Ehdotuksia satelee –

Keskiviikkona 16.1. julkistettiin neuvoa-antava kansanäänestys siitä, minne Roopen, Akun ja poikien Suomi-turnee voisi päättyä. Äänestyssaitilla on käynyt kiitettävästi kotiseutuaktivisteja, ja ehdotuksia on esitetty myös sosiaalisessa mediassa.

Olemme koonneet tähän joitakin Facebookista, Instagramista ja Twitteristä bongattuja ehdotuksia perusteluineen. Onko sinun kotipaikkakuntasi jo mukana? Jos ei, kannattaa toimia heti.

Erityisesti sarjakuvatarinan kirjoittamista helpottavat perustelut ynnä ehdotetun paikkakunnan ihanuutta valaisevat kuvat ovat mainio tapa nostaa oman lempipaikkakunnan profiilia. Muistakaa myös haastaa kaikki kaverit äänestämään Ankoille seuraavaa matkakohdetta!

”Länsi-Suomi ja Sastamala! Ankat morjenstamaan Koiramäen porukkaa!”

”Ehdottomasti Mänttä ja helppo kehittää ankkojen sukulaisille tarina perustuen Serlachiuksen huikeeseen lähes ankkamaiseen elämäntarinaan. Huomattavaa että keväällä aukeaa Mäntässä hyvin merkittvä taidemuseo perustuen juuri Serlachiuksen jatkumoon. Mäntässä aikanaan majaillut ja vikuttanut merkittäviä taiteen henkilöitä juuri Serlachiuksen vieraina.”

Poriin! Kirjurinluoto, Pelle Hermannin leikkipuisto, Ässät ja satakuntalainen hulluus!

Vantaan Myyrmäki! Kerrankin kannattais asua täällä... :->

”Karjala! Outokumpu! Kultaa on täält louhittu ennenkii!!!!! Ja Roope kyl sen haistaa mitä siel on viel jälellä!

Saarijärvelle, josta kukaan ei tiedä mitään.

Tampere! Järvialue, Tappara on sieltä, kiekko -ja kaupunkikulttuuri parhaimmillaan, mustamakkara on kotoisin Mansesta ja paljon nähtävyyksiä (Finlayson, Koskikeskus, Hakametsän halli, työväenteatteri jne.) Lisäksi moni julkkis esim. Kiira Korpi, Janne Ojanen, Timo Jutila, Ville Nieminen, Juha Metsola, Pate Mustajärvi ja Esko Silvennoinen ovat kotoisin sieltä.

Ranua, maailman napa, lähti mihin suuntaan tahansa, niin olot paranee.

”Suomen maantieteelliseen keskipisteeseen tietysti! Tervetuloa siis Siikalatvalle, täältä löytyy myös lastenlaulun Piippola.”

Lahti on kova sana. Lahti on juuri sopivasti sijoittunut tähän maastoon, jota olisi hieno nähdä Aku Ankassa. Ajatelkaa hienot Salpausselät ja kaunis Vesijärvi. Kaikkihan tietävät 2001 tapahtuneen douping skandaalin. Jos vaikka Roopelle olisi tarjottu mahdollisuutta järjestää uudet kisat, joita hän ja muu ankkapoppoo yrittää pitää aisoissa. Lahdessahan on myös oma "murre", jossa d-kirjain otetaan pois, esimerkiksi "Lahessa", joka kuuluisi olla "Lahdessa". Lahti on muutenkin räväkkä kiekkokaupunki ja sarjakuvassa voisi vilahtaa joku pussinokkainen ankkain ystävä, joka tarjoutuisi auttamaan Roopea. PELICANS. Kiitos että luitte kommenttini ja pyytäisin teitä miettimään asiaa. Lahdessa tavataan!

Äänestyssivusto on auki tammikuun loppuun asti, ja sen jälkeen toimitus vetäytyy suljettujen ovien taakse puimaan kansanäänestyksen tuloksia taiteilija Korhosen kanssa. Valmis tarina ilmestyy Aku Ankassa sitten keväämmällä...

Sosiaalisessa mediassa, erityisesti Instagramissa ja Twitterissä, kannattaa käyttää tägiä #suomitarina, mieluusti yhdessä merkinnän #akuankka kanssa. Parhaat perustelut ja kuvat saattavat päätyä myös Ankkalinnan virallisiin kanaviin. Ehdota, äänestä, perustele, vaikuta!

 

Niin, ja itse äänestyssivusto löytyy tietenkin osoitteesta suomitarina.akuankka.fi!

Ankkalegendat-sarjan kolmas osa Kultaisen kypärän metsästäjät ja muita klassikoita tärähtää kirjakauppoihin nyt syyskuussa. Sarjan edellisten osien tavoin se sulkee kansiensa sisään Carl Barksin seikkailuita, joihin Don Rosa on tehnyt oman jatkonsa.

Ankkalegendojen kahdessa aiemmassa osassa on jo saanut hämmästellä Rosan sarjoissa tämän insinöörimäisellä tarkkuudella poimimia yksityiskohtia mestari Barksin sarjoista, eikä Kultaisen kypärän metsästäjissäkään jäädä kyseisestä ilosta paitsi. Sarjan kolmas kirja on muutenkin takuulla fanien mieleen – ainakin rosalaisten fanien – sillä sen aloittaa yksi Kentuckyn ankkakuninkaan omista lapsuuden suosikeista. Mukana on myös monen fanin oma Rosa-suosikki Kirje kotoa. Barksistit puolestaan ilahtunevat sarjasta Aku Ankan atomipommi, joka on julkaistu Suomessa aiemmin vain kahdesti eikä sitä ole koskaan nähty esimerkiksi Aku Ankka -lehdessä.

 

Sarjakuvien lisäksi kirjassa on Rosan esipuhe sekä hänen sarjojaan varten kirjoittamia kommentteja.

Ankkalegendat 3 - Kultaisen kypärän metsästäjät löytyy myös Aku Ankan kaupasta.

Kultaisen kypärän metsästäjät ja muita klassikoita sisältää seuraavat tarinaparit:

Aku Ankka ja kultainen kypärä – Kolumbuksen kadonneet kartat
Roope-setä kääpiöintiaanien maassa – Windigojen mailla
Harvinaisia rahoja – Ahneen palkka
Aku Ankan atomipommi – Avaruuden valloittajat
Vanhan linnan salaisuus – Kirje kotoa

Aku Ankka Lataamoa kehitetään hiljalleen koko ajan. Uusin uutuus on ruutulukija, joka ilahduttanee älypuhelimella sarjakuviaan nauttivia.

Poissa ovat ne päivät, jolloin älyluurilla joutui suurentamaan ja pienentämään sarjakuvasivua, kun nautiskeli ankkojen ja hiirien seikkailuista. Aku Ankka Lataamon Android- ja iOS-sovelluksissa toimii nyt nimittäin vallan kätevä ruutulukija, jonka kanssa sarjiksia voi lukea ruutu kerrallaan.

Ruutulukijan saa päälle kaksoistäppäämällä sarjakuvan ruutua ja ruudusta toiseen siirtyminen onnistuu pyyhkäisemällä tai täppäämällä. Tavalliseen sivunäkymään voi puolestaan palata kaksoistäppäämällä ruutua uudelleen.

Eikä tässä suinkaan vielä kaikki! Aku Ankan taskukirjojen valikoima on lisääntynyt huomattavasti. Arkisto kattaakin jo lähes kaikki Taskarit aivan alusta alkaen. Kirjasto saadaan täydennettyä kokonaiseksi kuluvan syksyn aikana. Pian pääsee siis lukemaan kaikki taskukirjat numerojärjestyksessä, mikäli moisesta urakasta on haaveillut.

Nemoa etsimässä -elokuvasta tutut eväkkäät palaavat valkokankaalle.

Jo kolmetoista vuotta on vierähtänyt siitä, kun ylihuolehtivuuteen taipuvainen vuokkokala Marlin etsi kotiriutalta kadonnutta poikaansa Nemoa elokuvassa Nemoa etsimässä (Finding Nemo, 2003). Tuosta palkitusta animaatiosta tutut kalat ovat kuitenkin Disneyn ja Pixarin uutuuteen, 26. elokuuta Suomen ensi-iltansa saavaan leffaan Doria etsimässä (Finding Dory, 2016) mennessä ikääntyneet ainoastaan vuoden verran. Nyt palettivälskäri Dori, jonka Marlin sai avukseen Nemon jäljille, asuu Isolla valliriutalla Marlinin ja Nemon naapurina, Nemo on reipas koululainen herra Rauskun luotsaamassa ryhmässä, ja Marlin yrittää yhä opetella luottamaan poikansa taitoihin enemmän.
Tällä kertaa seikkailu saa alkunsa, kun lähimuistin menetyksestä kärsivä Dori alkaa muistaa välähdyksiä lapsuudestaan ja ihmetellä, missä hänen oma perheensä mahtaa olla. Dori, Nemo ja hieman vastahakoisesti mukaan etsintäretkelle lähtevä Marlin saavat jälleen apua kilpikonnilta ja pääsevät merivirran kyydissä Kalifornian rannikolle. Siellä kolmikko kuitenkin joutuu eroon toisistaan, kun paikallisen merieläinpuiston työntekijät nappaavat Dorin ja vievät kalan hoidettavaksi puiston eläinsairaalan karanteeniosastolle. Sen jälkeen Dori jatkaa vanhempiensa jäljittämistä merieläinpuistossa apunaan mustekala Hank, valashai Destiny sekä maitovalas Bailey. Nemo ja Marlin puolestaan yrittävät epätoivoisesti hakea uudestaan käsiinsä Dori-ystävänsä, jonka selviytymisestä yksin he ovat – ymmärrettävistä syistä – huolissaan. Kaikenlaiset hankaluudet ja vaaratilanteet vaanivat jokaisen kulman ja kiven takana, eikä niille hetkellisistä suvantokohdista huolimatta tunnu tulevan loppua.
Andrew Stanton, elokuvan ohjaaja ja yksi käsikirjoittajista, sanoo halunneensa vihdoin vastata ensimmäisessä Nemo-elokuvassa avoimeksi jääneeseen kysymykseen siitä, miksi Marlin löysi Dorin uiskentelemasta meressä päämäärättömästi aivan yksin. Huonomuistisen Dorin, alati hermoilevan Marlinin ja toinen rintaevä lyhytkasvuisena syntyneen Nemon lisäksi tarinan sankareiksi nousevat äkeä, seitsenlonkeroinen mustekala, likinäköinen valashai, kaukopaikannuskyvystään epävarma maitovalas sekä hömelö amerikanjääkuikka. Elokuvan opetus onkin se, että päättäväisyydellä pääsee pitkälle ja omaa heikkouttaan voi käyttää myös voimavarana.
Kuten vanhemmassakin Nemo-elokuvassa, myös tässä merenalaiset maisemat värikkäine kasveineen ja kiiltäväkylkisine kaloineen näyttävät upeilta, ja 3D-tekniikka mahdollistaa sen, että katsoja ikään kuin pääsee itsekin merivirtojen vietäväksi. Leffan suomenkielisinä ääninä kuullaan muiden muassa mainiota Pertti Sveholmia Hankinä sekä ykkösosasta tuttuja Ona Kamua Dorina ja Tom Pöystiä Marlinina. Ja vielä pikku vinkki: jos haluat tietää, miten kävi ensimmäisen elokuvan lopussa hammaslääkärin akvaariosta paenneille kalakavereille, malta katsoa koko filmi ihan loppuun asti!

Katso tästä vielä elokuvan traileri.

 

 

Tammikuussa Aku Ankan toimitus julisti kilpailun, jossa etsittiin uutta konnaa Ankkalinnaan. Voittajakonna on nyt selvillä!

Kelmiehdokkaiden huima tulva yllätti toimituksen tyystin, ja lopulta ehdokkaita kertyi kaikkiaan noin 1400.  Voittajan seulominen oli melkoinen (vaikka toki sitäkin hykerryttävämpi) urakka, mutta kiivaan lapioinnin jälkeen pöydälle jäi kova kärkikuusikko. Niistä lopullisen voittajan valitsi ammattitarinankertojan erehtymättömällä silmällä ankkataiteilija Kari Korhonen.

Voittajaksi kiilasi puuteriperuukin mitalla Bär Lingonsylt, köyhtynyt aatelinen ja vapaaherra. Ränsistyneessä kartanossaan Ankkalinnan ulkopuolella Bär suunnittelee rikoksiaan, jotka voi sopivasti kätkeä vilkkaan seurapiirielämän suomien sattumien suojiin. Bärin isä ja äiti ovat Katri-Maria Kortelainen-Takala ja Karri Takala. Kari ihastui syvästi ketkuun mutta sympaattiseen Lingonsyltiin, ja hahmon debyyttisarjan käsikirjoitus on jo liki valmis. Suuri yleisö joutuu kuitenkin odottamaan kohtaamista Ankallispäivän numeron (48/2016) ilmestymiseen asti.