Kuka väittikään, ettei Suomi muka olisi kiehtova matkailukohde? Sieltä löytyy vaikka mitä, kuten Ankkain maakuntakierroksen neljäs etappi, kuiskivien korpien Kainuu.

Suomi-neidon vyötärönseudulla Kainuussa Ankat vierailivat tarinassa Ota oppia oravista (AA 35/2013). Jotta vierailu tälle jylhälle Korhosten kansoittamalle seudulle sujuisi sutjakkaammin, tarjoilemme edellisiltä kerroilta tuttuun tapaan matkaevääksi pieniä faktamaistiaisia, itse tarinaan tutustumista helpottavan murresanaston sekä sokerina pohjalla toisen Kainuun murteelle käännetyn tarinan.

1) MAANTIETEELLISIÄ SEIKKOJA

Kainuu on pöpeliköistä pitävän paratiisi, sillä maakunnan pinta-alasta noin 90 prosenttia on järvien täplittämää metsää. Seutu on myös täynnä vaaroja eli loivarinteisiä, metsän peittämiä korkeita mäkiä. Kainuun korkein kohta on Hyrynsalmella sijaitseva Iso Tuomivaara, joka kohoaa 387 metrin korkeuteen merenpinnasta. Iso Tuomivaara päihittää naapurimaakunta Pohjois-Karjalan ylpeyden Kolin neljälläkymmenellä metrillä.

Kvartsiittikumpareiden lisäksi vaaroihin voi tavallaan laskea myös osan alueen karvapeitteisistä asukkaista: Kainuussa elelee susia ja karhuja, ja susihukkien jälkiä on näkynyt ihmisten kotipihoillakin. Vaaratonta kotieläimistöäkin piisaa. Kainuun Hyrynsalmi on nimittäin Suomen eteläisin poronhoitoalue.

2) ASUJAIMISTO

Vaikka Kainuu on pinta-alaltaan Suomen maakuntien suurimmasta päästä, väkeä on toiseksi vähiten. Kainuulaisia pidetään yleisesti ujoina ja varautuneina, mutta oikeastaan ”omintakeinen humoristi” olisi osuvampi kuvaus. Seikkaa valottanee kainuulainen kansanviisaus, jonka mukaan ”Kainuussa ei edes pessimismi kannata”. Puolangalla muuten vietetään melko lailla optimistisesti pessimismipäiviä koko vuoden ajan – mukaan siis ehtii vielä.

Kun Kainuun korpien kasvatti on uusien haasteiden edessä, hän saattaa todeta ensi töikseen, että ”mitäpä se hyvejää” eli ”mitäpä se hyödyttää”. Paikalliset kuulemma tokaisevat näin erityisesti silloin, kun homman hoitaminen tuntuu turhalta tai turhan työläältä – ei siitä kuitenkaan mitään tule. Ja jos urakka ei etene, voi aina huokaista ”van se luottaa”, toisin sanoen ”kyllä se kelpaa”, ja nakata hanskat naulaan.

3) KAJJAANI KUTSUU

Yli 350 vuotta vanhan Kajaanin kaupungin vaakunassa komeilee ehta linna, vaikka 1600-luvulla rakennetusta linnoituksesta on tätä nykyä jäljellä vain rauniot nykyisessä Kajaanin keskustassa. Linna nimittäin räjähti vuonna 1716 suuren Pohjan sodan eli isonvihan tiimellyksessä.

Nykyään linnanraunioiden päältä kulkee 1930-luvulla rakennettu betoninen maantiesilta. Kajaanin linna rakennettiin kuningas Kaarle XI:n käskystä Kajaaninjoessa sijaitsevaan Ämmäkosken saareen. Aikanaan paikalla kulkenut puusilta oli ainoa tapa kävellä Kajaaninjoen yli kuivin jaloin. Säikympien onneksi joenylityspaikalle on nykyään vaihtoehtoja. 1600-luvulla vankilana toimineen linnan raunioilla sanotaan nimittäin kummittelevan.

Kainuun maakuntakeskuksen menneisyyteen mahtuu monenlaisia merkkimiehiä. Esimerkiksi Kalevalan kokoaja ja suomen kielen suosija, 1800-luvulla vaikuttanut Elias Lönnrot toimi pitkään Kajaanin linnanlääkärinä. Kirjallisiin merkkihenkilöihin voidaan lukea myös sotkamolainen Veikko Huovinen ja Suomussalmen suuri poika Ilmari Kianto, jonka kynästä on lähtöisin maakuntalaulu Nälkämaan laulun teksti. Lisäksi Kajaanin yhteislyseosta on aikoinaan kirjoittanut ylioppilaaksi muiden muassa muuan nuori mies nimeltä Urho Kekkonen.

4) MUUTA MERKILLE PANTAVAA

Kainuussa on tunnetusti laumoittain Korhosia, eikä ihme: Korhonen on Suomen yleisin sukunimi. Heitä on tällä hetkellä noin 23 500. Aina vuoteen 2011 asti suosituimman sukunimen titteliä kantoivat ihan tavalliset Virtaset, mutta nykyisin heitä on parisataa vähemmän kuin Korhosia. Myös muita -nen-päätteisiä nimiä, kuten Heikkinen, tavataan Kainuussa runsaasti.

Vaarojen katveessa majailee niin kilpailuhenkistä porukkaa, että perinteiset lajit eivät riitä, vaan repertuaaria on laajennettu muun muassa suopotkupalloon, jonka MM-kisat käytiin tänäkin vuonna Kainuun sydämessä Hyrynsalmella. Eukonkannon MM-kisoihin pitää kuitenkin lähteä naapuriin eli Pohjois-Savossa sijaitsevalle Sonkajärvelle. Ehkä juuri siksi tämän viikon Aku Ankassa nähtävän tarinan Korhoset ovatkin innovoineet omaan pitäjäänsä serkunkantokisat? Tai sitten samaiset Korhoset vain haluavat nimensä tavallisuudesta huolimatta – tai juuri sen takia – tehdä kaiken aivan omalla tavallaan. Akun samoissa kisoissa kokeilemat lajit jalkineenheitto tai muurahaispesäsukellus lienevät nimittäin sovelluksia maailmanlaajuisesti tunnetuista saappaanheitosta ja muurahaispesässä istumisesta.

5) PAIKALLINEN PUHEENPARSI

Kainuun murre kuuluu laajaan savolaismurteiden alueeseen, joka peittää suuren osan Itä-Suomea. Kainuussa puhutaan siis samantyyppistä murretta kuin Saimaan seudulla Etelä-Savossa, jonka puheenparteen tutustuttiin jo Ankkain Suomen-kiertueen toisella etapilla.

Yhteisiä savolaisia murrepiirteitä ovat esimerkiksi välivokaali (jalaka), konsonanttien kahdentuminen (pihhaan) ja i-, u- ja y-loppuisten diftongien muuttuminen e-, o- ja ö-loppuisiksi (poes, eoro, täönnään). Erityisen kainuulaista sen sijaan on pitkien aa- ja ää-vokaalien muuttuminen oa- ja eä-vokaaliyhtymiksi (vanahoa isänteä). Kainuulaisen ystävällinen kehotus ”Soatta ottoa jottae teältä” kuuluu siis yleiskielellä ”Saatte ottaa jotain täältä”.

Kainuulaisen puheenparren erottaa muista savolaismurteista myös joidenkin murrepiirteiden puuttuminen. Kainuussa lausutaan yleiskielen tavoin persoonapronominit me, te ja he (ei myö, työ, hyö) ja verbi mennä (ei männä). Myös sananloppuinen i on yleiskielen tavoin paikallaan (oli, koti) toisin kuin muissa savolaismurteissa (ol', kot').

Lopuksi vielä iloksenne pikku sarjispätkä Kainuun murteella, kuten alussa lupasimme. Sarja Jänishuvittelluo on peräisin Akkarissa 22/2011 ilmestyneestä murreliitteestä. Olkaapa hyvät!

Lehden 35/2013 sarjassa Ota oppia oravista vilahteli jonkin verran murresanoja. Tässä pieni sanasto lukemista helpottamaan:

 

holovata = lotrata vettä runsaasti

enempäsähhii = melko paljon

hänkkäröidä = puuhata (hieman haitallisesti)

örnöttää = olla paikallaan

kinnaroida = pärjätä edes jotenkin

saekkaroida = touhuta tai tehdä matkaa vaivalloisesti (vrt. hänkkäröidä)

arsinoida = pohtia

kopasta = kokeilla

noheva= pätevä, kyvykäs

koppeutua = saada aikaiseksi

Iivantiiran Ypykkä = Kuhmon Iivantiiran kylässä sijaitseva Ypykkävaara

puikkaroida= selvitä, selvittää

käsikassara = apulainen

ärvöttää = irvistää, rakoilla

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.