Uudessa tyttöjen lehdessä bestikset Minni ja Iines seikkailevat koulumaailmassa.

Kun mainitaan sanat ”Disney” ja ”sarjakuva”, useimmat ajattelevat luultavasti Aku Ankkaa, Taskareita tai Roope-setää. Niitä lukevat sekä tytöt että pojat, ja aikuisissakin lukijoissa on melko tasaisesti naisia ja miehiä. Myös ikisuosikki Nalle Puhin lukijakunnasta löytyy sekä tyttöjä että poikia.

Uudelle vuosituhannelle siirryttäessä tarjolle on lisäksi tullut nimenomaan tytöille suunnattua Disney-sarjakuvaa. Suuntauksen aloitti isoksi hitiksi noussut W.i.t.c.h.-lehti 2000-luvun alussa. Tyttösarjisbuumi poiki vuonna 2003 myös Aku Ankan suomalaisen sisarjulkaisun Iines-lehden, joka pohjautui hollantilaiseen Katrien-lehteen ja sisälsi melko perinteistä Ankka-sarjakuvaa. Vuodesta 2009 Iines on ilmestynyt vain pokkarimuodossa. Vähän nuoremmille tehtyjä sarjiksia nähtiin vuosina 2006–2009 suloisessa Keijut-lehdessä, ja jopa tv-sarjan pohjalta luodussa High School Musical -fanilehdessä oli sarjakuvaliitteitä.

Elokuun lopussa pinkkiä energiaa pursuvan jonon jatkoksi liittyi Minni & Iines. Se on alakouluikäisille tytöille suunnattu lehti, josta noin puolet on sarjakuvaa. Lisäksi sen sivuilta löytyy tyylivinkkejä, vähän asiapitoisempia juttuja mm. lemmikeistä, liikunnasta ja musiikista, kivoja testejä sekä viihdyttäviä tehtäviä. Konseptin takana on Disneyn Italian-osasto, jonka käytävillä myös muun muassa W.i.t.c.h. ja Keijut ovat saaneet alkunsa. Minni & Iines -lehdessä näkyykin vaikutteita kaikista edellä mainituista julkaisuista.

Akkariin tottuneen silmään Minni & Iines -sarjakuvat näyttävät varmasti aika eksoottisilta, mutta tyttöjenlehtimaailmaan italialaisten iloinen ja värikäs tyyli sopii kuin rusetti Minnin päähän. Aika kaukana Ankkalinnasta ollaan muutenkin, sillä sarjiksissa Minni ja Iines ovat vielä koululaisia, eikä muita Akkarin sivuilta tuttuja hahmoja näy lainkaan. Vähän samaa henkeä oli monien haikeasti muistelemassa TK-lehdessä, jossa Akun alter ego Taikaviitta seikkaili avaruusolentojen ja muiden eksoottisen tyyppien kanssa.

 

Tutut hahmot, eri maailma.

 TK ja esimerkiksi Autot ovat muuten mainioita esimerkkejä pääasiallisesti pojille suunnatuista Disney-sarjiksista – niitäkin on vuosien varrella nähty monia. Aivan junnuosastolle oli jonkin aikaa myynnissä myös Toy Story -lehti, jonka lyhyissä sarjiksissa seikkalivat Leluelämästä tutut kaverit. Oikeasti hyvä sarjakuva on tietysti hyvää sarjakuvaa, ja sitä voivat lukea kaikki ikään tai sukupuoleen katsomatta.

Aku Ankan toimitus jää mielenkiinnolla odottamaan, miten uutuus otetaan vastaan. Jos olet saanut jo lehden käsiisi ja lukaissut sen, kommentoi ihmeessä! Entä pitäisikö Akkarin saitilla mielestäsi olla oma teemasivusto muille Disney-sarjakuvaa sisältäville lehdille (Nalle Puh, Autot, Minni & Iines)? Vastaa gallupiin ja vaikuta!

Vuonna 2012 Minni & Iines ilmestyy kolme kertaa.

 

Ilmestymispäivät ovat 23.8., 10.10. ja 28.11.

 

Jokaisen lehden mukana on ihana lukijalahja: ensimmäisessä söpö kännykkäsetti.

Jos Suomessa voi heinäkuussa olla yllättävän kylmää, niin voi marraskuussakin. Sen voi todeta Roope-sedän uunituoreesta platinanumerosta, joka on omistettu Ankka-taiteilijoiden nykypolven ehdottomalle tähdelle, Castylle.

 

Nyt jos koskaan kannattaa etsiä Roope-setä-lehti käsiinsä. Roope-sedän tuore platinanumero on nimittäin omistettu tämän hetken palkituimman – ja toimituksenkin mielestä kiistatta parhaan – Taskari-käsikirjoittajan ja -piirtäjän Castyn tarinoille. 132-sivuisen lehden kruunaa hengästyttävän upea, miltei satasivuinen Vuosisatojen vuorovesi, jonka loppuhuipennus tuo Mikin marraskuiseen Lounais-Suomeen – hankien ja nietosten keskelle.

Kutkuttavan pitkän Vuosisatojen vuoroveden lisäksi lehteen mahtuu hulvaton Eka Vekara -sarja Planeetta-ahmatti. Yhtään Roope-tarinaa ei lehdestä löydy, sillä Casty on erikoistunut hiuksianostattavan jännittävien Mikki-sarjojen luomiseen. Ankkojen puute annettakoon tällä kertaa anteeksi, sillä mukaan valitut tarinat ovat niin huikeita, ettei paremmasta väliä!

Tarinoiden lisäksi mukana on aiemmista platinanumeroista tuttuun tapaan kiinnostavaa lisämateriaalia, kuten hienoja luonnoksia Vuosisatojen vuorovesi -sarjasta sekä Castyn Roope-sedän toimitukselle antama erikoishaastattelu.

Castyn tapauksessa ylisanojen säästely on turhaa: heinäkuun lehti on toimituksen mielestä kertakaikkisen mahtava lukupaketti, jota ei kannata jättää väliin!

 

Olet ehkä jo nähnyt jonkun tekevän valtavia saippuakuplia. Tällä itse tehdyllä kuplatyökalulla moinen onnistuu sinultakin!

 

Näitä tarvitset:

Villalankaa tai jotakin muuta paksua lankaa

Kaksi keppiä (etsi vaikka metsästä noin rumpukapulan kokoiset pätkät)

Reiällisen painon (vanha avaimenperä tai pelkkä metallirengas käy hyvin)

Toisen käsiparin

Tee näin:

  1. Leikkaa villalangasta 8 metrin pätkä. Aikuselle pari metriä pidempi.
  2. Taittele leikkaamasi lanka nelin kerroin.
  3. Nyöritä nelinkertainen lanka. Huom! Nyörittäminen tarkoittaa sitä, että toinen pitää kiinni langan toisesta ja toinen toisesta päästä, ja kumpikin kieputtaa lankaa vastakkaiseen suuntaan niin, että lanka menee kierteelle. Lopuksi kieputettu lanka taitetaan kahtia, jolloin se kiepsahtaa itsensä ympäri nyöriksi. Jätä nyöri melko löysäksi ja solmi langanpäät yhteen, jotta nyöri ei lähde purkautumaan.
  4. Pujota nyöri painorenkaan läpi ja liu'uta rengas nyörin puoliväliin.
  5. Ota kepit esiin.
  6. Tee nyöristä kolmio niin, että yksi kolmion kärki on painorenkaan kohdalla ja kaksi muuta keppien päissä. Solmi nyöri kiinni keppien päihin ja solmi nyörinpäät lopuksi toisiinsa kiinni keppien välissä. (Katso kuva!)
  7. Valmista tuli!

Jättikuplia saat tehtyä niin, että kaadat saippuakuplalientä laakeaan astiaan ja kastat koko nyörin liemeen. Sitten nostat nyörin varovasti ylös ja levität koko kolmion keppien avulla auki. Tuuli puhaltaa kuplat puolestasi. Jos kuitenkin on kovin tyyntä, voit liikutella kolmiota, jolloin synnytät itse tuulta. Tällä tekniikalla kuplat voivat olla mitä tahansa palluroista valtaviin pötkylöihin. Minkämoisia kuplia sinä saat aikaiseksi? Lähetä meille valokuva osoitteeseen juniori@sanoma.com!

P.S. Itse tehdyn saippuakuplaliemen ohjeen löydät Aku Ankka Juniorin heinäkuun numerosta sivulta 15, mutta valmista lientä voi ostaa myös kaupasta.

Printtaa tästä itsellesi Don Rosa -värityskuva (ja varaa useampi värikynä valmiiksi).

Loppuiko väritettävä kesken?

Jos kynissäsi on vielä äskeisen väritystehtävän jäljiltä terää jäljellä ja kaipaat kiihkeästi lisää Don Rosan piirtämiä ankkoja väritettäväksi, löydät niitä kokonaisen värityskirjan verran Ankka-kaupasta. Kauppaan pääset tästä!

Toimitus onnittelee ikinuorta räpyläjalkaa!

 

Kajauta sinäkin Akun synttäripäivän kunniaksi onnittelulaulu beatboxaten!