himalajalla Roopen on hankkiuduttava eroon kaksitasolla lentävästä Kulta-Into Piistä lyömällä ammutut tykinkuulat takaisin lähettäjälle. Amazonin viidakoissa taas metsästetään kolikkoarmadaa, jotta reitti kadonneeseen kaupunkiin paljastuisi.

Pomotaistelut on vedetty kokonaan uusiksi. Aiemmin riitti, että päävihulaisen päälle loikkasi muutaman kerran, mut nyt puhaltavat uudet tuulet. Himalajalla vastaan asettui alun perin vain hieman Roopea suurempi lumimies, mutta nyt jeti on koko ruudun kokoinen ja päin hyppimisen sijaan lumimiehen niskaan on tiputettava katossa roikkuvia jääpalkkeja, jotta jätin saa antautumaan.

Pelin haastavin taisto sijoittuu kokonaan uusiksi tehtyyn viimeiseen kenttään, jossa vastaan asettuu Dracula-Ankka. Kun Roope ennen palasi Transylvaniaan lopulliseen välienselvittelyyn, nyt matkataan Vesuviukselle. Vaikka peli ei vaikeustasollaan juhli, viimeinen vastustaja vaatii jo perustason loikkakonventioiden hallintaa.

Moon voimissain

Seikkailun varrella tallustelee vastaan koko Ankronikan hahmokatras Turbo-Ankasta Pelle Pelottomaan ja Heimo Huimaan. Veljenpojat Tepa-tyttösellä vahvistettuna ovat puolestaan mukana lähes jokaisessa tehtävässä. Viholliskatraasta löytyvät niin Ankronikasta tutut Karhukoplan jäsenet Koljatista Keksi-Keijoon kuin Kulta-Into Pii ja Milla Magiakin.

Grafiikkaa on uudistettu tyylillä. Uuden vuosituhannen tuotos on kuin piirrossarjaa seuraisi, ja myös pelin viholliskattauksen tunnistaa välittömästi tutuksi. Ainoastaan Amazonin gorillat kalpenevat esikuvilleen, muuten Wayforward on hoitanut hommansa erinomaisesti.

Peliä on myös ilo kuunnella, ja ihmekös tuo, kun ääninäyttelijöiksi on rekrytoitu alkuperäisen televisiosarjan dubbaajat. Roope murtaa syvällä skottiaksentilla ja veljenpojat honottavat tuttua kurkunpäämokellustaan. Aikamatka lapsuuteen on välitön, sillä tuotoksen tunnistaa Ankronikan perilliseksi noin sekunnissa.

Puheääniä lukuun ottamatta pyhään äänimaailmaan ei ole kajottu. Vanhat nostalgiset taustamusiikit on älytty säilyttää ja etenkin kuukentän taustarallatus nostaa edelleen hyvällä tavalla karvat pystyyn. Rohkenen väittää, että DuckTalesin musiikkiraita oli matolaatikko-Nintendon parasta a-ryhmää eikä perillinen jää pekkaa pahemmaksi.

DuckTales: Remastered on juuri sitä, mitä nimi lupaa: vanha tuttu peli muutamalla lisäjipolla ja tehtävät yhteen sitovalla tarinalla maustettuna. Minulle peli tarjosi mahtavan nostalgiatripin lapsuuteen ja lisämateriaali täydentää vanhaa sotaratsua komeasti.

Uusversiota ei enää pysty veivaamaan alusta loppuun puolessa tunnissa, mutta peli kestää helposti useita läpipeluukertoja, etenkin jos esikuvapelin muistelu saa aikaan lämpimiä tunteita. Kiitän sydämestäni nykyistä uusretrobuumia, sillä tällaiset aikamatkat menneisyyden populaarikulttuurihelmiin eivät ole aikaisemmin olleet mahdollisia. Apinasaaret, Larry, Giana Sisters ja nyt Roope-setä! Jos vielä saan toivoa, niin Capcomin meriittilistalla löytyy monta kasibittihelmeä, jotka soisi ankronikoitavan.

DuckTales: Remastered on kohdennettu sisältäni vielä löytyvälle pojannassikalle, joka ysärillä nökötti Nintendon edessä. Tämän paremmin vanhaa visukinttua ei olisi voitu tuoda uudelle vuosituhannelle.

 

Peliarvostelut on tehty yhteistyössä samaan lehtitaloon kuuluvan Pelit-lehden kanssa.

Tuukka Grönholmin arvio Disney Infinitystä löytyy myös Pelit-lehden numerosta 10/2013, samoin Juho Kuorikosken arvio Castle of Illusion Starring Mickey Mouse -pelistä. DuckTales Remastered -pelin arvio ilmestyi myös Pelit-lehdessä 9/2013. Where's My Water? 2 -arvio sen sijaan on tarjolla vain täällä Akkarin saitilla.

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.