Vuoden alkupäivinä Aku Ankan toimitukseen kantautui suru-uutinen. Chileläinen mestaripiirtäjä Vicar oli menehtynyt leukemiaan 3. tammikuuta.

Kokosimme maestron työtä kunnioittaaksemme erikoisnumeron (10/2012), jonka sivuilta löytyy Vicarin piirtämiä sarjoja neljältä vuosikymmeneltä. Kolme tarinoista – Linja-autossa on tunnelmaa vuodelta 1982, Jäit sateen taa vuodelta 1997 sekä Salaperäinen yötyö vuodelta 2011 – on Suomessa ennen julkaisemattomia. Lyhyemmät sarjikset on nähty aiemmin Aku Ankassa (Vedonlyönti vuodelta 1973) ja keittokirjassa Puolialaston kokki (Perinneherkku sekä Tilipäivän erikoinen vuodelta 2004). Toivottavasti nautitte niiden lukemisesta yhtä paljon kuin me niiden toimittamisesta, niin haikealta kuin tämän lehden tekeminen tuntuikin!

Vicarin mainioiden sarjakuvien lisäksi lehdestä löytyy päätoimittaja Jukka Heiskasen kirjoittama lämminhenkinen muistokirjoitus, jonka voi lukea myös tästä.

Ankka-mestari Vicar 1934–2012

Vicar oli 1970-, 1980- ja vielä 1990-luvullakin Aku Ankka -lehden kantavia voimia. Hänen Carl Barksilta periytyvä tyylinsä on vaikuttanut useisiin Ankan nykypiirtäjiin, ja monet pitävät hänen Ankkojaan juuri ”oikean näköisinä” Ankkoina.

Vicar, oikealta nimeltään Víctor Arriagada Ríos, syntyi Chilessä 16. huhtikuuta 1934. Hän oli koulutukseltaan elektroniikkainsinööri, mutta jo 1950-luvulla sarjakuvat ja pilapiirrokset veivät miehen mennessään. Kotimaassaan hänen tunnetuin sarjakuvansa on edelleen El Pingüino -lehdessä ilmestynyt, karjapaimenesta kertova huumorisarja El Huaso Ramón.

Vicar muutti Chilestä Espanjaan 1960 kuvittamaan lastenkirjoja ja piirtämään mm. Rasmus Nalle -sarjakuvaa. Vuonna 1971 hän aloitti Ankka-sarjakuvien piirtämisen Tanskaan Gutenberghus-yhtiölle (nyk. Egmont), ja työ jatkui aina 2000-luvulle asti. Vicar muutti takaisin Chileen 1975 ja perusti VicArt-studion, jossa hän kahden apulaisensa kanssa piirsi noin 10 000 sivua Ankka-sarjakuvia.

Vicarin hauskat ja ilmeikkäät ankkahahmot, taitava sommittelu ja sarjakuvakerronnan suvereeni hallinta saivat Carl Barksinkin pitämään Vicaria itseään parempana Ankka-piirtäjänä. Vicar suhtautui työhönsä ammattimaisesti jopa siinä määrin, että hänellä oli varaa vitsailla siitä. Kun häneltä kysyttiin, mitkä olivat hänen suosikkisarjansa laajasta tuotannosta, hän vastasi: ”Kolme viimeisintä, en minä niitä aikaisempia muista.” Vicar kuitenkin myönsi olevansa tyytyväisin kahteen Barksin käsikirjoitukseen tekemäänsä sarjaan sekä albumimittaiseen seikkailuun Luolakarhun kesyttäjä. Hän kehui myös useita Kari Korhosen käsikirjoituksia. Lisäksi hän piirsi jo 1970-luvulla Mauri Kunnaksen sarjan Puujalkainen avaruusolento. Vicar käsikirjoitti itse vain pari piirtämäänsä Ankka-sarjakuvaa.

Vicar vieraili Suomessa avovaimonsa Uten kanssa kaksi kertaa, vuonna 2001 Kemin sarjakuvapäivillä ja 2004 Helsingissä. Vicar osoittautui sydämelliseksi ja huumorintajuiseksi herrasmieheksi, joka nautti lukijoiltaan saamastaan huomiosta. Vicar esitti kutsun vastavierailulle, ja lomaillessani Chilen pääkaupungissa Santiagossa vuonna 2008 Vicar toimi vieraanvaraisena isäntänä. Retket Colchaguan laaksoon ja Valparaison satamakaupunkiin olivat ikimuistoisen hauskoja. Pidimme yhteyttä viime aikoihin saakka, mutta taudin nopea eteneminen yllätti silti. Jään kaipaamaan paitsi mestarillista sarjakuvapiirtäjää, myös hyvää ystävää.

Nämä ruudut on napattu 44-sivuisesta aikamatkailutarinasta Luolakarhun kesyttäjä, jonka Vicar on maininnut yhdeksi omista suosikeistaan. Kyseistä sarjaa ei ole koskaan julkaistu Akkarissa, mutta viikolla 15 se on jälleen lukijoiden saatavilla, kun uusintapainos Jumbosta numero 2 ilmestyy.

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.