Oletko lukenut jo kaikki Barksin sarjat? Entäpä Rosan? Kirjan vuoden kunniaksi Aku Ankan toimitus haastaa lukijat tavoittelemaan omaa sarjakuvanlukuennätystään!

Aku Ankan lukuhaaste alkaa perjantaina 13. maaliskuuta – joka sivumennen sanoen on myös Akun munintapäivä – ja kestää vuoden loppuun asti. Toimitus on toisin sanoen koonnut leikkimielisen tehtävähaastelistan, ja sinun riemuksesi jää etsiä joko omista arkistoistasi tai Akkarin muikeasta digipalvelusta Lataamosta sen mukaiset kriteerit täyttävät tarinat tai lehdet sekä tietenkin lukea ne.

Tässä lista, ei muuta kuin lukemaan!

 1. Tarina, jossa on yli 100 sivua.
 2. Carl Barksin piirtämä ja käsikirjoittama klassikkotarina.
 3. Johonkin elokuvaan liittyvä tarina.
 4. Omana syntymävuotenasi (tai peräti syntymäpäivänäsi, jos hyvin käy) julkaistu sarjakuva.
 5. Tarina, jonka otsikossa on jokin luku.
 6. Tanskalaisen käsikirjoittajan laatima tarina.
 7. Hollantilaisen naisen piirtämä sarja.
 8. Tarina, jonka nimessä on vain yksi sana.
 9. Kolmesivuinen sarja, jossa esiintyy hiiri.
 10. Tarina, jonka tapahtumat eivät sijoitu tälle planeetalle.
 11. Sarjakuva, jossa joku pitää peruukkia.

 12. Lempipiirtäjäsi taiteilema tarina, jota et ole vielä lukenut.
 13. Kaverin suosittelema sarja.
 14. Isäsi tai äitisi – tai ankkalinnalaisittain setäsi tai tätisi – suosikkisarja.
 15. Sarja, jossa esiintyy inhokkihahmosi.
 16. Yli viisikymmentä vuotta sitten ilmestynyt lehti.
 17. Tarina, joka löytyy hakusanan säkäväkäpimaus avulla.
 18. Lehti, jonka kannessa on Pulivari.
 19. Toiseen ulottuvuuteen sijoittuva sarja.
 20. Tarina, joka tapahtuu jouluna.
 21. Sarjakuva, jossa näkyy sukellusvene.
 22. Sarjakuva, jossa esiintyy violettiin mekkoon pukeutunut naishenkilö.
 23. Tarina, jossa nukutaan pommiin.
 24. Tarina, jossa on Giorgio Cavazzanon luoma hahmo.
 25. 10-sivuinen tarina, jonka on piirtänyt Don Rosa.
 26. Vicarin piirtämä 4-sivuinen sarja.
 27. Tarina piirtäjältä, josta et ole aiemmin kuullut.


   

 28. Sarja, jossa ankat tai hiiret patsastelevat parrasvaloissa.
 29. Tarina, joka löytyy hakusanalla hyrysysy.
 30. Suomalaisen käsikirjoittajan kynäilemä sarja. (Jos tämä tuntuu liian helpolta, etsi jonkun muun suomalaisen kuin Kari Korhosen kirjoittama sarja.)
 31. Vuosituhannen ensimmäinen lehti.
 32. Tarina, jossa seikkailee Karvakatti.
 33. Sarja, jossa Aku toimii salaisena agenttina.
 34. Tarina, joka liittyy johonkin Carl Barksin tekemään sarjaan, eikä ole Don Rosan tekemä.
 35. Italialaisen käsikirjoittama sarja.
 36. Jatkosarja 1980-luvulta.
 37. Sarja, jossa Aku ja Mikki seikkailevat yhdessä.
 38. Tarina, jossa nähdään Nallen kaksospojat Tikki ja Vikki.
 39. Syksyinen sarja.
 40. Tarina, jossa pelataan jotakin.
 41. Sarjakuva, jossa Akulla on uusi ammatti.
 42. Tarina, jossa on etsiviä.
 43. Tarina, jossa runoillaan.
 44. Sarjakuva, jossa on nimiväännös.
 45. Sarjakuva, jossa Karhukoplan konnat kekkaloivat koltussa.
 46. Tarina, jossa eläimet puhuvat – siis sellaiset eläimet, jotka yleensä eivät edes Aku Ankassa puhu.
 47. Tarina, jossa Aku osallistuu urheilukilpailuihin.
 48. Tarina, jonka puhekuplasta löytyy meidänkin maailmassamme tutun laulun säkeitä joko sellaisenaan tai ankkalinnalaisittain väänneltynä.
 49. Tarina, jonka tapahtumapaikalle haluaisit matkustaa.
 50. Sarjakuva, jossa Akulla on hyvä onni.

 

Haasta toki mukaan myös setäsi, serkkusi, vaarisi, vanhempasi sekä liuta ystäviä ja kylänmiehiä! Mikäli oma kirjahylly osoittautuu lukulistaa kahlatessa puutteelliseksi, Aku Ankka -lehtiä, Taskareita ja Aku Ankka Ekstroja pääsee lukemaan kohtuullista korvausta vastaan Akkarin mainiossa digipalvelussa Lataamossa (sen hakutoiminnosta on varmasti apua haasteen suorittamisessa).

 

Tai mikäpä estää järjestämästä viikonloppuna lukubileitä: kaveripiiri koolle, omat Akkarit ja Taskarit mukaan ja joukkueet etsimään haastesarjoja kilpaa. Tarjoiluksi suosittelemme tietenkin maailman muhkeinta pizzaa, Sihi-juomaa ja jälkiruoaksi sokeroituja kumkvatteja. Niin... missäs sarjoissa juuri mainitut tarjoilut muuten mainitaan?

 

KIRJAN VUOSI 2015

Vuonna 2015 vietetään ensimmäistä kertaa kansallista Kirjan vuotta. Kirjan vuosi nostaa kirjat ja lukemisen ilon ja elämysten lähteenä ja houkuttelee uusia lukijoita kirjojen pariin. Lisää tietoa asiasta kiinnostuneille löytyy osoitteesta www.kirjanvuosi.fi!

 

Roope-setä taas silkkaa platinaa:

Ensi vuosi on paitsi itsenäisen Suomen myös ankkasarjakuvan juhlaa. Vuonna 2017 tulee nimittäin kuluneeksi 90 vuotta italialaispiirtäjien ehdottoman klassikon, Romano Scarpan syntymästä. Roope-setä ottaa varaslähdön juhlavuoteen jo nyt Scarpalle omistetulla platinanumerolla.

 

Jos Roope-sedän edellinen platinanumero oli omistettu uuden piirtäjäsukupolven kirkkaimmalle tähdelle, nyt on vuorossa kiistämätön klassikoiden klassikko, nimittäin itse Romano Scarpa (1927–2005).

Scarpan syntymän 90-vuotisjuhlavuoden kunniaksi tuoreessa Platina-Roopessa (RS 9/2016) on varsinainen helmi taiteilijan uran alkuvaiheilta, nimittäin huikaisevan jännittävä salapoliisitarina Ravut punaviinissä, ja mukana on myös kaksi Suomessa tätä ennen julkaisematonta sarjaa. Lisäksi lehdessä on platinanumeroista tuttuun tapaan taustoittavia artikkeleita, valokuvia ja luonnoksia sekä kirsikkana kakussa Scarpan oppilaan Giorgio Cavazzanon haastattelu.

Yksi lehden kuvista on alla oleva hahmogalleria, jonka Scarpa piirsi Topolinon numeroon 2000 vuonna 1994. Mukana on niin Scarpan luomia hahmoja kuin lukuisia yksityiskohtia hänen tarinoistaan. Tunnistatko ne kaikki? Mikä hahmo tai mikä tarina on kyseessä? Ota haaste vastaan ja auta toimitusta listaamaan koko joukko! Kuva on numeroitu työn helpottamiseksi, voit kirjoittaa ehdotuksesi tämän jutun kommenttikenttään. Tunnistamisen iloa!

 

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.