Syyskuun viidentenä päivänä tulee kuluneeksi 85 vuotta Ankkalinnan kenties tunnetuimman nelijalkaisen ensiaskelista. Piirretyssä The Chain Gang Pluto jolkotti valkokankaalle vielä nimettömänä jälkikoirana, joka jahtasi vankilasta karannutta Mikkiä. Mutta Mikkihän on nero, pakenemisen mestari ja tiukkojen tilanteiden erikoismies! Millainen koira pysyy sellaisen urhon perässä?

Hankalasta alusta huolimatta hiiren ja koiran välille syntyi pian luja ystävyys. Kun Mikki kohtasi nyt Plutoksi ristityn luppakorvan myös sarjakuvassa heinäkuussa 1931 (tarinan Mikin ja Peto Petterin nyrkkeilyottelu päätösruuduissa), oli selvää, että hauva oli valinnut isäntänsä. Kaksikko on sittemmin seikkaillut yhdessä jo melkein tuhannessa sarjassa. Aikamoista uskollisuutta jopa koiralta!

Mutta millainen eläin muuttuu muutamassa kuukaudessa hurjasta vainolaisesta parhaaksi kaveriksi ja seikkailutoveriksi? Plutohan on tunnetusti sekarotuinen piski, jollaisia ainakin jotkut koiraihmiset kehuvat seurallisiksi, joustaviksi ja luotettaviksi. Samaa tietenkin julistavat kaikki eläinystävät lemmikeistään, mutta Pluton tapauksessa voinemme hyväksyä kansanviisauden totuudeksi – ovathan sen hyvistä ominaisuuksista todisteena nuo mainitut sadat sarjakuvatarinat.

Pelkkä ”sekarotuisuus” ei kuitenkaan vielä kerro mitään. Mitä rotuja on sekoitettu, että tulokseksi on saatu pötkökuonoinen, siimahäntäinen, keltaturkkinen hurtta? Ulkomuodon perusteella tuskin ainakaan bulldoggia – ja onhan naapuruston pahansisuinen lättäkuono Puntus sitä paitsi Pluton pahin vihamies. Puudelikin taitaa päivänsankarin sukupuusta puuttua, sen turkki kun on kiiltävän sileä kuin vanhat samettihousut. Jokin Pluton esi-isistä sen sijaan lienee ollut vihikoira; ystävämme vainuhan on miltei pettämätön. Mutta mitä muuta sen perimästä löytyy?

Kullankukertavan värinsä ja hömelön hyväntahtoisen luonteensa Pluto on mitä todennäköisimmin perinyt irlanninsetteriltä, tuolta koiramaailman sympaattisen höttöpäiseltä touhottajalta. Hitaasti aikuistuva irkkuhaukku saattaa vielä muutaman vuoden iässäkin toilailla kuin pahainen pentu. Plutolla tuo pitkitetty varhaislapsuus on jatkunut jo 85 vuotta.

Mikin rinnalla rikoksia ratkoessa pelkkä iloluontoisuus ei kuitenkaan riitä, tarvitaan myös rohkeutta ja neuvokkuutta. Niitä ominaisuuksia Plutosta löytyy siinä määrin, että on syytä epäillä sen olevan sukua maailman ensimmäiselle filmitähtikoiralle, Rin Tin Tinille. Rin Tin Tin (1918–1932) oli saksanpaimenkoira, jonka huimapäisistä tempuista riitti ainesta 26 elokuvaan. Suomessa Rin Tin Tin seikkaili sarjakuvan ja tv-sarjan muodossa vielä 1960-luvulla. (Kysykää lisää isovanhemmiltanne.)

Uskollisuus kuuluu myös Pluton hyveisiin; vaaditaan suurta sydäntä ja pitkää pinnaa, jotta jaksaa vuodesta toiseen odottaa isäntäänsä viikkojen mittaisilta maailmanmatkoilta kotiin. Koirien mittapuulla Pluton uskollisuus lähestyy jo Lassien luokkaa. Kirjailija Eric Knightin 1940 luoma collienarttu Lassie koki lukemattomia vaaroja ja vastoinkäymisiä elokuvissaan, tv-sarjoissaan ja sarjakuvissaan – mutta palasi aina perheensä luo vaikka valtameren takaa. Plutossa täytyy siis olla ripaus skotlanninpaimenkoiraa!

Entä tiukan paikan tullen – kun Mustakaapu ilmestyy pimeältä kujalta tai Musta Pekka tempaisee pistoolin taskustaan? Silloin Plutokin näyttää hampaansa! Kaikki koirathan ovat suden sukua, mutta Pluton kaltaisessa konnien kauhussa on taatusti ainakin neljännes ehtaa Bengalin vuoristosutta... Deviliä, viidakon vaeltavan aaveen, Mustanaamion, äänetöntä seuralaista.

Näin tulimme täsmällisen mukatieteellisin keinoin paljastaneeksi muutaman oksan Mikin rakkaan lemmikin sukupuusta. Lienee kuitenkin syytä mainita, että viikon 36 (2015) Aku Ankan sivulla 24 selviää jotakin, joka saattaa romuttaa koko teorian. Mistähän Pluto todella on kotoisin? No, paljon onnea päivänsankarille joka tapauksessa!

Tiesitkö tätä?

Pluton tunnetuin kaima ponkaisi maailmanmaineeseen samana vuonna kuin keltainen
kaverimme valkokankaalle: kääpiöplaneetta Pluto löydettiin vuonna 1930. Tähän liittyen kannattaa kaivaa esiin tarina Pluto saa vieraita (mm. AA 23/1965 ja AA 36/2015 sekä Ankantekijät 9: Konnia ja koukkuja, 2008).

Kun NASA aivan hiljattain julkaisi upouusia kuvia Pluton nimikkoplaneetasta, sen kyljestä paljastui – tietenkin – ilmiselvästi Pluton pään muotoinen läiskä.

Jos Pluton ikä lasketaan koiran vuosissa, se on 595-vuotias. Huh! Onneksi ajan kulku hidastuu sarjakuvissa.

Plutonium on radioaktiivinen alkuaine, plutokratia taas valtio, jossa Roope olisi kuningas.

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.