Ankallisakatemian sarjakuvahaasteen voittaja on selvillä, ja Helunanhiihto-sarjis ilmestyy
vuoden lopussa Ankallispäivän numerossa (49/2015). Sitä odotellessa perehdymme sarja-
kuvan luomisen seuraavaan vaiheeseen eli piirrostyöhön

Sarjakuvakoulun edellisissä osissa käsiteltiin Kari Korhosen neuvoin synopsista ja käsikirjoittamista. Kun ne ovat hallussa voikin siirtyä piirtämiseen. Joten aloitetaanpa kolmas oppitunti sarjakuvamaestro Korhosen johdolla:

Ensin tutkitaan...

Ennen kuin valmis käsikirjoitus lähtee piirtäjälle, lukee sen kustannustoimittaja. Toimittajan työpanos on tärkeä, sillä hän valitsee tarinaideat ja tekee käsikirjoitukseen parannusehdotuksia tarinan terävöittämiseksi.

Kun vertaatte oheista käsikirjoitusluonnosta valmiisiin luonnoksiin, huomaatte, ettei sivujen ruutujako ole aivan sama. Toimittaja on muuttanut ruutujen viisi ja kuusi paikkaa, jotta sivu loppuisi Karhuveikkojen pahaenteiseen virnistykseen ja kommenttiin. Tämä teki aloituskohtauksen lopusta napakamman.

...ja sitten vasta hutkitaan

Kun käsikirjoitus on valmis, pääsee piirtäjä töihin. Myös piirtäjillä on aika paljon vapauksia käsikirjoituksen suhteen. He voivat halutessaan muuttaa vaikkapa kuvakulmia, jos kokevat toisen näkövinkkelin hyödyllisemmäksi. Piirtäjällä on lisäksi vastuu siitä, että hahmot ovat oikean näköisiä, joskin tyylin suhteen Disney antaa paljon vapauksia. Kuinka moni sekoittaisi vaikkapa Bas Heymansin ja Don Rosan piirrokset toisiinsa?

Esimerkkisivussamme piirtäjä on vaihtanut aloitusruudun kuvakulmaa niin, että lavalla seisovat tutut karhukonnat eivät seiso lukijaan nähden selin. On mukavaa, että näemme heidän tulevaa ennakoivat ilmeensä heti ensi ruudusta!

Piirtäjän tärkein työ on elävöittää hyvä käsikirjoitus entistä paremmaksi; piirtää hahmot hauskemmin, luoda tunnelmaa taustoilla ja pyrkiä tuomaan tarinan tarkoitus parhaalla mahdollisella tavalla esille. Hyvä piirtäjä siis palvelee tarinaa, ei toisin päin.

Teknisiä seikkoja

Luonnokset piirretään yleensä noin kaksi kertaa julkaisukokoon – eli siihen kokoon, jossa ne tussataan julkaisua varten. Itse piirrän lyijykynäluonnokset hieman pienempinä ja suurennan ne vasta skannausvaiheessa.

Työkaluilla ei luonnostellessa ole väliä. Tavallinen kopio-paperi ja lyijykynä kelpaavat mainiosti. Monet piirtäjät luonnostelevat vaaleansinisellä ja piirtävät puhtaaksi päälle mustalla lyijykynällä. Vaaleansininen väri on nimittäin helppo poistaa siistien mustien viivojen alta ilman kumittamisen vaivaa kun kuvia skannataan tietokoneelle.
Piirtäminen muuttuu sitä hauskemmaksi, mitä enemmän sitä harjoittelee. Ryhdytään hommiin!

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.