Aku Ankan filminurkka

Perjantaina 23.1. saa ensi-iltansa Disneyn uusi seikkailukomedia Big Hero 6. Animaatio perustuu löyhästi samannimiseen, melko tuntemattomaksi jääneeseen Marvel-sarjakuvaan ja kertoo kuusijäsenisen supersankariryhmän tarinan.

Elokuvan keskiössä on tekniikan ihmelapsi Hiro Hamada, 14-vuotias teinipoika, joka on suorittanut high schoolin oppimäärän reilusti etuajassa. Teknillisessä korkeakoulussa opiskelevan isoveljensä Tadashin ja veljeksistä huolta pitävän Cass-tädin patistuksesta huolimatta Hiro ei halua käyttää teknisiä lahjojaan mihinkään järkevään, vaan kuluttaa aikansa osallistumalla rakentamansa pikkurobotin kanssa bottitaisteluihin. Sitten jokin kuitenkin muuttuu, ja Hiro päättää pyrkiä veljensä opinahjoon. Oppilaitoksen ovet aukenevatkin lapsinerolle, mutta juuri silloin katastrofi iskee kaupunkiin ja Hiro saa muuta ajateltavaa.

Hiro päättää ratkaista katastrofiin liittyvän arvoituksen ja saa avukseen veljensä kehittelemän Baymax-robotin sekä sekalaisen ryhmän tekniikan opiskelijoita. Yhdessä Hiro, Baymax, Fred, GoGo Tomago, Wasabi ja Honey Lemon muuntautuvat teknosupersankariryhmäksi nimeltä Big Hero 6 ja alkavat jäljittää mystistä, kabuki-naamioon sonnustautunutta roistoa. Varsinaisia supervoimia ei poppoolla ole, mutta huippuälykkäinä he osaavat hyödyntää tekniikkaa ja rakentaa itselleen lyömättömät apuvälineet.

Vaikka elokuvan päähenkilöt ovat supersankareita ja mukana on paljon menoa, mäiskettä ja meininkiä, tarinan kantava teema on ystävyys. Erityisesti keskitytään pojan ja robotin välille syntyvään luottamussuhteeseen sekä siihen, miten tärkeää läheisten tuki on vaikeina aikoina. Don Hall, toinen elokuvan ohjaajista, kertoo tutustuneensa robotiikan ihmeisiin Carnegie Mellon University -yliopistossa ja saaneensa sieltä idean pulleaan, ilmalla täytettyyn robottiin, joka ei olisi millään tavalla kova ja uhkaava, vaan empaattinen ja helposti lähestyttävä. Sellainen Baymax todella on – kerrassaan halittavan hurmaava ”henkilökohtainen hoitoapulainen”.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat lähitulevaisuuteen ja kuvitteelliseen San Fransokyon kaupunkiin, joka (kuten nimestä voi päätellä) on kiehtova sekoitus San Franciscoa ja Tokiota. Sankareiden liidellessä 3D-taivaalla huimista maisemista voi erottaa niin San Franciscon kuin Tokionkin maamerkkejä, ja parin muun suurkaupungin nähtävyyksiä vielä kaupan päälle. Lisäksi leffassa nähdään viittaus elokuvahistorian kenties kuuluisimpaan takaa-ajokohtaukseen, kun San Franciscon mäkisiä katuja kaahataan ylös alas kuin vuonna 1968 valmistuneessa Bullitt-rainassa konsanaan.

Suomenkielisen version toteutus on jälleen huippuluokkaa. Aki Heinlahden käännös ja Antti L.J. Pääkkösen ohjaus toimivat, ja ääninäyttelijät tekevät tasaisen varmaa työtä. Teininero Hiron äänenä kuullaan Henri Piispasta, ja Mikko Kouki tekee mainion roolin sympaattisena Baymax-robottina. Elokuvaa voi suositella kaikille supersankarisarjakuvien ystäville, mutta leffan lämminhenkisen huumorin ansiosta siitä nauttivat takuulla nekin, jotka eivät välttämättä supersankareista perusta. Baymax-hahmolle ei voi olla hymyilemättä!  

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.