Ankka vai sika? Vaiko sittenkin ihminen?

Akkarin Ankallispäivän Omassa nurkassa (nro 49/2014) käsiteltiin ankkojen inhimillisiä piirteitä. Tiedonjanoisille tarjoamme tässä hieman lyhennettynä aihetta käsittelevän artikkelin, jonka on kirjoittanut ankallisasiantuntija Timo Ronkainen. Artikkeli on alunperin ilmestynyt Ankkalinnan Pamaus -lehden numerossa 10 (2002).

Tarinoita eläimistä on varmasti kerrottu jo ihmiskunnan alkuhämäristä alkaen. Alkua on mahdoton määritellä. Muinaisesta Egyptistä on jäänyt tekstejä, joita voi pitää mytologisten kertomusten ja eläinsatujen, faabeleiden, sekamuotoina. Eläinsaduissa heikompi eläin voittaa nokkeluutensa, oveluutensa tai älykkyytensä ansiosta vahvemman. Tämä on tyypillistä varsinkin varhaisille Mikki Hiiri -elokuville.

Tavallisia satueläimiä ovat mm. kettu, karhu, susi ja jänis. Joissakin saduissa on etiologisia piirteitä eli niissä kerrotaan jonkin eläimen ominaisuuden syntytarina, kuten syy karhun hännän lyhyyteen tai jäniksen ristihuuliin. Nykyaikaisten eläinsatujen edeltäjinä pidetään runomuotoisia faabeleita. Erityisesti Aisopos (eli n. 500 eKr.) välitti faabeleita itämaista länsimaihin. Aisopos sepitti vielä nykyäänkin muodossa tai toisessa tunnettuja faabeleita joista jäniksen ja kilpikonnan kilpajuoksu muistetaan myös varhaisena Disneyn animaationa.

Varsinaisen lastenkirjallisuuden alkuna pidetään Charles Perraultin vuonna 1697 julkaistua kokoelmaa Hanhiemon satuja, joskin sen jälkeen seuranneena valistusaikana muun muassa faabeleita pidettiin lapsille sopimattomattomana lukemisena. Valistusta seuranneen romantiikan aikana taas löydettiin kansanrunojen ohella kansansadut, ja nyt oltiin jälleen sitä mieltä että lapsille oli hyvä antaa satuja, eläinsatujakin. Grimmin veljekset keräsivät kokoelmansa ja 1800-luvulla eläneen Hans Cristian Andersenin on sanottu modernisoineen sadut. Häneltä muistamme eläintarinoiden puolelta Ruman ankanpoikasen. Amerikkalaista eläinsatujen tunnettua perinnettä ovat Joel Chandler Harrisin kirjoittamat Uncle Remus -tarinat. Sanomalehtikirjoittajana työskennellyt Harris keräsi kotiseutunsa, Amerikan etelävaltioiden kansanviisauksia, tarinoita ja sanontoja 1800-luvun lopulla.

Saduista sarjakuviin

Walt Disney hyödynsi elokuvissaan kaikkia edellä mainittuja lähteitä. Setä Remuksen tarinoista Disney teki elokuvan Song of the South ja siitä tulivat lukuisat Veli Kani -sarjakuvat. Mutta kun vanhojen tarinoiden eläimet olivat vielä kaikkinensa nahkoineen karvoineen tavallisia eläimiä, Disney antropomorfisoi eli ihmisenkaltaisti hiirensä ja muut eläimensä äärimmilleen. Vanhojen satujen eläimet toimivat kuten eläimet, vaikka puhuivatkin. Jänis asui kolossa ja hyppäsi piikkipensaan suojiin, sammakko eleli suolammikon rannalla, sika röhnötti mudassa ja niin edelleen.

Useimmat Disneyn piirroshahmot elävät ihmisten maailmassa, asuvat talossa, ajavat autoillaan ja toimivat muutenkin lähes täysin kuin ihmiset. Perinteisesti eläimet on inhimillistetty niihin yleisesti liitettyjen luonteenpiirteitten mukaan, jänis oli nokkela, kettu kiero, karhu tyhmä. Disney teki hahmoistaan inhimillisiä persoonallisuuksia, mutta samalla niiden eläinominaisuudet katosivat lähes kokonaan. Mutta ei täysin, ja se tuo joihinkin tarinoihin ongelmia.

 

Kolmen kerroksen väkeä

Walt Disneyn eläimet voidaan jakaa kolmeen kategoriaan. Ensimmäiseen luetaan ns. eläin-eläimet. Sellaisia ovat Mikin koira Pluto, Pulivari, Mummo Ankan kotieläimet ja muut ”oikeat” eläimet, joilla ei ole puhekykyä. Toiseen luokkaan menevät puhuvat eläimet, joilla on kuitenkin kaikki ulkoiset eläinten piirteet, voisiko sanoa eläin-ihmiset. Tähän kategoriaan menevät mm. Pepi, Aristokatit ja Dumbo. Viimeisen luokan muodostavat kaikille tutut Aku, Mikki ja kaikki ”koiraihmiset” kuten Akun naapuri Tulppu. Näiltä ihmiseläin-hahmoilta puuttuvat kaikki eläinten piirteet, lukuun ottamatta joitakin rajusti muuntuneita ominaisuuksia.

Tulpulla ja muilla koiraihmisillä on musta nappinenä, mutta ihmisen vaaleanpunainen karvaton iho, ankoilla on nokka ja höyhenet, mutta muuten ne ovat selvästi ihmisiä
vailla ”eläimellisiä” attribuutteja. Joskus tämä kolmijako heittää häränpyllyä, erityisesti eri ”universumeja” sekoittavissa sarjakuvissa. Jos Aristokatit seikkailevat samassa tarinassa vaikkapa Hessun kanssa, on rikottu kirjoittamattomia sääntöjä. Omassa kontekstissaan puhuvat mutta nelinkontin kulkevat kissat ovat täysin toimivia, mutta ihmis-eläinten joukossa ne ovat kummajaisia; eihän Plutokaan keskustele Mikin kanssa. Tällaisia sekatarinoita on tosin joskus nähty.

Disneyn maailma ei ole yhtenäinen, koska useimmat animaatioelokuvat perustuvat eri kirjailijoiden teoksiin tai vanhoihin satuihin ja ovat keskenään kuin eri maailmoista. Oikeiden meidän reaalimailmamme hiirten kokoisia Bernardia ja Biancaa tai Mestarietsivä Basil Hiirtä ei odota näkevänsä vierailulla ihmismäisen Mikki Hiiren luona.

 

Pluto ei varsinaisesti keskustele Samu Sirkan kanssa, mutta sen sisäinen puhe on kuitenkin poikkeuksellisesti luettavissa (Aikainen heinäsirkka, AA 43/1973).

 

Voisiko Sepe syödä Akun?

Sepe Susi (Zeke Wolf) on ongelmallinen hahmo, koska siinä sekoittuvat nämä edellä mainitut kategoriat. On oikeastaan ihme ettei Disney ole nykyisessä poliittisen korrektiuden innossaan kieltänyt koko hahmoa. Periaatteessa Sepe on selvä ihmis-eläin asuessaan pienessä mökissään jossain USA:n maaseudulla. Sepessä on silti myös eläin-eläimen ominaisuuksia, koska hän haluaa pyydystää ja syödä porsaita. Varsinaisen ongelman muodostavat kuitenkin possut, jotka on kuvattu ihmis-eläiminä. Tämä asetelma tuottaa tarinoihin kannibalistisen sävyn.

Kun Aku syö linturuokaa ei tätä sävyä synny: ihmis-eläin-Akun pöydässä on eläin-eläin. Tilanne on siis sama kuin meidän syödessämme kana-ateriaa. Etenkin Barksin tai Rosan Ankat ovat selvästi ihmisiä. Molemmat heistä ovat toistuvasti sanoneet tekevänsä tarinoita ihmisistä, jotka tosin sattuvat näyttämään hiukan erikoisilta. Kun Sepe taas ryöstää Nallen kanoja, voisi hän yhtä hyvin hyökätä Klaara Kotkon kimppuun. Akua hän onkin jahdannut eräässä Gil Turnerin piirtämässä sarjassa. Eräässä toisessa tarinassa Sepe otti työpaikan koulun vahtimestarina vain saadakseen jahdata koulua käyviä pikku kilejä ja possuja. Siinä Sepe toi mieleen jo muitakin, hurjempia assosiaatioita vaaniessaan suu kuolassa pieniä koululaisia.

Sepe Susi -tarinat ovat nykyaikaisia, darvinismin suodattamia eläintarinoita, jollaisia ei ehkä olisi voinut syntyä ilman 1800-luvun lopulla kehitettyä evoluutioteoriaa, sillä tässä Sepe-sarjakuvien kannibalistisessa juonteessa on muistutus evolutiivisesta taustastamme. Ihmiset ovat osa eläinkuntaa, pelkkiä karvattomia apinoita. Kaikki hahmot Disneyn sarjakuvissa ovat eläimiä, jopa ihmiset. Tästä näkökulmasta kaikki sarjakuvat ovat loppujen lopuksi eläinsarjakuvia.

Lähde: Pertti Sillanpää: Lastenkirjallisuus

Timo Ronkainen on sarjakuvapiirtäjä ja Ankkalinnan Pamaus -lehden päätoimittaja. Ankkalinnan Pamaus on Ankistit ry:n jäsenlehti, joka julkaisee tieteellisiä, puolitieteellisiä, poikkitieteellisiä, nostalgisia, bibliografisia, monografisia yms. artikkeleita Disneyn sarjakuvista, animaatioelokuvista ja niiden tekijöistä.

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.