Ankkalinnan valttina on Aku Ankka, kun Milla Magia yrittää vallata maailman Disneyn tuoreessa The Duckforce Rises -mobiilipelissä.

Tarinassa Milla Magia loihtii kirouksen, jonka turvin Karhukopla, Velmu Viurusilmä ja muut roistot yrittävät kaapata Ankkalinnan haltuunsa. Aku ja Roope ryhtyvät vastarintaan aseinaan Pelle Pelottoman keksinnöt, jotka pelissä kuvataan erilaisina kortteina.
Mielenkiintoisinta projektissa on, että peli-idea ei ole alkujaan Disneyn. Nokkelimmille Suomi-tausta paljastuu jo siitä, että Mikin sijasta pääosassa seikkailevat Ankat. Julkaisijana toimii Sanoma, ohjelmointityön teki Kuuasema, korttigrafiikat piirsi Kari Korhonen ja Aku Ankan toimituskin osallistui suunnittelutyöhön.
Julkaisualustana on iOS eli Applen mobiililaitteet, mutta Android-version ilmestyminen lienee vain ajan kysymys.

 Korttien teemat napataan sarjakuvasta. Vanha kunnon 313 lisää hyökkäysvoimaa.

Älä lyö lyötyä

The Duckforce Rises on vuoropohjainen korttitaistelupeli, jonka sankareina hääräävät Akun ja Roopen rinnalla myös Taikaviitta, Viitatar ja Klondike-Roope. On hauska oivallus, että joukkueessa ei voi olla yhtä aikaa Akua ja Taikaviittaa, mikä toki Ankkalinna-universumissa on vain loogista.
Korttipelin säännöt ovat simppelit: hyökkäyskorteilla yritetään pudottaa vastustajien pisteet nollille. Sankarit saavat lyödä kolme korttia per kierros, mutta Milla Magia kätyreineen vain yhden per hahmo. Alivoimasta huolimatta etu siirtyy nopeasti Ankoille.
Hyökkäyskorttien rinnalla pakassa pyörii erilaisia bonuksia, suojia ja tavallista tehokkaampia erikois-iskuja. Korttien välillä saisi vain olla enemmän vuorovaikutusta, sillä sankareiden temppuvalikoima on melkein identtinen. Viitattaren Manaus-kyky muuttaa vastustajan harmittomaksi sammakoksi, mutta kortin saaminen vaatii useamman päivän uurastusta. Manauksen tyyliset uudet, yllättävät korttimekaniikat ruokkisivat etenemisen tunnetta, jos kortteja olisi enemmän.
Duckforce noudattaa niin sanottua free-to-play-mallia eli pelin saa ilmaiseksi, mutta pelin sisäisillä ostoksilla pääsee etenemään nopeammin. Oman elämänsä roopesetien iloksi Duckforcen pystyy läpäisemään pulittamatta killinkiäkään. Ilmais-pelaaja joutuu tosin odottelemaan, sillä uusiin taisteluihin ei pääse ennen kuin Pelle Pelottoman siirtimen akut latautuvat. Lisävirtaa saa tietenkin rahalla.

Pelin rakenne on lineaarinen. Seuraavaan taisteluun pääsee vasta kun edellinen on voitettu. Se vaatii yleensä sankareiden tasojen nostamista aikaisemmissa taisteluissa. Tasojen myötä esimerkiksi Taikaviitta saa uusia kortteja ja enemmän kestävyyttä, mikä on tuttua muista lajityypin peleistä.
Ikäraja on kaksitoista vuotta. The Duckforce Rises sisältää taistelua, mutta se ei ole ylettömän väkivaltaista vaan sarjakuvamaista. Karhukoplaa viskotaan esimerkiksi vesimeloneilla, ja viholliset eivät kuole vaan luikkivat hävitessään käpälämäkeen. Väkivallan vastapainoksi mukana on myös opetuksellisia elementtejä: pelissä pitää koko ajan laskea, milloin bonuskertoimet ja hyökkäyspisteet riittävät vastustajan kukistamiseen.
Mietittävää on ihan mukavasti. Taistelussa pitää varoa, ettei vastustaja saa sankareita tyrmättyä samalla kierroksella. Vihulaisten suojakilven taas voi ohittaa vaikka myrkkypilvellä. Yksi vastaan yksi -tilanteessa ei välttämättä tarvitse pitää hengissä kaikkia sankareitaan, vaan arvokkaita lääkintälaukkuja kannattaa säästää seuraaviin taisteluihin.
The Duckforce Rises on ikärajastaan huolimatta selvästi suunnattu lapsille. Peli on kokonaan suomenkielinen, mutta se on tarjolla ympäri Euroopan kahdellatoista kielellä. Omat kouluikäiset lapseni pelasivat käskemättä, sillä hilpeä äänimaailma ja grafiikat herättivät heti mielenkiinnon. Kommentit pelin tasosta vaihtelivat hauskasta ihan kivaan, minkä voi hyvin allekirjoittaa.

(Kirjoittaja on Pelit-lehden toimittaja.)
Aku Ankka -lehti ja The Duckforce Rises -peli ovat molemmat Sanoma Media Finlandin tuotteita.

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.