Aku Ankan numero 5/2013 on omistettu Ankkalinnan neropateille. Sen kunniaksi myös Omassa nurkassa arvuuteltiin aiempien vuosien lehtien sivuilla esiintyneiden älyköiden nimiväännöksiä.

Ankkalinnan nerokaartin terävintä päätä edustaa tietenkin Pelle Peloton, jonka uskollinen seuralainen Pikku Apulainen on varsin välkky sekin.

Toki Ankkalinnasta löytyy muitakin älykköjä, kuten Taavi Ankka 99 eri alan tutkinnollaan ja Hopon suvun nuorimmainen Pikku-Pelle, joka on hiukan toista maata kuin kohelo setänsä Hessu. Tavallaan myös itse Akun voi laskea viisaiden kerhoon, onhan hän monessa tarinassa muuntunut superälykkääksi milloin minkäkin tropin tai päähän osuneen iskun ansiosta.

Rehellisten älytyöläisten lisäksi Ankkalinnassa ja sen liepeillä asustaa rikollisia neroja. Keksijä Velmu Viurusilmä tekee parhaansa päihittääkseen arkkivihollisensa Pelottoman, ja vaanii herkeämättä tilaisuuksia anastaa Pellen pajalta keksintöjä, patentteja tai kaavoja. Joskus Velmu auttaa muita Ankkalinnan rikollisia, kuten Karhukoplaa näiden yrittäessä murtautua Roopen rahasäiliöön. Myös Mustakaapu edustaa Ankkalinnan alamaailman kekseliäintä kaartia. Rikollismielisten tiedemiesten porukkaan taas kuuluvat esimerkiksi professori Hoto sekä tiedemieskolmikko Eks, Dupleks ja Tripleks.

Näiden hahmojen lisäksi vuosien varrella Aku Ankka -lehtien sivuilla on nähty tieteellinen nimiväännös jos toinenkin. Tunnistitko kaikki?

  • Albert Ankenstein (AA 2/2000) on tietenkin nerojen nero Albert Einstein. Fyysikko Einstein tunnetaan  parhaiten suhteellisuusteoriastaan.
  • Tuomas Aimo Etiäinen (AATK 285) ja Tuomas Alva Edistys (AA 4/1986) ovat väännöksiä Thomas Alva Edisonista. Hän kunnostautui erityisesti sähkölampun ja sähkönjakelujärjestelmän kehittäjänä.
  • Jali-Leo Jalinen (AA 40/1991) puolestaan on Galileo Galilei. Galileita pidetään klassisen fysiikan isänä.
  • Kuperkeikkanus (AA 40/1991) tunnetaan paremmin Nikolaus Kopernikuksena. Hän oli  1500-luvulla ensimmäisiä, joka väitti, että Maa kiertää Aurinkoa eikä toisinpäin.
  • Nimien Kaarle von Minné (AA 2/1996) ja Kaarlo von Lintu (AA 1/1997) takana on luonnontutkija Carl von Linné. Hän keskittyi uransa aikana luokittelemaan kasvi- ja eläinkuntaa.
  • Iisakki Neutonen (AA 40/1991) on Isaac Newton, joka keksi useita fysiikan lakeja ja matematiikan laskukaavoja.
  • Tohtori Ölppy (AA 5/2005) ei ehkä tarkkaan ottaen ole tiedemies, sillä nimi viittaa arkkiatri Arvo Ylppöön. Suomalainen lääkäri kehitti muun muassa neuvolajärjestelmän, joka on varsin nerokas keksintö.

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.