Kaiken kaikkiaan neljässadas Roope-setä-lehti putkahti ulos 7.12.2012.

Tuoreimman Roope-sedän Päivän Pamaukseen oli koottu jo muutamia tilastoja lehden vuosikymmenten ajalta. Koska finanssinero itse on arvatenkin hyvin viehättynyt kaikenlaiseen lukutietoon, päätimme, että lienee syytä kertoa lisää mielenkiintoisia lukuja Roope-sedän sarjoista ja muista kuvituksista.

Neljäänsataan lehteen mahtuu kaiken kaikkiaan noin 2330 sarjaa, näissä nimikkopohatta esiintyy kuitenkin vain alle puolessa – Roopen tähdittämiä tarinoita on ilmestynyt noin 970 kappaletta. Mikki- ja Hessu-sarjojakin löytyy lehden sivuilta 650 kappaleen verran. Vuosien aikana tilaa on annettu myös hahmoille, joita ei nykyisin näe oikeastaan lainkaan lehden sivuilla. Iso, Paha Susi, Rumpali ja Bambi ovat nimittäin seikkailleet noin 40 sarjassa.

Sivumääräisesti piirtäjien ykkössijaa pitää hallussaan argentiinalainen Jaime Diaz Studio, jonka tuotantoa nähtiin runsaasti erityisesti 1980-luvun lehdissä, mutta tarinamääräisesti laskettuna lehdessä on julkaistu eniten Carl Barksin sarjoja (168 kappaletta). Jaime Diaz Studio tulee tälläkin laskutavalla hyvänä kakkosena 145 sarjallaan. Muita kärkikymmenikköön mahtuvia piirtäjiä ovat Miguel (95 sarjaa), Giorgio Cavazzano (82 sarjaa), Tony Strobl (81 sarjaa), Enrico Faccini (56 sarjaa), Massimo De Vita (56 sarjaa), Romano Scarpa (55 sarjaa), Marga Querol Manzano (48 sarjaa) ja Andrea Ferraris (47 sarjaa).

Kansikuvien taiteilijoiden kärkikymmenikkö näyttää löydettyjen tietojen perusteella* seuraavalta:

1. Corrado Mastantuono (34 kantta)
2. Marco Rota (33+ kantta)
3. Carl Barks (31 kantta)
4. Giorgio Cavazzano (28 kantta)
5. Daniel Branca (21 kantta)
6. Marco Ghiglione (17 kantta)
7. Andrea Freccero (16 kantta)
8. Santiago Scalabroni Ceballos (15 kantta)
9. Alessio Coppola (14 kantta)
10. Tello-Team (14 kantta)

Roope-sedässä on vuosien aikana julkaistu sarjojen lisäksi lukuisia keräilykuvia. Näiden tekijöiden ehdoton kunkku on Kari Korhonen, joka on taiteillut keräilykuvista 49 kappaletta. Toisena tulee Giorgio Cavazzano (28 kuvaa) ja kolmantena Carl Barks (24 kuvaa).

Vuonna 2006 Roope-sedässä nähtiin Giorgio Cavazzanon piirtämissä keräilykuvissa konnia ja sankareita.

Lehden sarjojen tuotannossa jyrää Italia, missä on tehty 1385 Roope-sedässä julkaistua tarinaa. Tämä selittyy sillä, että kyseisessä maassa tehdään paljon kolmirivistä sarjakuvaa, jota lehdessä pääasiallisesti julkaistaan. Lehdessä on nähty jonkun verran myös kolmiriviseksi muokattuja sarjoja, kuten Tony Stroblin piirtämä Roope-setä ja serkukset (RS 10/1983).

Päivän Pamausta varten laskettiin myös, kuinka kauan satojen Roope-setien lukemiseen kuluu aikaa – tuloksena oli vaatimattomasti liki kahdeksan vuorokautta. Olisipa mielenkiintoista myös tietää, kuinka monta tuntia, vuorokautta, viikkoa ja kuukautta kaikkien 2330 sarjan suomentamiseen on mennyt. Minnehän se laskin tuli pantua?

*Italialaisista 1980-luvun kansista ei ole saatavilla täsmällisiä tietoja.

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.